Jak żyć zdrowo, unikać kontuzji, oraz je leczyć.Jak żyć zdrowo, oraz jak unikać i leczyć kontuzje.
Trening dla osoby otyłej i pomoc w diecie
- Manieko
- Autor
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2019/12/19 18:36 #50718
przez Manieko
Trening dla osoby otyłej i pomoc w diecie was created by Manieko
Witam prosił bym o pomoc w ułożeniu treningu dla mojego taty./dieta
Coś o nim
168cm wzrostu 114 kg duża nadwaga miał on kiedyś styczności z sportem tzw kolarstwo/siłownia niestety z powodu przerośniętych łydek miał operację i przy ćwiczeniach siłowych na nogi drętwieją mu z powodu braku krwi ma on także cukrzycę typu 2 i nadciśnienie
wszystko spowodowane tą nadwagą
W kwestii techniki wykonywanych ćwiczeń jestem w stanie mu pomóc ale niestety nie wiem jakie może on wykonywać ćwiczenia i także nie jestem wstanie ułożyć mu diety
Coś o nim
168cm wzrostu 114 kg duża nadwaga miał on kiedyś styczności z sportem tzw kolarstwo/siłownia niestety z powodu przerośniętych łydek miał operację i przy ćwiczeniach siłowych na nogi drętwieją mu z powodu braku krwi ma on także cukrzycę typu 2 i nadciśnienie
wszystko spowodowane tą nadwagą
W kwestii techniki wykonywanych ćwiczeń jestem w stanie mu pomóc ale niestety nie wiem jakie może on wykonywać ćwiczenia i także nie jestem wstanie ułożyć mu diety
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- koteł
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 102
2019/12/19 18:59 #50719
przez koteł
Replied by koteł on topic Trening dla osoby otyłej i pomoc w diecie
W takim przypadku najlepiej udać się do specjalisty (nadciśnienie, cukrzyca to są poważne sprawy i dziwne, że teraz nie ma diety). Ćwiczenia tak samo, nikt nie wie prócz niego w jakiej jest "formie" i co może wykonywać.
Za tę wiadomość podziękował(a): Manieko
- Hryniak
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 49
2019/12/20 03:41 #50723
przez Hryniak
Replied by Hryniak on topic Trening dla osoby otyłej i pomoc w diecie
tak jak koteł pisze. lekarz/lekarz sportowy/dietetyk najpierw.
Co do ruchu to niech może zacznie od spacerów, odstawienia samochodu,windy, może nordic walking itp. i niech się obserwuje jak się czuje. Odstawić używki jak są, napoje owocowe/soki, pić więcej wody i powinna waga ruszyć.
To taty pomysł żeby wziąść się za siebie?
Dobre produkty regulujące cukier i obniżające ciśnienie jak pamietam to czosnek, kurkuma, imbir, cynamon, płatki owsiane chyba i pare łatwo dostępnym rzeczy których zapomniałem, ale to raczej przy profilaktyce. Nie namawiam żeby się tak leczyć bez wizyty i kontroli u specjalisty
Co do ruchu to niech może zacznie od spacerów, odstawienia samochodu,windy, może nordic walking itp. i niech się obserwuje jak się czuje. Odstawić używki jak są, napoje owocowe/soki, pić więcej wody i powinna waga ruszyć.
To taty pomysł żeby wziąść się za siebie?
Dobre produkty regulujące cukier i obniżające ciśnienie jak pamietam to czosnek, kurkuma, imbir, cynamon, płatki owsiane chyba i pare łatwo dostępnym rzeczy których zapomniałem, ale to raczej przy profilaktyce. Nie namawiam żeby się tak leczyć bez wizyty i kontroli u specjalisty

- Manieko
- Autor
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2019/12/20 16:17 #50726
przez Manieko
Replied by Manieko on topic Trening dla osoby otyłej i pomoc w diecie
Ogranicza słodkie je/pije tylko w momencie kiedy ma zasnąć na stojąco jest abstynentem i nie pali ma jakieś lekkie prace fizyczne typu rąbanie drewna i w pracy na magazynie niestety dojazd odpada zastanawiałem się żeby żeby mu polecić pójściem na siłownie pd okiem trenera ale wiadomo jak jest z nimi ogólnie sam chcę coś zmienić więc zapał ma , ogranicza jedzienie na własną rękę i spada mu z wagi ale chicałby wprowadzić jakieś ćwiczenia
- Charles88
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 101
2019/12/20 17:25 #50728
przez Charles88
Replied by Charles88 on topic Trening dla osoby otyłej i pomoc w diecie
Ja bym proponował by Twój Tata zaczął od kroków tak z 8000-12000 dzeinnie.
Niech poćwiczy podstawowe ćwiczenia w obwodzie
np. 3 obwody: 10 pompek, 15 przysiadów, 15 spięć brzucha i 15s plank.
Jeśli nic nie ćwiczył od dłuższego czasu to na start powinno pomoc.
Po miesiacu-dwóch (pod nadzorem lekarza i dietetyka) i przy powyższych założeniach mógłby pójść na konkretniejszy trening ustalony pod Jego potrzeby, możliwości i zdrowie
Niech poćwiczy podstawowe ćwiczenia w obwodzie
np. 3 obwody: 10 pompek, 15 przysiadów, 15 spięć brzucha i 15s plank.
Jeśli nic nie ćwiczył od dłuższego czasu to na start powinno pomoc.
Po miesiacu-dwóch (pod nadzorem lekarza i dietetyka) i przy powyższych założeniach mógłby pójść na konkretniejszy trening ustalony pod Jego potrzeby, możliwości i zdrowie
- zulco
-
- Wylogowany
- Administrator
-
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
2019/12/27 14:57 #50777
przez zulco
Replied by zulco on topic Trening dla osoby otyłej i pomoc w diecie
Po pierwsze dieta. Bez tego ani rusz. Dieta najprostsza: obcinamy każdy posiłek o 1/3.
Jak po miesiącu waga nie zacznie spadać to jeszcze obcinamy.
Oczywiście warto by było zrewidować wszystkie posiłki, ale taki sposób jest najłatwiejszy na odległość.
Jeśli żołądek z powodu mniejszych porcji się lekko obkurczy to po kilku dniach nie będzie odczuwał różnicy w żywieniu.
Po drugie, trzecie i czwarte. Ćwiczenia siłowe na razie powinny pójść na bok. Skoro kiedyś lubił rower to niech teraz też go polubi.
Może być stacjonarny, albo na dwór i pedałować. tempo nie musi być szybkie. A pedałować może przed telewizorem.
Zamiast treningu niech zrobi rozgrzewkę ogólnorozwojową, ale bez skakania, pajacyków itp, tylko spokojnie w miejscu rozruszać wszystkie stawy 10-15 minut.
Może takie coś robić codziennie (nawet by wypadało).
Jeśli nogi za słabe to może na basen 1x w tygodniu by sobie poszedł. Nogi odpoczną, kręgosłup odpocznie, dodatkowo się wzmocni całe ciało...
Jak po miesiącu waga nie zacznie spadać to jeszcze obcinamy.
Oczywiście warto by było zrewidować wszystkie posiłki, ale taki sposób jest najłatwiejszy na odległość.
Jeśli żołądek z powodu mniejszych porcji się lekko obkurczy to po kilku dniach nie będzie odczuwał różnicy w żywieniu.
Po drugie, trzecie i czwarte. Ćwiczenia siłowe na razie powinny pójść na bok. Skoro kiedyś lubił rower to niech teraz też go polubi.
Może być stacjonarny, albo na dwór i pedałować. tempo nie musi być szybkie. A pedałować może przed telewizorem.
Zamiast treningu niech zrobi rozgrzewkę ogólnorozwojową, ale bez skakania, pajacyków itp, tylko spokojnie w miejscu rozruszać wszystkie stawy 10-15 minut.
Może takie coś robić codziennie (nawet by wypadało).
Jeśli nogi za słabe to może na basen 1x w tygodniu by sobie poszedł. Nogi odpoczną, kręgosłup odpocznie, dodatkowo się wzmocni całe ciało...
Moderatorzy: Pepes, Rabbek