Jak żyć zdrowo, unikać kontuzji, oraz je leczyć.Jak żyć zdrowo, oraz jak unikać i leczyć kontuzje.
Trening = stres ?
- edanet94
-
Autor
- Wylogowany
- Brak rangi
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2018/02/09 18:08 #39704
przez edanet94
Trening = stres ? was created by edanet94
Witam wszystkich, od pewnego czasu zmagam się z pewnym problemem, a mianowicie podczas treningu SW w warunkach domowych odczuwam dziwny stres. Nigdy nie miałem czegoś podobnego i nie wiem czym to może być spowodowane. Dodam, iż jedyne używki jakie stosuję to kawa i herbata
Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- drake
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 86
2018/02/09 18:45 #39707
przez drake
Replied by drake on topic Trening = stres ?
Ale co to za stres - jakieś objawy fizyczne jak duszność, przyspieszone tętno, ból brzucha czy tylko na tle psychicznym niepokój, jakaś obawa itp? Podaj szczegóły
- edanet94
-
Autor
- Wylogowany
- Brak rangi
-
Mniej
Więcej
2018/02/10 12:43 #39711
przez edanet94
Replied by edanet94 on topic Trening = stres ?
Główna objawa to przyspieszone tętno, a dziwne bo w spoczynku ciśnienie i HR rate mam w porządku.
- Szymon Lutowicz
-
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 40
2018/02/10 18:29 #39714
przez Szymon Lutowicz
Replied by Szymon Lutowicz on topic Trening = stres ?
Przyspieszone tętno podczas wysiłku to rzecz normalna i najprawdopodobniej to tylko zwiększone zapotrzebowanie na tlen w mięśniach jest przyczyną.
- drake
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 86
2018/02/10 21:04 #39718
przez drake
Replied by drake on topic Trening = stres ?
Oczywiście, tętno musi podskoczyć gdy organizm pracuje wysiłkowo. Problemem jest gdy tętno podskakuje za bardzo przy niezbyt intensywnym wysiłku. Kolega niestety nie podaje żadnych konkretów, więc ciężko cokolwiek powiedzieć. Ja gdy zacząłem robić obwody, to serce też mi się tłukło i miałem duszności. Ale po jakimś czasie kondycja i wydolność się poprawiła i problem ustąpił.
Zgaduję jednak, że skoro pisze, że nigdy czegoś takiego nie miał, to wcześniej ćwiczył i jest to jakiś nowy, nietypowy objaw.
Jeżeli to tętno to jedyny objaw to przyczyn może być wiele: może jakieś niedobory w diecie, może coś z ciśnieniem, morfologią, hormonami (np. cukrzyca) a w gorszym przypadku może się ujawniać arytmia wysiłkowa. Ale przy tak skromnych wiadomościach to można sobie tak strzelać. Jeżeli to tętno rzeczywiście jest nietypowe, to zrób badania: morfologia, EKG wysiłkowe i skonsultuj z lekarzem, będziesz wiedział czy to coś poważnego.
Dla nas jak chcesz możesz podać trochę więcej danych - najlepiej standardowa forumowa metryka z dokładnym opisem jak ćwiczyłeś wcześniej, jak obecnie i kiedy dokładnie pojawił się problem.
Zgaduję jednak, że skoro pisze, że nigdy czegoś takiego nie miał, to wcześniej ćwiczył i jest to jakiś nowy, nietypowy objaw.
Jeżeli to tętno to jedyny objaw to przyczyn może być wiele: może jakieś niedobory w diecie, może coś z ciśnieniem, morfologią, hormonami (np. cukrzyca) a w gorszym przypadku może się ujawniać arytmia wysiłkowa. Ale przy tak skromnych wiadomościach to można sobie tak strzelać. Jeżeli to tętno rzeczywiście jest nietypowe, to zrób badania: morfologia, EKG wysiłkowe i skonsultuj z lekarzem, będziesz wiedział czy to coś poważnego.
Dla nas jak chcesz możesz podać trochę więcej danych - najlepiej standardowa forumowa metryka z dokładnym opisem jak ćwiczyłeś wcześniej, jak obecnie i kiedy dokładnie pojawił się problem.
- edanet94
-
Autor
- Wylogowany
- Brak rangi
-
Mniej
Więcej
2018/02/11 17:28 #39719
przez edanet94
Na dzisiejszym traningu to samo + uczucie zmulenia i zadyszka po 10 podciągnięciach, nie mówiąc po zakończonym obwodzie. Myślę, że problem tkwi w spadku kondycji. Od miesiąca nie robię żadnego cardio - wcześniej regularnie grałem w piłkę na hali i jeździłem kolarką na trenażerze, ale zaniedbałem to.
- megamoc
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 18
2018/02/12 11:49 #39720
przez megamoc
Pracuję nad sobą...
Replied by megamoc on topic Trening = stres ?
Próbowałeś robić jakieś badania? Tak nawet dla siebie, żeby mieć w razie czego
Pracuję nad sobą...
- zulco
-
- Wylogowany
- Administrator
-
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
2018/02/12 14:30 #39731
przez zulco
Replied by zulco on topic Trening = stres ?
Organizm ludzki jest bardzo złożony.
Może spowodowane jest to hormonami (większe wydzielanie testosteronu podczas treningu).
A może emocje związane z treningiem.
Może trenujesz żeby poprawić sylwetkę, bo chcesz komuś (nie sobie) coś udowodnić.
Może trenujesz, bo chcesz mieś lepsze pierdyknięcie łapą, jak Ci ktoś będzie fikał.
No i podczas treningu tak intensywnie o tym myślisz, że wzmaga to w tobie negatywne emocje.
Może spowodowane jest to hormonami (większe wydzielanie testosteronu podczas treningu).
A może emocje związane z treningiem.
Może trenujesz żeby poprawić sylwetkę, bo chcesz komuś (nie sobie) coś udowodnić.
Może trenujesz, bo chcesz mieś lepsze pierdyknięcie łapą, jak Ci ktoś będzie fikał.
No i podczas treningu tak intensywnie o tym myślisz, że wzmaga to w tobie negatywne emocje.
- edanet94
-
Autor
- Wylogowany
- Brak rangi
-
Mniej
Więcej
2018/02/12 16:45 #39734
przez edanet94
Dziękuję Panowie za nawiązanie dyskusji. Po namyśle wydaje mi się, że trochę przesadzam, ale badania i tak zrobię

- Kaszpa
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
2018/02/15 19:07 #39748
przez Kaszpa
Replied by Kaszpa on topic Trening = stres ?
A czy stwierdziłeś u siebie atak paniki, np. że coś się Tobie może stać, nerwowo zacząłeś ruszać ręką nogą lub sprawdzać tętno co chwile?
- megamoc
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 18
2018/02/16 11:41 #39755
przez megamoc
Pracuję nad sobą...
Replied by megamoc on topic Trening = stres ?
Daj znać jak badania wyszły jak coś, aż sam jestem ciekawy co mogło byc powodem takiego stanu rzeczy

Pracuję nad sobą...
Moderatorzy: Pepes, Rabbek