Jak żyć zdrowo, unikać kontuzji, oraz je leczyć.Jak żyć zdrowo, oraz jak unikać i leczyć kontuzje.
Ból tyłu głowy
- Wariot
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 27
2019/07/13 19:22 - 2019/07/13 19:22 #48235
przez Wariot
Ból tyłu głowy was created by Wariot
Witam ekspertów!
W czwartek na treningu gdy robiłem ostatnią serię przysiadów (10 powtórzeń) odrazu po odłożeniu sztangi na stojak złapał mnie straszny ból z tyłu głowy taki pulsujący aż mnie przyćmiło i musiałem usiąść. Odpocząłem chwile i kontynuowałem , robiłem MC sumo itd. Lekki ból towarzyszył ale nie aż taki. ( Oddech przy przysiadzie kontrolowany , na górze mocny wdech , napięcie brzucha i ruch w dól , na górze wydech.)
Na następny dzień w piątek robiłem PUSH hiper , ból z tyłu głowy lekki do wytrzymania.
Dzisiaj sobota robiłem PULL hiper i przy podciąganiu nachwytem z ciężarem drugą serie musiałem przerwac przy 8 powtorzeniu bo ból się nasilił znów. Odpocząłem i kontynuowałem bez ciężaru i git tylko lekki ból.
Czy miał ktoś coś takiego z was? Jakieś rady , może samo przejdzie.
Troche boję się o tym powiedzieć rodzicom , żeby iść do lekarza bo będzie zakaz od rodziców na siłke i lipa
Oby to nic od kręgosłupa nie było , raczej coś z ciśnieniem.
W czwartek na treningu gdy robiłem ostatnią serię przysiadów (10 powtórzeń) odrazu po odłożeniu sztangi na stojak złapał mnie straszny ból z tyłu głowy taki pulsujący aż mnie przyćmiło i musiałem usiąść. Odpocząłem chwile i kontynuowałem , robiłem MC sumo itd. Lekki ból towarzyszył ale nie aż taki. ( Oddech przy przysiadzie kontrolowany , na górze mocny wdech , napięcie brzucha i ruch w dól , na górze wydech.)
Na następny dzień w piątek robiłem PUSH hiper , ból z tyłu głowy lekki do wytrzymania.
Dzisiaj sobota robiłem PULL hiper i przy podciąganiu nachwytem z ciężarem drugą serie musiałem przerwac przy 8 powtorzeniu bo ból się nasilił znów. Odpocząłem i kontynuowałem bez ciężaru i git tylko lekki ból.
Czy miał ktoś coś takiego z was? Jakieś rady , może samo przejdzie.
Troche boję się o tym powiedzieć rodzicom , żeby iść do lekarza bo będzie zakaz od rodziców na siłke i lipa

Oby to nic od kręgosłupa nie było , raczej coś z ciśnieniem.
Ostatnia2019/07/13 19:22 edycja: Wariot od.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- koteł
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 102
2019/07/13 20:21 #48236
przez koteł
Replied by koteł on topic Ból tyłu głowy
"Witam ekspertów" w takim temacie raczej nie jest na miejscu. Koniecznie jak najszybciej do lekarza bo ze zdrowiem nie ma żartów.
- Hryniak
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 49
2019/07/13 21:06 #48237
przez Hryniak
Replied by Hryniak on topic Ból tyłu głowy
Lekarz/fizjo jest chyba najlepszą opcją bo nie wiem czy to problem z ciśnieniem czy z mięśniami/powięziami.
Wbrew pozorom od przysiadów ze sztangą z tyłu (zwlaszcza trzymaną na karku
) i innych ćwiczeń przez chwilę nieuwagi można naciągnąć mięśnie karku które są powiązane z czepcem ścięgnistym i może to się objawiać bólami głowy w różnych miejscach. Dużo osób takich miałem na masażach.
Pocieszające jest to że ból kolejnego dnia był mniejszy ale odpuść treningi albo spróbuj zrobić kilka treningów tylko na sam core, bez żadnych ciężarów, dynamiki, żeby napięcia się znormalizowały.
Czasem mam bóle w karku lub na plecach a po dobrym treningu core kolejnego dnia jak nowo narodzony.
Najmądrzejsze będzie jednak to co koteł napisał bo diagnozy na żywo nic nie zastąpi.
Wybór należy do Ciebie
Wbrew pozorom od przysiadów ze sztangą z tyłu (zwlaszcza trzymaną na karku

Pocieszające jest to że ból kolejnego dnia był mniejszy ale odpuść treningi albo spróbuj zrobić kilka treningów tylko na sam core, bez żadnych ciężarów, dynamiki, żeby napięcia się znormalizowały.
Czasem mam bóle w karku lub na plecach a po dobrym treningu core kolejnego dnia jak nowo narodzony.
Najmądrzejsze będzie jednak to co koteł napisał bo diagnozy na żywo nic nie zastąpi.
Wybór należy do Ciebie

- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 231
2019/07/14 11:20 #48241
przez Rabbek
Replied by Rabbek on topic Ból tyłu głowy
Kontroluj ciśnienie krwi bo akurat ból z tyłu głowy na to wskazuje
- Wariot
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
2019/07/14 18:26 #48247
przez Wariot
Replied by Wariot on topic Ból tyłu głowy
Może dodam jeszcze , że 2-3 tygodnie temu wszedłem na pierwszą kreatyne. Przez tydzień stosowałem 5g po treningu.
Aktualnie 5g przed treningiem i 5g po treningu.
Aktualnie 5g przed treningiem i 5g po treningu.
- Hryniak
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 49
2019/07/14 21:09 #48261
przez Hryniak
Replied by Hryniak on topic Ból tyłu głowy
Kreatyny bym w to nie mieszał. Dorwij cisnieniomierz, sprawdz dla świętego spokoju. W aptece czasem są.
- Charles88
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 101
2019/07/15 09:15 #48267
przez Charles88
Replied by Charles88 on topic Ból tyłu głowy
Przy dużym wysiłku, a zwłaszcza przy ćwiczeniach trójbojowych ciśnienie w głowie mocno skacze, można to odczuć z tyłu głowy i ciśnieniu śródgałkowym (w oczach).
Zmniejsz może na razie obciążenie na sztandze i wolniej progresuj, a lekarz nie zaszkodzi.
A jak u Ciebie z oddychaniem podczas serii? bo wstrzymywanie oddechu np na całą serie może też zwiększyć ciśnienie
Zmniejsz może na razie obciążenie na sztandze i wolniej progresuj, a lekarz nie zaszkodzi.
A jak u Ciebie z oddychaniem podczas serii? bo wstrzymywanie oddechu np na całą serie może też zwiększyć ciśnienie
- Wariot
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
2019/07/15 20:36 #48286
przez Wariot
Oddychanie prawidłowe , pilnuje tego.
Dzisiaj byłem na siłowni , narazie odpuściłem ciężkie ciągi i siady. Zastąpiłem maszynami i git.
Dzisiaj byłem na siłowni , narazie odpuściłem ciężkie ciągi i siady. Zastąpiłem maszynami i git.
- Wariot
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
2019/07/15 20:42 - 2019/07/15 20:42 #48287
przez Wariot
Z treningiem góry na przedziale 1-6 powtórzeń nie ma problemu. Nie wiem jak wejdę na 8+ i ostre zmęczenie mięsniowe , bo przy PULL UPie czułem na 8
Ostatnia2019/07/15 20:42 edycja: Wariot od.
- macko009
- Wylogowany
- Brak rangi
-
2019/08/22 16:14 #49048
przez macko009
Replied by macko009 on topic Ból tyłu głowy
Ból z tyłu głowy ma zazwyczaj związek z nadciśnieniem. Proponuję wizytę u lekarza, zamiast działać na własną rękę.
Moderatorzy: Pepes, Rabbek