× Jak żyć zdrowo, unikać kontuzji, oraz je leczyć.Jak żyć zdrowo, oraz jak unikać i leczyć kontuzje.

Trening dla osoby otyłej i pomoc w diecie

Więcej
2019/12/19 18:36 #50718 przez Manieko
Witam prosił bym o pomoc w ułożeniu treningu dla mojego taty./dieta

Coś o nim
168cm wzrostu 114 kg duża nadwaga miał on kiedyś styczności z sportem tzw kolarstwo/siłownia niestety z powodu przerośniętych łydek miał operację i przy ćwiczeniach siłowych na nogi drętwieją mu z powodu braku krwi ma on także cukrzycę typu 2 i nadciśnienie
wszystko spowodowane tą nadwagą

W kwestii techniki wykonywanych ćwiczeń jestem w stanie mu pomóc ale niestety nie wiem jakie może on wykonywać ćwiczenia i także nie jestem wstanie ułożyć mu diety

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2019/12/19 18:59 #50719 przez koteł
Replied by koteł on topic Trening dla osoby otyłej i pomoc w diecie
W takim przypadku najlepiej udać się do specjalisty (nadciśnienie, cukrzyca to są poważne sprawy i dziwne, że teraz nie ma diety). Ćwiczenia tak samo, nikt nie wie prócz niego w jakiej jest "formie" i co może wykonywać.
Za tę wiadomość podziękował(a): Manieko

Więcej
2019/12/20 03:41 #50723 przez Hryniak
Replied by Hryniak on topic Trening dla osoby otyłej i pomoc w diecie
tak jak koteł pisze. lekarz/lekarz sportowy/dietetyk najpierw.
Co do ruchu to niech może zacznie od spacerów, odstawienia samochodu,windy, może nordic walking itp. i niech się obserwuje jak się czuje. Odstawić używki jak są, napoje owocowe/soki, pić więcej wody i powinna waga ruszyć.
To taty pomysł żeby wziąść się za siebie?
Dobre produkty regulujące cukier i obniżające ciśnienie jak pamietam to czosnek, kurkuma, imbir, cynamon, płatki owsiane chyba i pare łatwo dostępnym rzeczy których zapomniałem, ale to raczej przy profilaktyce. Nie namawiam żeby się tak leczyć bez wizyty i kontroli u specjalisty :)

Więcej
2019/12/20 16:17 #50726 przez Manieko
Replied by Manieko on topic Trening dla osoby otyłej i pomoc w diecie
Ogranicza słodkie je/pije tylko w momencie kiedy ma zasnąć na stojąco jest abstynentem i nie pali ma jakieś lekkie prace fizyczne typu rąbanie drewna i w pracy na magazynie niestety dojazd odpada zastanawiałem się żeby żeby mu polecić pójściem na siłownie pd okiem trenera ale wiadomo jak jest z nimi ogólnie sam chcę coś zmienić więc zapał ma , ogranicza jedzienie na własną rękę i spada mu z wagi ale chicałby wprowadzić jakieś ćwiczenia

Więcej
2019/12/20 17:25 #50728 przez Charles88
Replied by Charles88 on topic Trening dla osoby otyłej i pomoc w diecie
Ja bym proponował by Twój Tata zaczął od kroków tak z 8000-12000 dzeinnie.
Niech poćwiczy podstawowe ćwiczenia w obwodzie
np. 3 obwody: 10 pompek, 15 przysiadów, 15 spięć brzucha i 15s plank.
Jeśli nic nie ćwiczył od dłuższego czasu to na start powinno pomoc.
Po miesiacu-dwóch (pod nadzorem lekarza i dietetyka) i przy powyższych założeniach mógłby pójść na konkretniejszy trening ustalony pod Jego potrzeby, możliwości i zdrowie

• zulco
  • zulco Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
Więcej
2019/12/27 14:57 #50777 przez zulco
Replied by zulco on topic Trening dla osoby otyłej i pomoc w diecie
Po pierwsze dieta. Bez tego ani rusz. Dieta najprostsza: obcinamy każdy posiłek o 1/3.
Jak po miesiącu waga nie zacznie spadać to jeszcze obcinamy.
Oczywiście warto by było zrewidować wszystkie posiłki, ale taki sposób jest najłatwiejszy na odległość.
Jeśli żołądek z powodu mniejszych porcji się lekko obkurczy to po kilku dniach nie będzie odczuwał różnicy w żywieniu.

Po drugie, trzecie i czwarte. Ćwiczenia siłowe na razie powinny pójść na bok. Skoro kiedyś lubił rower to niech teraz też go polubi.
Może być stacjonarny, albo na dwór i pedałować. tempo nie musi być szybkie. A pedałować może przed telewizorem.
Zamiast treningu niech zrobi rozgrzewkę ogólnorozwojową, ale bez skakania, pajacyków itp, tylko spokojnie w miejscu rozruszać wszystkie stawy 10-15 minut.
Może takie coś robić codziennie (nawet by wypadało).

Jeśli nogi za słabe to może na basen 1x w tygodniu by sobie poszedł. Nogi odpoczną, kręgosłup odpocznie, dodatkowo się wzmocni całe ciało...

Trening z własną masą ciała.
Workout Polska - Street Workout i Kalistenika
workout-polska.pl

Moderatorzy: PepesRabbek

Kalistenika - Trening w domu

Kalistenika Trening

Chciałbyś zacząć trenować kalistenikę, ale nie wiesz od czego zacząć?

A może po prostu szukasz sposobu żeby w prosty sposób poprawić swoją kondycję?

W poniższym artykule znajdziesz gotowy trening wraz z przykładami ćwiczeń które możesz wykonywać w domu, bez absolutnie żadnego sprzętu.

Spróbuj i przekonaj się jakie to proste:

Trening dla osób początkujących

Rutyny MadBarz

Zapraszamy do nowo utworzonej galerii z rutynami MadBarz.

Galeria MadBarz

Beginner

Medium

Hard

Human Flag

Human flag

Zapraszamy na nasz wideotutorial na którym dowiecie się jakie ćwiczenia wykonywać, żeby opanować Human Flag.

Miłego oglądania, trenowania i powiewania na wietrze.

facebook

Sprzęt treningowy

Ostatnio na forum