Jak żyć zdrowo, unikać kontuzji, oraz je leczyć.Jak żyć zdrowo, oraz jak unikać i leczyć kontuzje.
Jaskra
- gryczany
- Autor
- Wylogowany
- Brak rangi
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2017/08/17 21:43 #38122
przez gryczany
Jaskra was created by gryczany
Na badaniach lekarskich do pracy wyszło podejrzenie jaskry. Porobiłem dokładne badania i wyszło, że wyniki mam na pograniczu, jaskry nie mam, ale okulistka zakazała ćwiczeń na siłowni. Czy mając wyniki badań na pograniczu, mogę trenować kalistenikę? Czy lepiej nie ryzykować utraty wzroku? Dziękuję z góry za odpowiedź.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- BigKamilek
-
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2017/08/17 22:30 #38123
przez BigKamilek
Friend don't let friends skip workouts!
Replied by BigKamilek on topic Jaskra
No wiesz no, skoro okulista zakazuje to jednak coś znaczy. Możesz też zasięgnąć opinii u innego okulisty. Ciężko zrezygnować ze sportu, ale jednak swoje zdrowie trzeba wynieść ponad hobby

Friend don't let friends skip workouts!
Za tę wiadomość podziękował(a): gryczany
- gryczany
- Autor
- Wylogowany
- Brak rangi
-
Mniej
Więcej
2017/08/17 22:37 #38124
przez gryczany
Replied by gryczany on topic Jaskra
Nie zabroniła mi biegania i startowania w zawodach typu bieg z przeszkodami. Jedynie siłownię... Chyba się przejdę jeszcz raz i zasięgne wiedzy. Dziękuję za odpowiedź

- megamoc
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 18
2017/08/18 11:28 #38126
przez megamoc
Pracuję nad sobą...
Replied by megamoc on topic Jaskra
Daj znać co powiedziała. Niestety z lekarzami różnie bywa... Dla nich to w pewnym stopniu pójście na skróty powiedzieć coś w stylu "nie wolno ćwiczyć na siłowni" czy cokolwiek w tym stylu. Lepiej zasięgnąć porady najlepiej kilku lekarzy.
Pracuję nad sobą...
- gryczany
- Autor
- Wylogowany
- Brak rangi
-
Mniej
Więcej
2017/08/19 00:09 #38130
przez gryczany
Replied by gryczany on topic Jaskra
Przekażę wam informację. Może się komuś przyda...
Ale dla mnie to chyba jednak jest jak koniec życia...
Pozostaje mi bieganie i pływanie, bo mając słabe wyniki i mimo braku jaskry nie będę ryzykował wzroku.
Zapisze się na jakąś konsultację i zobaczymy.
Chociaż mam rozkminę, że nie zabroniła mi biegania z przeszkodami, gdzie też muszę się wspinać i inne cuda...
Tylko sama siłownia.
Dziękuję za odpowiedzi. Dam znać, jak będę po konsultacji.
Ale dla mnie to chyba jednak jest jak koniec życia...
Pozostaje mi bieganie i pływanie, bo mając słabe wyniki i mimo braku jaskry nie będę ryzykował wzroku.
Zapisze się na jakąś konsultację i zobaczymy.
Chociaż mam rozkminę, że nie zabroniła mi biegania z przeszkodami, gdzie też muszę się wspinać i inne cuda...
Tylko sama siłownia.
Dziękuję za odpowiedzi. Dam znać, jak będę po konsultacji.
- Charles88
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 101
2018/05/05 18:58 #40610
przez Charles88
Replied by Charles88 on topic Jaskra
Hej,
powiem CI jak to wygląda u mnie, co prawda jaskry nie mam, ale posiadam wysoką krótkowzroczność i astygmatyzm (z powodu błędnego leczenia okulistycznego w pierwszych latach życia, jestem osobą praktycznie niewidomą na jedno oko).
W dzieciństwie miałem całkowity zakaz ćwiczeń siłowych i wstrząsów na głowę (ryzyko odklejenia siatkówki). Pozwalano mi tylko na basen, szachy itp sporty.
Jednakże na własną rękę zacząłem wprowadzać ćwiczenia siłowe, z czasem zajmowałem się ratownictwem wodnym i bieganiem, nauczyłem się słuchać swojego ciała i unikać mocnego wzrostu ciśnienia w oczach.
Niedawno jak byłem u okulisty na badaniach medycyny pracy to ćwiczyć mi nie zabronił zacytuje: "sporty jak najbardziej, uważać na długotrwały wysiłek, nie skakać do wody, spadochron tak bungie nie". Więc jak widzisz różnie lekarze mówią, warto pójść do kilku i dowiedzieć się kilku opinii, a także posłuchać swojego wewnętrznego głosu.
Co prawda nie wiem jakie ryzyko występuje przy jaskrze, ale wg mnie jeżeli nie mógłbyś ćwiczyć fizycznie to Runmagedony tym bardziej powinny odpaść
powiem CI jak to wygląda u mnie, co prawda jaskry nie mam, ale posiadam wysoką krótkowzroczność i astygmatyzm (z powodu błędnego leczenia okulistycznego w pierwszych latach życia, jestem osobą praktycznie niewidomą na jedno oko).
W dzieciństwie miałem całkowity zakaz ćwiczeń siłowych i wstrząsów na głowę (ryzyko odklejenia siatkówki). Pozwalano mi tylko na basen, szachy itp sporty.
Jednakże na własną rękę zacząłem wprowadzać ćwiczenia siłowe, z czasem zajmowałem się ratownictwem wodnym i bieganiem, nauczyłem się słuchać swojego ciała i unikać mocnego wzrostu ciśnienia w oczach.
Niedawno jak byłem u okulisty na badaniach medycyny pracy to ćwiczyć mi nie zabronił zacytuje: "sporty jak najbardziej, uważać na długotrwały wysiłek, nie skakać do wody, spadochron tak bungie nie". Więc jak widzisz różnie lekarze mówią, warto pójść do kilku i dowiedzieć się kilku opinii, a także posłuchać swojego wewnętrznego głosu.
Co prawda nie wiem jakie ryzyko występuje przy jaskrze, ale wg mnie jeżeli nie mógłbyś ćwiczyć fizycznie to Runmagedony tym bardziej powinny odpaść
Moderatorzy: Pepes, Rabbek