× Jak żyć zdrowo, unikać kontuzji, oraz je leczyć.Jak żyć zdrowo, oraz jak unikać i leczyć kontuzje.

Przetrenowanie

Więcej
2016/11/16 15:58 #30089 przez Nika
Przetrenowanie was created by Nika
Hej
Ostatnio zaczęłam ćwiczyć po jakiś czterech/ pięciu miesiącach przerwy. Zapisałam się na nową siłownię na której połowy zajęć z ftnessu w ogóle nie znałam. Przeczytałam o TRX i stwierdziłam że nie będzie to jakoś bardzo męczące i poszłam na pierwszy trening. Zaznaczam, że byłam zupełnie nie w formie to miał być pierwszy. Jak się niestety szybko okazało trening był kosmicznie ciężki, po każdej serii ćwiczeń robiliśmy pompki. Po pierwszych 50 szybko przerzuciłam się na damskie. Pomimo tego po prawdzie nie umiem robić pompek, nikt nigdy nie wytłumaczył mi jak je robić profesjonalnie. W rezultacie po paruset pompkach, a że mam tendencję do dawania z siebie wszystkiego, z zajęć wyszłam z zupełnie niesprawnymi mięśniami brzucha. Po dniu nie mogłam ich nijak spiąć bo same mi puszczały. Na wszelki wypadek odpuściłam zajęcia na dwa dni i wróciłam zaczynając od lekkiej zumby, chodziłam codzień na coś na godzine przez trzy/cztery dni. Za żadnym razem nie mogłam wykonać brzuszka do samych kolan. Przeraziłam się bo już trochę minęło ja wciąż nie jestem sprawna. Odpuściłam znów ćwiczenia, dziś będzie drugi dzień a ja wczoraj zauważyłam u siebie powiększone węzły chłonne pachwiny. Zapisałam się do lekarza ogólnego na poniedziałek. Myślicie, że to zwykłe przetrenowanie wynikające ze zbyt mocnego treningu w stosunku do formy? i wystarczy odpocząć? czy może się czegoś nabawiłam? Miał ktoś kiedyś podobnie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

• zulco
  • zulco Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
Więcej
2016/11/16 16:19 #30092 przez zulco
Replied by zulco on topic Przetrenowanie
Dałaś sobie nieźle w kość na tym treningu.
Brzuch pewnie dostał nowych silnych bodźców i przez pierwsze dni mocno bronił się przez mocniejszym wysiłkiem.

Do tego dochodzi ogóle zmęczenie organizmu. Jesteśmy osłabieni i możemy łatwiej złapać jakąś infekcje.

Co do węzłów chłonnych to nie przypisywał bym tego od razu bezpośrednio do treningu. Pogoda się psuje i mogło Cię też gdzieś przewiać.

Przetrenowaniem bym tego od razu nie nazywał.
Raczej ogólnym osłabieniem.

Przydało by się poczekać aż węzły chłonne się pomniejszą (+ dodatkowe 2-3 dni) i zacząć od lżejszych treningów.

Trening z własną masą ciała.
Workout Polska - Street Workout i Kalistenika
workout-polska.pl

• deyv_pl
  • deyv_pl Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • All day! every day!
Więcej
2016/11/16 16:44 #30093 przez deyv_pl
Replied by deyv_pl on topic Przetrenowanie
Pierwsze moje pytanie jest takie czy osoba która prowadził trening pytała nowych trenujących o ich stan zdrowia i stan fizyczny? jezelinie to zrezygnuj z tej osoby jak najprędzej. jeżeli pytała a Ty się zgodziłaś to wina leży tylko po twojej stronie jak napisał zulco tylko się zajechałaś! Tak się nie robi.. to może grozić poważną kontuzją np zerwaniem pachwin, ścięgien lub mięśni. Pirwszy tening zaczynamy przede wszystkich od porządnej rozgrzewki i małych ciężarów potem wszystko stopniowo zwiększamy. Wylecz się odpocznij i do dzieła ale z głową.

Więcej
2016/11/16 21:36 #30116 przez sebol
Replied by sebol on topic Przetrenowanie
Nie warto porywać się z motyką na słońce. Treningi siłowe, wytrzymałościowe z resztą wszystkie rozpoczyna się od podstaw i powoli dąży się z GŁOWĄ do celu. Pozdrowienia i zdrowia.

"Cóż za hańbą jest dla człowieka zestarzeć się bez ujrzenia jak piękne i silne może być jego ciało.”
SOKRATES

Więcej
2016/11/19 10:38 #30185 przez Saper19_86
Replied by Saper19_86 on topic Przetrenowanie
Wczoraj moja Dziewczyna miała to samo
robiła spięcia łydek na suwnicy z obciążeniem !!
Finał taki że chodziła po domu z krzesełkiem ala balkonik:p
Ból nie do zniesienia :/

• zulco
  • zulco Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
Więcej
2016/11/19 10:44 #30186 przez zulco
Replied by zulco on topic Przetrenowanie
Balkonik :silly:

Trening z własną masą ciała.
Workout Polska - Street Workout i Kalistenika
workout-polska.pl

Więcej
2016/11/21 19:28 #30248 przez Nika
Replied by Nika on topic Przetrenowanie
Po pierwsze, dziękuje za odpowiedzi, znacznie mnie uspokoiliście.

deyv_pl
Niestety nie pytała, choć można powiedzieć że poinformowała. Jednak nie było to w kontekście "trening jest wymagający, jeżeli ktoś nie jest w formie lub nie będzie dawał rady, zróbcie przerwę" brzmiało to bardziej tak: "no, ale wiecie że to nie jest lekki trening?! tu jest wycisk", a potem jak to zwykle bywa na ćwiczeniach tego typu "w tępie, nie przestawaj, jeszcze tylko ostatnia seria"

Co do mnie, odpoczęłam chwile i powróciłam zaczynając od zajęć na kompletne godzinne rozciąganie ciała. Staram się jeszcze na razie chodzić na zajęcia angażujące inne partie ciała, pomimo że już czuje poprawę wciąż czasem czuję dyskomfort w tym mięśniu. U lekarza byłam, powiedziała te same przestrogi co wy no i prosiła nie przesadzać bo grozi to stałym uszkodzeniem mięśni, a w tych partiach nawet problemami z nerkami, przepuklinę wykluczyła gdyż opuchlizna nie jest widoczna i nie nasila się przy kaszlu :) zleciła jednak jakieś badania na nerki na wszelki wypadek.
Ja swoją nauczkę mam :) na pewno będę podchodzić do ćwiczeń bardziej z głową
wytłumaczyć się mogę jedynie tym że ogólnie prowadzę aktywny tryb życia, jeżdżę na rowerze i jestem wysportowana z tego powodu nie zdarzyło mi się jeszcze być aż tak "nie w formie" żeby sobie coś uszkodzić. Nawet po przerwach cięższy trening nie skutkował niczym więcej niż lekkimi zakwasami. Prawdopodobnie problem leżał również po stronie tego że niepoprawnie wykonywałam ćwiczenie.

Więcej
2016/11/21 19:39 #30250 przez sebol
Replied by sebol on topic Przetrenowanie
Dobrze, że jest już lepiej. Uważaj i szybkiego powrotu do zdrowia. ;)

"Cóż za hańbą jest dla człowieka zestarzeć się bez ujrzenia jak piękne i silne może być jego ciało.”
SOKRATES

• deyv_pl
  • deyv_pl Avatar
  • Wylogowany
  • Premium Member
  • Premium Member
  • All day! every day!
Więcej
2016/11/22 11:01 #30271 przez deyv_pl
Replied by deyv_pl on topic Przetrenowanie
Cieszę się że jest już lepiej :) Teraz rekonwalescencja i do dzieła ;)

Więcej
2016/11/24 15:33 #30381 przez megamoc
Replied by megamoc on topic Przetrenowanie
Ćwiczenia z głową to podstawa :) Sam się już nie raz przekonałem, że można sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc...

Pracuję nad sobą...

Moderatorzy: PepesRabbek

Kalistenika - Trening w domu

Kalistenika Trening

Chciałbyś zacząć trenować kalistenikę, ale nie wiesz od czego zacząć?

A może po prostu szukasz sposobu żeby w prosty sposób poprawić swoją kondycję?

W poniższym artykule znajdziesz gotowy trening wraz z przykładami ćwiczeń które możesz wykonywać w domu, bez absolutnie żadnego sprzętu.

Spróbuj i przekonaj się jakie to proste:

Trening dla osób początkujących

Rutyny MadBarz

Zapraszamy do nowo utworzonej galerii z rutynami MadBarz.

Galeria MadBarz

Beginner

Medium

Hard

Human Flag

Human flag

Zapraszamy na nasz wideotutorial na którym dowiecie się jakie ćwiczenia wykonywać, żeby opanować Human Flag.

Miłego oglądania, trenowania i powiewania na wietrze.

facebook

Sprzęt treningowy

Ostatnio na forum