× Jak żyć zdrowo, unikać kontuzji, oraz je leczyć.Jak żyć zdrowo, oraz jak unikać i leczyć kontuzje.

Złamany dawno temu nadgarstek

Więcej
2019/05/08 19:00 #46868 przez Lukiworkout
Złamany dawno temu nadgarstek was created by Lukiworkout
Witam wszystkich serdecznie ;)
Dawno temu jakieś 9 lat dokładnie jeżdżąc na desce upadłem na nadgarstek i go złamałem. Wtedy nie wiedziałem ze go złamałem, bo nie puchło. Była to głupota ze nie poszedłem do lekarza no, ale.. od tamtego czasu nadgarstek daje o sobie znać w postaci braku pełnego zakresu ruchu w podparciu i mocnym bólu podczas rozciągania go. Do tej pory trenowałem na siłowni ale ostatnio postanowiłem przejść na kalistenike (zaczynam od podstaw). Czy jestem skazany na porażkę ? Martwię się czy uda mi się zrobić handstand kiedykolwiek. Co mogę zrobić w tej sytuacji ? Może ktoś miał coś podobnego ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2019/05/08 19:09 #46870 przez Rabbek
Replied by Rabbek on topic Złamany dawno temu nadgarstek
zrób rentgen i idź do lekarza to Ci powie na czy stoisz

Więcej
2019/05/08 19:13 #46871 przez Hryniak
Replied by Hryniak on topic Złamany dawno temu nadgarstek
Miałem może nie złamany ale upadłem podczas biegu na nadgarstek, spuchł, prześwietlenie nic nie wykazało, nie mogłem ruszać. Było to gdzieś w grudniu 2017 i do tej pory się odzywa :/ ale tylko wtedy jak odpuszczam w treningu.

Polecam ci wykonywać ruchy bierne żeby zwiekszyć ruchomość, powoli obciążać staw nadgarstkowy. Chyba że pompki normalnie robisz to już bardziej zaawansowane ćwiczenia :)

Wedlug mnie im szybciej zaczniesz tym lepiej.
Ja chyba dopiero po 3 miesiącach zrobiłem pompke na dłoniach ( na kostkach dużo szybciej) i to z bólem.
Rozgrzewać, mobilizować, wzmacniać , rozciągać i bedzie dobrze

Więcej
2019/05/08 19:52 #46872 przez Lukiworkout
Replied by Lukiworkout on topic Złamany dawno temu nadgarstek
Pamietam ze wtedy gdy po roku poszedłem do lekarza powiedział mi ze jedynie druty może wstawić. Zrezygnowałem. Także pozostaje mi jakoś działać w swoim zakresie.

Więcej
2019/05/09 11:53 #46880 przez Lukiworkout

Hryniak napisał: Miałem może nie złamany ale upadłem podczas biegu na nadgarstek, spuchł, prześwietlenie nic nie wykazało, nie mogłem ruszać. Było to gdzieś w grudniu 2017 i do tej pory się odzywa :/ ale tylko wtedy jak odpuszczam w treningu.

Polecam ci wykonywać ruchy bierne żeby zwiekszyć ruchomość, powoli obciążać staw nadgarstkowy. Chyba że pompki normalnie robisz to już bardziej zaawansowane ćwiczenia :)

Wedlug mnie im szybciej zaczniesz tym lepiej.
Ja chyba dopiero po 3 miesiącach zrobiłem pompke na dłoniach ( na kostkach dużo szybciej) i to z bólem.
Rozgrzewać, mobilizować, wzmacniać , rozciągać i bedzie dobrze

Ruchy bierne ? Co masz na myśli ?

Więcej
2019/05/09 14:26 #46881 przez Hryniak
Bierne czyli zdrową ręką ruszasz chorą (rozluźniona) tak żeby rozruszać w maksymalnym zakresie ruchomości. Powoli, bez przekraczania granicy bólu ale dążymy do zwiększenia ruchomości stawu ( duża ilość powtórzeń). Z czasem ruchy czynno bierne, czynne i tak dalej progresujesz.
Polecam fizjoterapeuty....ierne.html
Pomoże zrozumieć :)
Tam jest opisane że terapeuta to robi lub urządzenia ale z nadgarstkiem powinieneś sam sobie poradzić :) chyba że masz możliwości finansowo-logistyczno-czasowe to odwiedź fizjoterapeute. ;)

Więcej
2019/05/09 17:32 #46884 przez Lukiworkout
Do fizjo chodzę i tak regularnie wiec najwyżej wspomnę mu o tym. Może coś poradzi

Więcej
2019/05/09 18:15 #46886 przez Hryniak
To daj znać co ci powiedział oraz również zachęcam do krótkiej lektury :)
Poza nadgarstkiem miałem również zblokowany bark, zacholere niemogłem nim ruszyć nawet na 1cm w żadną stronę :D lekarza odpuściłem, sam porobiłem uciski, masaże i ćwiczenia bierne na początek ale robiłem to odrazu a nie po 9 latach :whistle:

Więcej
2019/05/09 18:59 #46888 przez Lukiworkout
Kiedy ten wypadek miał miejsce miałem kompletnie w pompce zdrowie. Nie myślałem ze będę robił to co robię dziś. Jednak myśle ze mimo iż boli to da się to ogarnąć. Napewno zalało się chrześcia

Więcej
2019/05/21 13:38 #47141 przez Lukiworkout
Generalnie fizjo wbijał igły, zmolestowal mi nadgarstek na różne sposoby. Zalecił mobilizacje i rozciąganie no i żeby robić na pięściach żeby za bardzo nie obciążać. Ale ja tylko narazie będę robił na piesciach może się wzmocni nadgarstek i później normalnie będę nawalal

Więcej
2019/05/21 15:21 #47144 przez Hryniak
Też na pięściach najpierw robiłem, potem stopniowo obciążałem z klęku podpartego, pompki w klęku podpartym.
Ćwiczyłem też z hantelką, ruchy wszystkie możliwe, niezapominając o nawracaniu i odwracaniu, w końcowej fazie dociągałem delikatnie drugą ręką.

Więcej
2019/05/21 15:23 #47145 przez Rabbek
Mnie ostatnio zaczęła boleć ta poduszka pod kciukiem chyba to się zwie przywodziciel kciuka

Więcej
2019/05/21 15:41 #47149 przez Hryniak
Przeciążone pewnie. Czasem też mi doskwiera jak dużo masaży. Uciski kostkami, rozciąganie i przechodzi powoli

Więcej
2019/05/21 16:25 #47151 przez Lukiworkout
Morał z tej bajki taki ze bez mobilizacji nic się nie zdziała ;)

Dzięki za odpowiedzi

Więcej
2019/05/21 16:27 #47152 przez Lukiworkout

Hryniak napisał: Przeciążone pewnie. Czasem też mi doskwiera jak dużo masaży. Uciski kostkami, rozciąganie i przechodzi powoli

A jeszcze coś...
Jak długo zajęło Ci dotarcie do jako takiej sprawności nadgarstka ?

Więcej
2019/05/21 17:08 #47154 przez Rabbek
Ja na każdej rozgrzewce rozciągam nadgarstki i przedramiona ale niestety obrywają nieraz przy niedokładnych muscle upach

Więcej
2019/05/21 17:13 #47155 przez Hryniak
Chyba wcześniej pisałem ze ok 3 miesięcy aż mogłem zrobić planka na dłoniach. Przez ok 1miesiąc nie było mowy żeby tak ją zgiąć, ale na kostkach to nie było większego problemu.
Zaznaczam że ćwiczyłem nadgarstek codziennie w każdej wolnej chwili.
U mnie trochę inaczej bo od strony małego palca miałem konkretne miejsce bolesne(tak upadłem)
i z czasem patyczkiem od lodów już rozbijałem żeby głebiej i dokladniej wejśc w nadgarstek.

Moderatorzy: PepesRabbek

Kalistenika - Trening w domu

Kalistenika Trening

Chciałbyś zacząć trenować kalistenikę, ale nie wiesz od czego zacząć?

A może po prostu szukasz sposobu żeby w prosty sposób poprawić swoją kondycję?

W poniższym artykule znajdziesz gotowy trening wraz z przykładami ćwiczeń które możesz wykonywać w domu, bez absolutnie żadnego sprzętu.

Spróbuj i przekonaj się jakie to proste:

Trening dla osób początkujących

Rutyny MadBarz

Zapraszamy do nowo utworzonej galerii z rutynami MadBarz.

Galeria MadBarz

Beginner

Medium

Hard

Human Flag

Human flag

Zapraszamy na nasz wideotutorial na którym dowiecie się jakie ćwiczenia wykonywać, żeby opanować Human Flag.

Miłego oglądania, trenowania i powiewania na wietrze.

facebook

Sprzęt treningowy

Ostatnio na forum