Wielki ból d*py po brzuchu (no trochę nad d*pą)
- Ronek
- Autor
- Wylogowany
- New Member
-
- Otrzymane podziękowania: 0
Wzrost: 185
Waga: ~82
Ilość wykonanych pompek: 50+
Ilość wykonanych podciągnięć (nachwyt i podchwyt): ~20
Kiedy ostatni przebiegłeś/aś 0,5km, kiedy 2km, a kiedy 5km: nie biegam - nie lubię. Raczej rower ~15 km średnio 2 x w tygodniu
Ogólny stan fizyczny (słaby, średni, dobry, super): dobry
Uprawiane aktywności fizyczne (rower, bieganie, siłownia, ?): Kalistenika + siłownia
Jeśli ostatni trenowałeś siłowo, to tu podaj jak wyglądał twój trening (plan treningowy, ciężar, jakie ćwiczenia ile serii, ...):
Ćwiczę wg ogólnych zasad, często coś zmieniam bo nie lubię rutyny, więc ciężko wypisać jakiś plan. Ogólne proporcje treningu to ok. 70% kalistenika / 30% wolne ciężary + maszyny półwolne typu nautilus
Jak często chcesz/możesz trenować: co drugi dzień.
Co chcesz osiągnąć (schudnąć, złapać masę, poprawić wyniki w pompkach, nauka trików, ?..): sprawność, forma ogólna
Co masz do dyspozycji (drążek w futrynie, drążek szeroki na świeżym powietrzu, park do SW, siłownia, ?.): Parki SW, siłownia, trochę gratów w domu.
W skrócie: ćwiczę od ok. 2,5 roku, pracę mam niestety głównie siedzącą co może mieć wpływ na mój problem. Do tej pory szło wszystko szło gładziutko - brzuszek zszedł, kondycja i siła się poprawiły, mobilność też. Zacząłem powoli robić elementy typu MU, BL, tucked FL. Aż jakieś 2 miesiące temu postanowiłem wziąć się za brzuch (a raczej ogólnie core). Ale nie, żebym zlewał go wcześniej, ćwiczenia zawsze były w sylwetce i ze spięciem brzucha,a trening często zamykały rozjazdy na kółku z kolan, wznosy, wycieraczki, scyzoryki, wyprosty na rzymskiej ławce itp. A nawet jeśli akurat przyszło mi to do głowy to robiłem hollow body i planki. Więc ten core i wygląda nieźle i był całkiem silny. Ale do czasu aż nie postanowiłem progresować w tych ćwiczeniach (bo wcześniej po prostu trzymałem sylwetkę, czy robiłem kilka serii ale nie nastawiałem się na progresje). I tak najpierw za cel postawiłem sobie dragon flag i rozjazdy na kółku ze stania. Progres do rozjazdów wyglądał tak, że wziąłem deskorolkę syna, nawaliłem na nią książek i odejmowałem stopniowo. Progres do dragon flag - najpierw wznosy nóg w leżeniu na plecach z wejściem do świecy, potem z pozycji świecy negatyw, a potem już pełne DF. No i właśnie, niedawno po treningu gdy zrobiłem już kilka serii po 6-5 pełnych DF i niemal pełne rozjazdy ze stania, kolejnego dnia obudziłem się wielkim bólem w krzyżu, a kolejnego dnia było jeszcze gorzej - musiałem się czegoś chwycić żeby w ogóle wstać. Nie był to ból w samym kręgosłupie (bardziej po bokach, zwłaszcza z lewej str.) i jestem niemal pewien, że jest to jakiś przykurcz. Zwłaszcza, że lek rozkurczowy bardzo pomógł. Odczekałem tydzień i zrobiłem znowu ostrożnie DF - asekuracyjnie, z lekko zgiętymi nogami i nie na full. Niestety było to samo - nieco lżej, bo zrobiłem lżej ćwiczenie.
Więc na ile jestem w stanie stwierdzić to jakieś przykurcze którychś mięśni głębokich, pewnie osłabionych od siedzącej pracy. Przy "standardowych" ćwiczeniach na brzuch było ok, problem pojawił się gdy zwiększyłem trudność.
Więc pytanie, czy ktoś miał coś podobnego i jak to ewentualnie porozciągać, porozbijać czy wzmocnić.
Do fizjo oczywiście się przejdę, ale najwcześniej za 2 tygodnie będzie trochę czasu, a warto coś w międzyczasie podziałać.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
-
- Otrzymane podziękowania: 231
- Hryniak
- Wylogowany
- Platinum Member
-
- Otrzymane podziękowania: 49
Można zachaczyć o okolice lini pachowej. Zwolniłbym z progresją. Może dorzucic Elbow Planche?
Jakbys jakis rysunek mial zaznaczonym miejscem gdzie boli to jest szansa na diagnozę

- CHM13LU
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
- Otrzymane podziękowania: 20

- Ronek
- Autor
- Wylogowany
- New Member
-

Więc wrócę na razie do łatwiejszych wersji i dam regularnie izometrię. Właśnie, przy okazji, jak najlepiej rozplanować izometrię (planki. hollow body)? Bo gdzieś tam kiedyś czytałem, że w odróżnieniu od mięśni szkieletowych, tutaj lepiej przytrzymać częściej (nawet codziennie), ale nie do zgonu, tylko do umiarkowanego bólu niż robić do upadku.
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
-
- Hryniak
- Wylogowany
- Platinum Member
-
- Ronek
- Autor
- Wylogowany
- New Member
-
Jeszcze opiszę taki objaw - gdy leżę na plecach i jedną nogę mam wyprostowaną, a drugą zginam i kolano przyciągam do klatki piersiowej jest ok, ale gdy staram się ją wyprostować "w górę" to pojawia się silny ból w plecach (mocniejszy z lewej strony).
A co myślicie o ćwiczeniach przedstawionych w tym filmiku?
- Hryniak
- Wylogowany
- Platinum Member
-

Ćwiczenia rozciągające w filmiku spoko, 1 wykonuje zawsze po bieganiu, fajnie ciągnie. Na pewno nie zaszkodzi a pomoże robienie tych ćwiczeń.
Możliwe że własnie miednica jest już mocniej ciągnięta w jedną stronę? Przyciśnij z rozciąganiem i rolowaniem. Jakby cię fizjo/masażysta dotknął to pewnie stwierdziłby co najbardziej spięte

Masuj całe nogi, poślady i plecy, pilnuj ustawienia miednicy itp.
- Ronek
- Autor
- Wylogowany
- New Member
-
Dołożyłem też hollow body i planki, z tym, że razem z bocznymi plankami trochę za długo mi schodzi, więc pytanie czy można robić wymiennie (co drugi trening) standardowe i boczne? Wszyło by mi ze dwa razy w tygodniu standardowe i dwa razy boczne. Hollow zawsze.
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
-
- Hryniak
- Wylogowany
- Platinum Member
-
- Firentis
-
- Wylogowany
- Administrator
-
- Otrzymane podziękowania: 64