× Jak żyć zdrowo, unikać kontuzji, oraz je leczyć.Jak żyć zdrowo, oraz jak unikać i leczyć kontuzje.

Zerwanie mięśnia

• zulco
  • zulco Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
Więcej
2020/11/26 22:52 #61372 przez zulco
Zerwanie mięśnia was created by zulco
O tym że regeneracja jest ważna chyba wszyscy wiedzą.
Mięśnie się regenerują szybko 2-3 dni zwykle wystarczy.
Ścięgna i stawy trochę dłużej.
Niestety szybki przyrost siły motywuje do dalszych, cięższych treningów.

Poniżej trochę przykładów w postaci zerwania mięśnia.

MUSCLE TEARS IN CALISTHENICS

Martwe ciągi i naprzemienny chwyt ............. Jeśli nie jesteś w stanie utrzymać ciężaru nachwytem, to go nie podnoś. Po co?.

I jeszcze kilka przypadków zerwania mięśnia. Niektóre się powtarzają.

Czy ktoś z Was stara się w jakiś sposób zabezpieczyć przed takimi sytuacjami?
Jeśli tak, to w jaki sposób?

Piszcie i podsyłajcie więcej tego typu filmików żeby uświadomić co się może stać gdy ktoś źle określa cele treningowe.
Bo pierwszy i najważniejszy cel treningowy to: zdrowie.

Trening z własną masą ciała.
Workout Polska - Street Workout i Kalistenika
workout-polska.pl

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

• Maz
  • Maz Avatar
  • Wylogowany
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • A dream within a dream
Więcej
2020/11/27 09:27 #61375 przez Maz
Replied by Maz on topic Zerwanie mięśnia
Ciężko jest zabezpieczyć się całkowicie przed kontuzją. Wydaje mi się, że trenując siłowo w pewnym sensie balansujemy na granicy niepowodzenia. I prędzej czy później jakaś kontuzja nastąpi. Szybciej oczywiście wystąpi u zawodowców, szczególnie tych "wspomaganych". U nich przyrost siły jest chemicznie i hormonalnie przyspieszany - no i oni chcą jak najszybciej osiągnąć dobre wyniki.

Nie przejmujmy się zawodowcami, oni mają fizjoterapeutów, lekarzy i teamy trenerów dostępnych na żądanie. Ryzykują dla osiągnięcia wyniku.

Szare myszki,amatorzy tacy jak my, mają jedynie zdrowy rozsądek jako zabezpieczenie. Słusznie piszesz, że regeneracja jest ważna. Ważne jest słuchanie własnego ciała. Jeśli coś boli, trzeba odpuścić trening danej partii mięśniowej. I trzeba wykazywać się cierpliwością. Do siły dochodzi się latami, nie miesiącami. Cierpliwie i pomału wzmacniając mięśnie i ścięgna. Sam nie jestem bez winy - w poszukiwaniu szybkiego progresu naderwałem sobie ramię. Teraz już się spieszę wolniej. Progres przychodzi pomału, co parę miesięcy. Obciążenie zwiększam analogicznie, raz na parę miesięcy. To jest moja podstawowa metoda zabezpieczenia - cierpliwość.

Więcej
2020/12/07 10:10 #61494 przez Karol1993
Replied by Karol1993 on topic Zerwanie mięśnia
Miałem problem z mięśniem, bardzo długo nie mogłem wyleczyć kontuzji. Kolega z siłowni polecił Centrum Osteopatii i Rehabilitacji Mazur w moim mieście Rzeszowie i jestem jak nowy. Polecam wszystkim

Moderatorzy: PepesRabbek

Kalistenika - Trening w domu

Kalistenika Trening

Chciałbyś zacząć trenować kalistenikę, ale nie wiesz od czego zacząć?

A może po prostu szukasz sposobu żeby w prosty sposób poprawić swoją kondycję?

W poniższym artykule znajdziesz gotowy trening wraz z przykładami ćwiczeń które możesz wykonywać w domu, bez absolutnie żadnego sprzętu.

Spróbuj i przekonaj się jakie to proste:

Trening dla osób początkujących

Rutyny MadBarz

Zapraszamy do nowo utworzonej galerii z rutynami MadBarz.

Galeria MadBarz

Beginner

Medium

Hard

Human Flag

Human flag

Zapraszamy na nasz wideotutorial na którym dowiecie się jakie ćwiczenia wykonywać, żeby opanować Human Flag.

Miłego oglądania, trenowania i powiewania na wietrze.

facebook

Sprzęt treningowy

Ostatnio na forum