× Jak żyć zdrowo, unikać kontuzji, oraz je leczyć.Jak żyć zdrowo, oraz jak unikać i leczyć kontuzje.

Silniejsza strona

Więcej
2020/11/30 19:49 #61407 przez Patryk000
Silniejsza strona was created by Patryk000
Witam,
Mam pewien problem mianowicie mimo iż jestem praworęczny dominuje i przeważa u mnie lewa strona ciała. Przyjawy tego mam przy praktycznie wszystkich ćwiczeniach które wykonuję. Przy wyciskaniu na ławce na większych ciężarach najpierw prostuje lewa ręke gdzie prawa jest w 70%drogi. Na podciąganiu przy ostatnich powtórzeniach ciągnie mnie na lewą stronę, muscle upa też robię na lewą rękę dopiero potem druga przekładam. Nawet przy dipach zdarza się nierówne wejście. Klatka też jest lekko niesymetryczna, lewa pierś jest trochę większą lecz nie jest to ogramna różnica. Jest jakiś sposób aby to wyrównać, robię sobie wyciskanie hantlami.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2020/11/30 20:05 - 2020/11/30 20:06 #61409 przez drake
Replied by drake on topic Silniejsza strona
Ludzie nie są idealnie symetryczny wiec jakieś różnice zawsze będą w wyglądzie, natomiast nad ćwiczeniami powinieneś popracować. W ćwiczeniach z obciążeniem zejdź z ciężarem do tego poziomu gdy robisz idealnie równo wszystkie powtórzenia (oczywiście będziesz robić z zapasem dopóki nie utrwalisz techniki) i dokładaj ciężar wtedy gdy będziesz w stanie utrzymać technikę. W dipach i podciągnięciach (i innych ćwiczeniach z masą ciała) rób powtórzenia dopóki trzymasz technikę i zwiększaj ilość gdy będziesz w stanie zrobić kolejne technicznie. W ćwiczeniach typu MU zastosuj regresję (gumę lub z wybicia) i najpierw utrwal technikę równo na dwie ręce. Może ci się to wydawać krokiem w tył, ale w dłuższej perspektywie umożliwi ci postępy. Na początku będzie to pewien dodatkowy wysiłek kontrolować technikę, ale po pewnym czasie utrwalisz i złapiesz automatyzm - wtedy ruszysz do przodu.
Tak jak teraz to utrwalasz niezdrowe nawyki.

ps. dodam, że osobiście jestem przeciwny pomysłom typu większy ciężar czy objętość na słabszą stronę. Trzymaj technikę to się wyrówna.
Ostatnia2020/11/30 20:06 edycja: drake od.

Więcej
2020/11/30 20:15 #61410 przez Patryk000
Replied by Patryk000 on topic Silniejsza strona
Nie no to że jeden cycek jest trochę mniejszy nie jest dla mnie jakąś przeszkodą. Wiadomo że każdy jest inny. Chodzi mi bardziej o tą siłę bo przez takie nierówne ruchy mogę sobie krzywdę zrobić a tego nie chce. Ogólnie wydaje mi się że technika jest całkiem ok ale wiadomo że nigdy nie jest na tyle dobrze żeby nie mogłobyć lepiej. Postaram się trochę zregresować ciężar i jeszcze przewałkować ruch od podstaw

Moderatorzy: PepesRabbek

Kalistenika - Trening w domu

Kalistenika Trening

Chciałbyś zacząć trenować kalistenikę, ale nie wiesz od czego zacząć?

A może po prostu szukasz sposobu żeby w prosty sposób poprawić swoją kondycję?

W poniższym artykule znajdziesz gotowy trening wraz z przykładami ćwiczeń które możesz wykonywać w domu, bez absolutnie żadnego sprzętu.

Spróbuj i przekonaj się jakie to proste:

Trening dla osób początkujących

Rutyny MadBarz

Zapraszamy do nowo utworzonej galerii z rutynami MadBarz.

Galeria MadBarz

Beginner

Medium

Hard

Human Flag

Human flag

Zapraszamy na nasz wideotutorial na którym dowiecie się jakie ćwiczenia wykonywać, żeby opanować Human Flag.

Miłego oglądania, trenowania i powiewania na wietrze.

facebook

Ostatnio na forum