- Forum
- Forum główne - Kalistenika i Street Workout
- Triki / Ćwiczenia
- Dlaczego tak sie dzieje gdy robie pomoke na jednej
O tym jak wykonać podstawowe triki, figury, ćwiczenia.
Dlaczego tak sie dzieje gdy robie pomoke na jednej
- andrej
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2021/03/23 09:06 #63925
przez andrej
Dlaczego tak sie dzieje gdy robie pomoke na jednej was created by andrej
Ogl pompki na jednej ręce robie z latwością ale gdy robię pompkę na prawej i jestem w lekkim rozkroku to zaczyna mnie brać skurcz lewego uda i muszę przerwac bo normalnie tak jakby mi miał zaraz czteroglowy coś zrobic. Czy coś źle robie czy o co chodzi
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 231
2021/03/23 10:46 #63927
przez Rabbek
Replied by Rabbek on topic Dlaczego tak sie dzieje gdy robie pomoke na jednej
Gdzieś masz braki i następuje kompensacja
- Heeeku002
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 15
2021/03/23 12:00 #63928
przez Heeeku002
Replied by Heeeku002 on topic Dlaczego tak sie dzieje gdy robie pomoke na jednej
a co dają pompki na jednej ręce?
oprócz możliwych kontuzji i skrzywień, przez pracę jednej ze stron?
Za tę wiadomość podziękował(a): X-ManMaciej
- drake
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 86
2021/03/23 19:35 - 2021/03/23 19:38 #63929
przez drake
Satysfakcję
Poważnie - hobbistyczne uprawianie sportu moim zdaniem ma dawać też frajdę, a ja np. najmilej wspominam te chwile, gdy udało mi się osiągnąć jakiś nowy element czy ćwiczenie.
Co do kontuzyjności - nie sądzę, żeby były bardziej kontuzyjne od innych ćwiczeń, jeżeli pilnuje się techniki i nie robi się rzeczy na które nie ma się jeszcze siły. Kwestia umiejętności schowania swojego Ego do kieszeni na czas treningu i progresowanie na miarę swoich możliwości pilnując techniki, a nie szpanowanie czy udowadnianie czegoś.
A co dają? Oczywiście wzmacniają, jak każde inne prawidłowo wykonywane ćwiczenie, przy czym ogólnie warto wiedzieć, że ćwiczenia unilateralne mają nieco inne oddziaływanie niż dwustronne - ogólnie zmieniają proporcje pracy mięśni: z mięśni centralnych na peryferyjne, np: przy podciąganiu na jednej ręce więcej pracy wykonywane jest przez zginacze łokcia (biceps, ramienny), a mniej przez najszerszy pleców względem standardowego podciągania,
a przy pompkach na jednej ręce większy akcent jest na triceps, mniejszy na klatkę - też względem standardowych pompek.
No i te ćwiczenia o wiele mocniej angażują core. Ja np jak czasem zrobię kilka serii australianów na jednej ręce potem czuję skośne brzucha jakbym je ćwiczył.
Replied by drake on topic Dlaczego tak sie dzieje gdy robie pomoke na jednej
Heeeku002 napisał: a co dają pompki na jednej ręce?
Satysfakcję

Co do kontuzyjności - nie sądzę, żeby były bardziej kontuzyjne od innych ćwiczeń, jeżeli pilnuje się techniki i nie robi się rzeczy na które nie ma się jeszcze siły. Kwestia umiejętności schowania swojego Ego do kieszeni na czas treningu i progresowanie na miarę swoich możliwości pilnując techniki, a nie szpanowanie czy udowadnianie czegoś.
A co dają? Oczywiście wzmacniają, jak każde inne prawidłowo wykonywane ćwiczenie, przy czym ogólnie warto wiedzieć, że ćwiczenia unilateralne mają nieco inne oddziaływanie niż dwustronne - ogólnie zmieniają proporcje pracy mięśni: z mięśni centralnych na peryferyjne, np: przy podciąganiu na jednej ręce więcej pracy wykonywane jest przez zginacze łokcia (biceps, ramienny), a mniej przez najszerszy pleców względem standardowego podciągania,
a przy pompkach na jednej ręce większy akcent jest na triceps, mniejszy na klatkę - też względem standardowych pompek.
No i te ćwiczenia o wiele mocniej angażują core. Ja np jak czasem zrobię kilka serii australianów na jednej ręce potem czuję skośne brzucha jakbym je ćwiczył.
Ostatnia2021/03/23 19:38 edycja: drake od.
Moderatorzy: Firentis