Jak żyć zdrowo, unikać kontuzji, oraz je leczyć.Jak żyć zdrowo, oraz jak unikać i leczyć kontuzje.
Ból nadgarstka
- Maciurek
-
Autor
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2018/04/15 12:13 #40323
przez Maciurek
Bywa, że największą motywacją są nasze porażki.
Ból nadgarstka was created by Maciurek
Po ostatnim treningu, gdzie dużo czasu stałem na rękach bardzo boli mnie nadgarstek, ciężko go zgiąć i strzela. Jakieś porady?
Bywa, że największą motywacją są nasze porażki.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Phenoim
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 43
2018/04/15 13:27 #40325
przez Phenoim
Replied by Phenoim on topic Ból nadgarstka
Możesz zgiąć go do 90* w 1 i 2 stronę ? Możesz nim ruszać na boki ?
Unikaj ruchów, które powodują ból. Przykładaj na niego ciepły okład, po 5 min 3x dziennie. Lekko masuj, próbuj nim ruszać w tych zakresach, w których nie czujesz bólu. Możesz lekko rozciągać, chyba że to też powoduje ból.
Najlepiej pojedź do lekarza, bo nikt ci diagnozy przez Internet nie da.
Unikaj ruchów, które powodują ból. Przykładaj na niego ciepły okład, po 5 min 3x dziennie. Lekko masuj, próbuj nim ruszać w tych zakresach, w których nie czujesz bólu. Możesz lekko rozciągać, chyba że to też powoduje ból.
Najlepiej pojedź do lekarza, bo nikt ci diagnozy przez Internet nie da.
Za tę wiadomość podziękował(a): Maciurek
- drake
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 86
2018/04/15 19:14 #40330
przez drake
Replied by drake on topic Ból nadgarstka
Ogólnie z nadgarstkami to częsty uraz w tym sporcie. Ja miałem nawet przypuchnięty. Trzeba unikać pozycji w których boli, a jak boli w każdej to czasowo nie robić ćwiczeń angażujących nadgarstek (czyli niestety większość). Ból po paru dniach powinien stopniowo zacząć się zmniejsza, choć do całkowitego ustąpienia to długo trzyma - ponad miesiąc na pewno... niestety.
Ja jakiś czas (do ustąpienia bólu) ćwiczyłem z opaską stabilizującą na nadgarstek. Pomogła mi maść konopna i nakłuwanie nadgarstka wykałaczką - nakłuwasz dookoła dość mocno, nie żeby przebić skórę, ale tak, żeby były ślady i skóra się zaczerwieniła. Chodzi o spowodowanie mikrowylewów podskórnych - po pierwsze zwiększa to ukrwienie w miejscu urazu, po drugie organizm traktuje to jak infekcję i kieruje w to miejsce przeciwciała, co zwalcza przy okazji stan zapalny w stawie.
Jeżeli jednak po tygodniu ból nie zacznie się zmniejszać (podkreślam zmniejszać, bo o ustapieniu tak szybko to zapomnij) to idź z tym do lekarza.
Ja jakiś czas (do ustąpienia bólu) ćwiczyłem z opaską stabilizującą na nadgarstek. Pomogła mi maść konopna i nakłuwanie nadgarstka wykałaczką - nakłuwasz dookoła dość mocno, nie żeby przebić skórę, ale tak, żeby były ślady i skóra się zaczerwieniła. Chodzi o spowodowanie mikrowylewów podskórnych - po pierwsze zwiększa to ukrwienie w miejscu urazu, po drugie organizm traktuje to jak infekcję i kieruje w to miejsce przeciwciała, co zwalcza przy okazji stan zapalny w stawie.
Jeżeli jednak po tygodniu ból nie zacznie się zmniejszać (podkreślam zmniejszać, bo o ustapieniu tak szybko to zapomnij) to idź z tym do lekarza.
Za tę wiadomość podziękował(a): Maciurek
- megamoc
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 18
2018/04/23 11:59 #40426
przez megamoc
Pracuję nad sobą...
Replied by megamoc on topic Ból nadgarstka
Moim zdaniem lepiej wybrac się chyba do lekarza żeby to sprawdził. Sam miałem ostatnio problem z nadgarstkiem i dopiero wizyta u specjalisty pomogła.
Pracuję nad sobą...
- zulco
-
- Wylogowany
- Administrator
-
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
2018/04/24 10:29 #40450
przez zulco
Replied by zulco on topic Ból nadgarstka
Przeszło już?
Większość bóli mija po tygodniu, lub dwóch.
Jeśli ból miną, to dodatkowo jeszcze jeden tydzień mógł byś trochę oszczędzać rękę.
A co do nadgarstków to rozgrzewaj je zawsze i rozciągaj 2x bardziej niż inne stawy przed każdym treningiem.
W dni wolne od treningów też możesz.
Większość bóli mija po tygodniu, lub dwóch.
Jeśli ból miną, to dodatkowo jeszcze jeden tydzień mógł byś trochę oszczędzać rękę.
A co do nadgarstków to rozgrzewaj je zawsze i rozciągaj 2x bardziej niż inne stawy przed każdym treningiem.
W dni wolne od treningów też możesz.
- Sentomasu
-
- Wylogowany
- Senior Member
-
- Limit nie istnienie.
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 4
2018/05/13 15:00 #40759
przez Sentomasu
Jak będziesz spędzał zbyt wiele czasu myśląc nad czymś, nigdy tego nie zrobisz. Zrób przynajmniej jeden krok dziennie w kierunku swojego celu.
Bruce Lee
Replied by Sentomasu on topic Ból nadgarstka
Ludzki organizm się zużywa to jak z częściami w urządzeniach mechanicznych, tym bardziej jak ktoś uprawia sport. Możesz wymieniać oleje, smarować regularnie jak mawiają książki serwisowe a one i tak kiedyś się zużyją,

Jak będziesz spędzał zbyt wiele czasu myśląc nad czymś, nigdy tego nie zrobisz. Zrób przynajmniej jeden krok dziennie w kierunku swojego celu.
Bruce Lee
- gustlik7
- Wylogowany
- Brak rangi
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2019/01/31 22:39 #44839
przez gustlik7
Replied by gustlik7 on topic Ból nadgarstka
Najgorzej jest jak się okaże, że to zespół cieśni nadgarstka. Warto więc w przypadku bólu zawsze iść do lekarza, żeby to wykluczyć. Jeśli się okaże, że jednak to właśnie zespół cieśni, to zamiast biec na operację poczytajcie sobie o metodzie BP , która leczy coś takiego.
Moderatorzy: Pepes, Rabbek