Jak żyć zdrowo, unikać kontuzji, oraz je leczyć.Jak żyć zdrowo, oraz jak unikać i leczyć kontuzje.
Ból w klatce piersiowej i ramionach
- Bresco
-
Autor
- Wylogowany
- New Member
-
- Inwestuj w siebie, czas i tak upłynie... ;)
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2017/01/30 11:25 - 2017/01/30 11:26 #33643
przez Bresco
Ból w klatce piersiowej i ramionach was created by Bresco
Witam. Od tygodnia borykam się z mięśniami/ścięgnami klatki piersiowej, które odpowiadają za ruch ramieniem. W poniedziałek miałem ciężki trening i tuż po treningu zacząłem odczuwać ból w klatce pomiędzy klatką, pachą a ramieniem. Byłem z tym u lekarza i po wstępnych oględzinach, stwierdził, że jest to prawdopodobnie przeciążenie mięśnia piersiowego lub też samego przyczepu. Zalecił mi zrobić przerwę, aż do ustąpienia bólu. Po ustąpieniu bólu mam powoli wdrażać się w trening, z głową, i nie przekraczać granicy, w której może dojść do następnego uszkodzenia.
Po przeszukaniu internetu miałem pewne przypuszczenia co to może być i pojechałem w piątek do szpitala do ortopedy chirurga. Sam ortopeda sprawdził bolące miejsca i zrobił USG. Wszystkie mięśnie i przyczepy wyglądają normalnie, włókna mięśniowe biegną w jednej linii tak jak być powinno i nie widać naruszonych lub zerwanych tkanek. Przepisał mi tabletki przeciwbólowe, 3-4 tab. dziennie i zalecił to samo co mój lekarz rodzinny.
Ból jest umiejscowiony po zewnętrznej stronie klatki piersiowej, tuż przy samych pachach, rozchodzi się aż pod pachą na ramię, w kierunku mięśnia trójgłowego ramienia. Pod palcami wyczuwalne jest napięte ścięgno/mięśnie, ale brak jakiejkolwiek opuchlizny. Wszystkie funkcje motoryczne, jak i mobilność w normie. Przy napinaniu mięśni klatki wyczuwalny jest dyskomfort i lekki, rwący, "ostry" ból, jakby ktoś wbijał szpilkę w ciało. Przy dotyku ból również jest odczuwalny.
Wczoraj zrobiłem sobie trening dołu ciała, czyli całych nóg i brzucha. W dwóch seriach zrobiłem sobie również podciąganie podchwytem i nachwytem oraz pompki klasyczne i diamentowe, aby sprawdzić czy sprawia mi to ból i jak się czuję. Przy podciąganiu nie czułem praktycznie nic, nawet dobrze się podciągało o dziwo. Zaś przy pompkach, podczas napinania klatki i trzymaniu napięcia w pozycji ból już występował.
Po treningu zrobiłem rolowanie całego ciała, aby trochę rozbić mięśnie i rozluźnić powięzie. I tutaj moje pytanie:
Czy lepiej robić rolowanie codziennie czy rozciągać się (nawet lekko) lub łączyć obie te czynności? Nie chciałbym się bardziej uszkodzić przez ten czas.
Czy ktoś miał podobny problem co ja i mógłby się jakoś odnieść do w/w kontuzji? Może jakieś rady, propozycje?
Dodam, że jestem na środkach przeciwbólowych i ciągle smaruje ramiona i klatkę Voltarenem, z nadzieją, że będzie lepiej.
Po przeszukaniu internetu miałem pewne przypuszczenia co to może być i pojechałem w piątek do szpitala do ortopedy chirurga. Sam ortopeda sprawdził bolące miejsca i zrobił USG. Wszystkie mięśnie i przyczepy wyglądają normalnie, włókna mięśniowe biegną w jednej linii tak jak być powinno i nie widać naruszonych lub zerwanych tkanek. Przepisał mi tabletki przeciwbólowe, 3-4 tab. dziennie i zalecił to samo co mój lekarz rodzinny.
Ból jest umiejscowiony po zewnętrznej stronie klatki piersiowej, tuż przy samych pachach, rozchodzi się aż pod pachą na ramię, w kierunku mięśnia trójgłowego ramienia. Pod palcami wyczuwalne jest napięte ścięgno/mięśnie, ale brak jakiejkolwiek opuchlizny. Wszystkie funkcje motoryczne, jak i mobilność w normie. Przy napinaniu mięśni klatki wyczuwalny jest dyskomfort i lekki, rwący, "ostry" ból, jakby ktoś wbijał szpilkę w ciało. Przy dotyku ból również jest odczuwalny.
Wczoraj zrobiłem sobie trening dołu ciała, czyli całych nóg i brzucha. W dwóch seriach zrobiłem sobie również podciąganie podchwytem i nachwytem oraz pompki klasyczne i diamentowe, aby sprawdzić czy sprawia mi to ból i jak się czuję. Przy podciąganiu nie czułem praktycznie nic, nawet dobrze się podciągało o dziwo. Zaś przy pompkach, podczas napinania klatki i trzymaniu napięcia w pozycji ból już występował.
Po treningu zrobiłem rolowanie całego ciała, aby trochę rozbić mięśnie i rozluźnić powięzie. I tutaj moje pytanie:
Czy lepiej robić rolowanie codziennie czy rozciągać się (nawet lekko) lub łączyć obie te czynności? Nie chciałbym się bardziej uszkodzić przez ten czas.
Czy ktoś miał podobny problem co ja i mógłby się jakoś odnieść do w/w kontuzji? Może jakieś rady, propozycje?
Dodam, że jestem na środkach przeciwbólowych i ciągle smaruje ramiona i klatkę Voltarenem, z nadzieją, że będzie lepiej.
Kiedy ja harowałem, Ty balowałeś,
Ja trenowałem, Ty ciągle ćpałeś,
Ja się uczyłem, Ty się bawiłeś,
Ty stoisz w miejscu, Ja rosnę w siłę!
Ostatnia2017/01/30 11:26 edycja: Bresco od.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Bresco
-
Autor
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
2017/01/30 11:38 #33644
przez Bresco
Replied by Bresco on topic Ból w klatce piersiowej i ramionach
Dodaje przykładowe zdjęcie klatki piersiowej, gdzie umiejscowiony jest ból i dyskomfort związany z moją kontuzją.
- sebol
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 134
2017/01/30 12:18 #33645
przez sebol
"Cóż za hańbą jest dla człowieka zestarzeć się bez ujrzenia jak piękne i silne może być jego ciało.”
SOKRATES
Replied by sebol on topic Ból w klatce piersiowej i ramionach
Może to zapalenie mięśnia piersiowego?
"Cóż za hańbą jest dla człowieka zestarzeć się bez ujrzenia jak piękne i silne może być jego ciało.”
SOKRATES
- Bresco
-
Autor
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
2017/01/30 12:58 #33646
przez Bresco
Całkiem możliwe, ale lekarz nic takiego nie stwierdził ani nie napomknął. Powiedział jedynie, że nie jest on ani zerwany, ani naciągnięty. Podotykał obolałe miejsca, wyczuwalna jest jedynie "spięta struna", prawdopodobnie w postaci ścięgna. Żadnej opuchlizny, żadnego zaczerwienienia, krwiaków ani innych zmian zewnętrznych.
Ortopeda podejrzewał, że może być on przemęczony albo wystąpiły mikrourazy w mięśniu, których na USG nie widać, coś w rodzaju, jak on to ujął, "DOMS" albo "Zakwasów". Kazał narazie przestać ćwiczyć, dopóki ból nie minie, a przy ustąpieniu bólu powoli wrócić do rozbudowany mięśni, oczywiście z głową.
Możesz coś doradzić, Sebol? Jakieś spostrzeżenia?
Ortopeda podejrzewał, że może być on przemęczony albo wystąpiły mikrourazy w mięśniu, których na USG nie widać, coś w rodzaju, jak on to ujął, "DOMS" albo "Zakwasów". Kazał narazie przestać ćwiczyć, dopóki ból nie minie, a przy ustąpieniu bólu powoli wrócić do rozbudowany mięśni, oczywiście z głową.
Możesz coś doradzić, Sebol? Jakieś spostrzeżenia?
- sebol
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
2017/01/30 13:05 #33647
przez sebol
SOKRATES
Myślę, że może coś zaradzić fizjoterapeuta o specjalności rehabilitacja ruchowa. Jakieś masaże, kinesiotaping. Ja tam bym się wybrał.

SOKRATES
- zulco
-
- Wylogowany
- Administrator
-
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
2017/01/30 15:23 #33649
przez zulco
Replied by zulco on topic Ból w klatce piersiowej i ramionach
Pierwsze badania nie potwierdziły żadnego poważnego urazu.
Poczekaj kolejny tydzień, bez pompek i bez podciągania.
Pewnie wszystko zacznie wracać powoli do normy.
Poczekaj kolejny tydzień, bez pompek i bez podciągania.
Pewnie wszystko zacznie wracać powoli do normy.
- Bresco
-
Autor
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
2017/01/30 23:04 #33684
przez Bresco
Po prostu nie będę robić treningu góry. Zastanawiam się jedynie czy przy rozgrzewce przed treningiem nóg i brzuch, robić również rozgrzewkę górnej partii i czy w moim przypadku rozciąganie/rolowanie po treningu nie zaszkodzi?
Z tego co czytałem to objawami na zapalenie mięśnia piersiowego, sebol, są między innymi: gorączka, stan zapalny i zaczerwienienie naskórka, obrzęk, spięte mięśnie, wyczuwalne pod palcami guzki i narośle itp, a nic z powyższych rzeczy nie mam, więc raczej moim zdaniem zapalenie odpada.
W tamtym tygodniu, w poniedziałek, próbowałem pierwszy raz stania na rękach przy ścianie, ale przy pierwszych dwóch próbach zaliczyłem glebę, bo nie wybiłem się zbyt mocno nogami, aby dosięgnąć ściany. Przy ostatniej próbie odwróciłem się do ściany tyłem, nogi wspiąłem po ścianie, a rękoma wspierałem się podłoża. Wtedy poczułem już osłabienie prawego ramienia i duże napięcie w mięśniu piersiowym, może od tego to się stało.
Z tego co czytałem to objawami na zapalenie mięśnia piersiowego, sebol, są między innymi: gorączka, stan zapalny i zaczerwienienie naskórka, obrzęk, spięte mięśnie, wyczuwalne pod palcami guzki i narośle itp, a nic z powyższych rzeczy nie mam, więc raczej moim zdaniem zapalenie odpada.
W tamtym tygodniu, w poniedziałek, próbowałem pierwszy raz stania na rękach przy ścianie, ale przy pierwszych dwóch próbach zaliczyłem glebę, bo nie wybiłem się zbyt mocno nogami, aby dosięgnąć ściany. Przy ostatniej próbie odwróciłem się do ściany tyłem, nogi wspiąłem po ścianie, a rękoma wspierałem się podłoża. Wtedy poczułem już osłabienie prawego ramienia i duże napięcie w mięśniu piersiowym, może od tego to się stało.
- zulco
-
- Wylogowany
- Administrator
-
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
2017/01/31 01:31 #33691
przez zulco
Replied by zulco on topic Ból w klatce piersiowej i ramionach
A obmacaj jeszcze cały bark. Najbardziej przedni akton. Unieś kilka razy wyprostowaną rękę z przodu przed sobą. Może wtedy lepiej zlokalizujesz ból.
Może to przyczepy naramiennego.
Może to przyczepy naramiennego.
- sebol
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
2017/01/31 07:58 - 2017/01/31 08:05 #33699
przez sebol
SOKRATES
To co opisałeś to są niektóre objawy. Spróbuj zastosować, którąś z maści Ketonal, Nurofen lub Diklofenak. Mi ostatnio pomogła maść Traumon.
www.doz.pl/apte...mg__g_50_g
www.doz.pl/apte...mg__g_50_g
SOKRATES
Ostatnia2017/01/31 08:05 edycja: sebol od.
- Bresco
-
Autor
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
2017/01/31 10:02 #33703
przez Bresco
@zulco - Właśnie to zrobiłem i bark w ogóle mnie nie boli. Jedynie gdzie czuję ból to klatka i triceps, trójgłowy wydaje się również dość napięty, ale nie wiem czy to od rolowania czy też coś z nim nie tak.
@sebol - Narazie stosuje jedynie Voltaren, co do innych firm to nie wiem czy dostanę, oprócz Ketonalu, bo mieszkam za granicą. Spróbuję się dowiedzieć czy którąś z tych maści gdzieś w aptece bez recepty jestem w stanie dorwać.
@sebol - Narazie stosuje jedynie Voltaren, co do innych firm to nie wiem czy dostanę, oprócz Ketonalu, bo mieszkam za granicą. Spróbuję się dowiedzieć czy którąś z tych maści gdzieś w aptece bez recepty jestem w stanie dorwać.
Moderatorzy: Pepes, Rabbek