O tym jak wykonać podstawowe triki, figury, ćwiczenia.
Elementy
- Hałkacz
- Autor
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2018/10/17 17:45 #42826
przez Hałkacz
Elementy was created by Hałkacz
Zawsze mnie to ciekawiło więc chciałem sie wszystkich, szczególnie zaawansowanych tutaj zapytać
Jak to u was wyglądało - ile mniej więcej byliście sie w stanie razy podciągnąć jak siadały wam poszczególne elementy ? (Back, front lever, muscle up, flaga, planche, podciagniecie na 1... Itp)
Wiem, że u każdego pewnie wygląda to inaczej no i ilosć podciągnięć nie przekłada sie do końca np. na siłe prostych ramion w planchu, ale jest jako tako wyznacznikiem formy więc myśle, że takie porównanie dałoby ciekawy obraz na temat trudnosci danych elementów
U mnie wygląda to tak
10 - l sit
14 - kipowany (
)muscle up
Jak to u was wyglądało - ile mniej więcej byliście sie w stanie razy podciągnąć jak siadały wam poszczególne elementy ? (Back, front lever, muscle up, flaga, planche, podciagniecie na 1... Itp)
Wiem, że u każdego pewnie wygląda to inaczej no i ilosć podciągnięć nie przekłada sie do końca np. na siłe prostych ramion w planchu, ale jest jako tako wyznacznikiem formy więc myśle, że takie porównanie dałoby ciekawy obraz na temat trudnosci danych elementów
U mnie wygląda to tak
10 - l sit
14 - kipowany (

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Virl3x
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 85
2018/10/17 22:53 #42832
przez Virl3x
MAXY WYTRZYMAŁOŚCIOWE:
Pompki - 64
Podciąganie nachwytem - 20
Dipy - 40
MAXY SIŁOWE:
Dip - 45 kg
Podciągnięcie nachwytem - 40 kg
Instagram:
Fanpage: www.facebook.co...948518977/
Replied by Virl3x on topic Elementy
Wiesz co ja teraz ćwiczę Back levera, Zrobię 20 podciągnięć nachwytem, 40 dipów z 50 pompek ale to sie nie przekłada aż tak na figury statyczne takie jak back lever, l sit, bo do tego wystarczy mieć mocny korpus. Przy elementach jak planche albo hefesto już trzeba mieć siłę w całym ciele tak naprawdę. Napisałeś że trzymasz l sita 10 sekund ale go trzymasz na ziemi czy paraletkach/poręczach czy na drążku. 14 muscle upów to fajny wynik nawet gdy one są kipowane ale na Twoim miejscu bym się już uczył ograniczać te kipowanie do minimum. Głębszy chwyt w tym ponoć pomaga.
MAXY WYTRZYMAŁOŚCIOWE:
Pompki - 64
Dipy - 40
MAXY SIŁOWE:
Dip - 45 kg
Instagram:
Za tę wiadomość podziękował(a): Hałkacz
- Hałkacz
- Autor
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2018/10/18 07:28 #42839
przez Hałkacz
Replied by Hałkacz on topic Elementy
Nie no chodzi mi o to, że kiedy ogarnełem mniej więcej te rzeczy
L sita -koło 10 podciągnięć
MU - zaczął wychodzić koło 13 14
L sita na ziemi trzymam 5 - 8 sek, a MU zrobie z 1 czy 2 o 14 to moge pomarzyć hyhy .
Na razie pełny kipp ogranicze myśle że jak dojde koło 5 dopiero będe mógł ogeaniczać
Wypowiadać sie wszyscy co to widzą ????
L sita -koło 10 podciągnięć
MU - zaczął wychodzić koło 13 14
L sita na ziemi trzymam 5 - 8 sek, a MU zrobie z 1 czy 2 o 14 to moge pomarzyć hyhy .
Na razie pełny kipp ogranicze myśle że jak dojde koło 5 dopiero będe mógł ogeaniczać
Wypowiadać sie wszyscy co to widzą ????
- Charles88
- Wylogowany
- Platinum Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 101
2018/10/18 09:07 #42841
przez Charles88
Trochę dziwna forma wypowiedzi, wybacz, że pytam, ale czy język polski jest Twoim językiem ojczystym, jeśli nie to spoko i gratki, ale jeśli tak to trochę słabo. Każdy może się pomylić, walnąć byka, czy literówkę, albo przecinek źle postawić, ale składnie można zawsze poprawić..
Z tego co zrozumiałem to zadawałeś pytanie do tych, którzy robią już elementy, więc wszyscy się nie wypowiedzą bo musieli by wyssać z palca brednie, Ja elementów jeszcze nie robię, walczę o bazę i tak samo robi bardzo wielu forumowiczów.
Zaawansowani się wypowiedzą tylko trzeba dać im czas
Replied by Charles88 on topic Elementy
Hałkacz napisał: Wypowiadać sie wszyscy co to widzą ????
Trochę dziwna forma wypowiedzi, wybacz, że pytam, ale czy język polski jest Twoim językiem ojczystym, jeśli nie to spoko i gratki, ale jeśli tak to trochę słabo. Każdy może się pomylić, walnąć byka, czy literówkę, albo przecinek źle postawić, ale składnie można zawsze poprawić..
Z tego co zrozumiałem to zadawałeś pytanie do tych, którzy robią już elementy, więc wszyscy się nie wypowiedzą bo musieli by wyssać z palca brednie, Ja elementów jeszcze nie robię, walczę o bazę i tak samo robi bardzo wielu forumowiczów.
Zaawansowani się wypowiedzą tylko trzeba dać im czas

- Virl3x
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
2018/10/18 09:29 #42843
przez Virl3x
Te 2 filmiki obalają całą prawdę o elementach.
MAXY WYTRZYMAŁOŚCIOWE:
Pompki - 64
Dipy - 40
MAXY SIŁOWE:
Dip - 45 kg
Instagram:
Te 2 filmiki obalają całą prawdę o elementach.
MAXY WYTRZYMAŁOŚCIOWE:
Pompki - 64
Dipy - 40
MAXY SIŁOWE:
Dip - 45 kg
Instagram:
- Kamilsw
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 2
2018/10/18 13:32 #42845
przez Kamilsw
Replied by Kamilsw on topic Elementy
U mnie to bylo tak
Muscle up czysty bez kipingu przy 13_14 podciągnieciach max,
Back wszedł troche wcześniej, no i front aktualnie trzymany 8 sekund a zrobiłem sobie podciągniecia na maxa i tylko 16 weszło,
Ilość podciągnieći dipów,pompek czyli bazy nie ma wielkiego wpływu na elementy bo tak naprawde powyzej 10 powt ważna jest wytrzymałość która w statyce jeśli oczywiście uczymy sie jakiegoś elementu nic nie da,tutaj ważna jest siła i przyzwyczajenie organizmu do danego ruchu,pozycji.
Muscle up czysty bez kipingu przy 13_14 podciągnieciach max,
Back wszedł troche wcześniej, no i front aktualnie trzymany 8 sekund a zrobiłem sobie podciągniecia na maxa i tylko 16 weszło,
Ilość podciągnieći dipów,pompek czyli bazy nie ma wielkiego wpływu na elementy bo tak naprawde powyzej 10 powt ważna jest wytrzymałość która w statyce jeśli oczywiście uczymy sie jakiegoś elementu nic nie da,tutaj ważna jest siła i przyzwyczajenie organizmu do danego ruchu,pozycji.
- zulco
-
- Wylogowany
- Administrator
-
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
2018/10/22 10:18 #42883
przez zulco
Replied by zulco on topic Elementy
jak zaczynałem to się podciągałem 14x podchwytem (nachwytem porównywalnie).
L-SITa zacząłem robić po tygodniu (musiałem się trochę rozciągnąć, bo mi się kolana nie prostowały. głębokie skłony wystarczyły).
MU po około miesiącu, bo to był mój pierwszy cel.
Flagę i fronta próbowałem okazjonalnie.
Flagę 2-3 sekundy utrzymywałem po jakichś 6 miesiącach. Chociaż pierwsze próby już mi wychodziły w 2000r. na znakach drogowych.
Fronta w miarę ładnego to chyba po roku dopiero mi się udało. tz tak ze 2-3 sekundy.
Rekord tak na oko dla flagi i fronta to około 7sek.
Backa i planche unikam, bo mam problem z lędźwiami.
HS nauczyłem się w podstawówce. Teraz to tylko przypominajka była.
L-SITa zacząłem robić po tygodniu (musiałem się trochę rozciągnąć, bo mi się kolana nie prostowały. głębokie skłony wystarczyły).
MU po około miesiącu, bo to był mój pierwszy cel.
Flagę i fronta próbowałem okazjonalnie.
Flagę 2-3 sekundy utrzymywałem po jakichś 6 miesiącach. Chociaż pierwsze próby już mi wychodziły w 2000r. na znakach drogowych.
Fronta w miarę ładnego to chyba po roku dopiero mi się udało. tz tak ze 2-3 sekundy.
Rekord tak na oko dla flagi i fronta to około 7sek.
Backa i planche unikam, bo mam problem z lędźwiami.
HS nauczyłem się w podstawówce. Teraz to tylko przypominajka była.
- Virl3x
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
2018/10/22 12:14 #42895
przez Virl3x
MAXY WYTRZYMAŁOŚCIOWE:
Pompki - 64
Dipy - 40
MAXY SIŁOWE:
Dip - 45 kg
Instagram:
To już jakieś 19 lat ćwiczysz Zulco tak?
MAXY WYTRZYMAŁOŚCIOWE:
Pompki - 64
Dipy - 40
MAXY SIŁOWE:
Dip - 45 kg
Instagram:
- zulco
-
- Wylogowany
- Administrator
-
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
2018/10/22 15:55 - 2018/10/22 15:55 #42898
przez zulco

19 lat

Gdzieś w 1999-2000 zmajstrowaliśmy u mnie w garażu siłownię: Sztanga ławka, wyciąg, drążek, jakieś tam hantle, ...
Trenowaliśmy regularnie przez jakieś 2,5roku.
Potem miałem z rok całkowitej przerwy.
Potem przez 3 lata na studiach 2x w miesiącu udawało mi się potrenować
Potem ze 3 lata przerwy.
Potem Jakieś sporadyczne treningi i dopiero w 2013 roku zacząłem się bawić na drążku.
Teraz od roku też bardziej sporadycznie.
Replied by zulco on topic Elementy

19 lat

Gdzieś w 1999-2000 zmajstrowaliśmy u mnie w garażu siłownię: Sztanga ławka, wyciąg, drążek, jakieś tam hantle, ...
Trenowaliśmy regularnie przez jakieś 2,5roku.
Potem miałem z rok całkowitej przerwy.
Potem przez 3 lata na studiach 2x w miesiącu udawało mi się potrenować
Potem ze 3 lata przerwy.
Potem Jakieś sporadyczne treningi i dopiero w 2013 roku zacząłem się bawić na drążku.
Teraz od roku też bardziej sporadycznie.
Ostatnia2018/10/22 15:55 edycja: zulco od.
- Firentis
-
- Wylogowany
- Administrator
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 64
2018/10/24 12:15 #42914
przez Firentis
Replied by Firentis on topic Elementy
U mnie wyglądało to mniej więcej tak:
MU nauczyłem się będąc w stanie zrobić jakieś 12-13 podciągnięć (jakoś po niecałym miesiącu ćwiczeń). L-sita umiałem jeszcze zanim zacząłem poważnie ćwiczyć.
Natomiast o każdy następny element musiałem długo walczyć. Dragon wszedł jeszcze w miarę łatwo, ale backa opanowałem będąc na poziomie ok. 20 podciągnięć. Teraz jestem w stanie zrobić 20-25 jakoś i 50 dipów, ale z frontem ciągle się zmagam i jakoś ciężko mi wyjść poza te 3s z przyzwoitą formą.
HS na przykład dalej cisnę i nie opanowałem go jeszcze w pełni, pomimo dość solidnej bazy.
Baza przekłada się na elementy, ale sporo znaczenia mają twoje predyspozycje genetyczne, i w ten sposób niektórzy osiągają fronta przy 15 (osoby zazwyczaj niskie) podciągnięciach, a niektórzy (wyżsi) dobijają do 30 i wciąż nie mogą utrzymać.
MU nauczyłem się będąc w stanie zrobić jakieś 12-13 podciągnięć (jakoś po niecałym miesiącu ćwiczeń). L-sita umiałem jeszcze zanim zacząłem poważnie ćwiczyć.
Natomiast o każdy następny element musiałem długo walczyć. Dragon wszedł jeszcze w miarę łatwo, ale backa opanowałem będąc na poziomie ok. 20 podciągnięć. Teraz jestem w stanie zrobić 20-25 jakoś i 50 dipów, ale z frontem ciągle się zmagam i jakoś ciężko mi wyjść poza te 3s z przyzwoitą formą.
HS na przykład dalej cisnę i nie opanowałem go jeszcze w pełni, pomimo dość solidnej bazy.
Baza przekłada się na elementy, ale sporo znaczenia mają twoje predyspozycje genetyczne, i w ten sposób niektórzy osiągają fronta przy 15 (osoby zazwyczaj niskie) podciągnięciach, a niektórzy (wyżsi) dobijają do 30 i wciąż nie mogą utrzymać.
Moderatorzy: Firentis