Wszystko na temat rozciągania i poprawy mobilności.
Zakres w kostce
- Mateusz123
- Autor
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2022/02/17 22:30 #66292
przez Mateusz123
Zakres w kostce was created by Mateusz123
Cześć, za 2 miesiące w moim mieście rozgrywane są zawody w street liftingu (podciąganie,dipy,siady) Mam duży problem jeśli chodzi o ostatnią konkurencję , mój max czyli 125kg całkiem mnie satysfakcjonuje jednak aby poprawnie wykonać przysiad potrzebuje dwóch cegieł lub talerzy (około 4-5cm) zapewne brak mobilności w kostce . Na ów zawodach siady wykonuje się w samych skarpetkach więc buty ciężarowe z dużym podbiciem też odpadają . Dziś próbowałem bez podbić i niby 100kg wypchnięte ale po 2/3 ruchu kręgosłup w chińskie 10 a mi szkoda pleców . Przechodząc do sedna ma ktoś godne polecenia ćwiczenia rozciągające pod przysiad ?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- drake
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 86
2022/02/18 10:28 #66293
przez drake
Replied by drake on topic Zakres w kostce
Wrzuć "poprawa ruchomości stawu skokowego" w YT - jest sporo dobrych materiałów. Ale.. sprawdzałeś czy to na pewno zakres w kostce? Przystaw stopę palcami do ściany i odsuń na kilka cm, jeżeli dotkniesz ściany kolanem bez odrywania pięty, to zakres jest ok wychodzisz kolanem przed stopę. To samo na drugą nogę. Wtedy problem jest gdzie indziej np. ograniczona ruchomość biodra przez głębokie osadzenie kości udowej w biodrze lub po prostu niekorzystne proporcje długości uda do piszczela. No i w takim przypadku niewiele da się zrobić, bo zakres limituje budowa anatomiczna, a nie słaba mobilność - powiem więcej, wtedy robienie przysiadów bez elewacji pięty jest szkodliwe i niebezpieczne. W trójboju siłowym czy olimpijskim podnoszeniu ciężarów stosuje się buty ciężarowe z podniesioną piętą aby to zniwelować i wyrównać szanse, niestety przepisy street lifting tego nie uwzględniają i promują osoby odpowiednim układzie kostnym.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: Firentis