× O tym jak wykonać podstawowe triki, figury, ćwiczenia.

Dlaczego tak sie dzieje gdy robie pomoke na jednej

Więcej
2021/03/23 09:06 #63925 przez andrej
Ogl pompki na jednej ręce robie z latwością ale gdy robię pompkę na prawej i jestem w lekkim rozkroku to zaczyna mnie brać skurcz lewego uda i muszę przerwac bo normalnie tak jakby mi miał zaraz czteroglowy coś zrobic. Czy coś źle robie czy o co chodzi

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2021/03/23 10:46 #63927 przez Rabbek
Gdzieś masz braki i następuje kompensacja

Więcej
2021/03/23 12:00 #63928 przez Heeeku002
a co dają pompki na jednej ręce?

oprócz możliwych kontuzji i skrzywień, przez pracę jednej ze stron?
Za tę wiadomość podziękował(a): X-ManMaciej

Więcej
2021/03/23 19:35 - 2021/03/23 19:38 #63929 przez drake

Heeeku002 napisał: a co dają pompki na jednej ręce?

oprócz możliwych kontuzji i skrzywień, przez pracę jednej ze stron?

Satysfakcję :) Poważnie - hobbistyczne uprawianie sportu moim zdaniem ma dawać też frajdę, a ja np. najmilej wspominam te chwile, gdy udało mi się osiągnąć jakiś nowy element czy ćwiczenie.

Co do kontuzyjności - nie sądzę, żeby były bardziej kontuzyjne od innych ćwiczeń, jeżeli pilnuje się techniki i nie robi się rzeczy na które nie ma się jeszcze siły. Kwestia umiejętności schowania swojego Ego do kieszeni na czas treningu i progresowanie na miarę swoich możliwości pilnując techniki, a nie szpanowanie czy udowadnianie czegoś.

A co dają? Oczywiście wzmacniają, jak każde inne prawidłowo wykonywane ćwiczenie, przy czym ogólnie warto wiedzieć, że ćwiczenia unilateralne mają nieco inne oddziaływanie niż dwustronne - ogólnie zmieniają proporcje pracy mięśni: z mięśni centralnych na peryferyjne, np: przy podciąganiu na jednej ręce więcej pracy wykonywane jest przez zginacze łokcia (biceps, ramienny), a mniej przez najszerszy pleców względem standardowego podciągania,
a przy pompkach na jednej ręce większy akcent jest na triceps, mniejszy na klatkę - też względem standardowych pompek.
No i te ćwiczenia o wiele mocniej angażują core. Ja np jak czasem zrobię kilka serii australianów na jednej ręce potem czuję skośne brzucha jakbym je ćwiczył.
Ostatnia2021/03/23 19:38 edycja: drake od.

Moderatorzy: Firentis

Kalistenika - Trening w domu

Kalistenika Trening

Chciałbyś zacząć trenować kalistenikę, ale nie wiesz od czego zacząć?

A może po prostu szukasz sposobu żeby w prosty sposób poprawić swoją kondycję?

W poniższym artykule znajdziesz gotowy trening wraz z przykładami ćwiczeń które możesz wykonywać w domu, bez absolutnie żadnego sprzętu.

Spróbuj i przekonaj się jakie to proste:

Trening dla osób początkujących

Rutyny MadBarz

Zapraszamy do nowo utworzonej galerii z rutynami MadBarz.

Galeria MadBarz

Beginner

Medium

Hard

Human Flag

Human flag

Zapraszamy na nasz wideotutorial na którym dowiecie się jakie ćwiczenia wykonywać, żeby opanować Human Flag.

Miłego oglądania, trenowania i powiewania na wietrze.

facebook

Ostatnio na forum