- Forum
- Forum główne - Kalistenika i Street Workout
- Triki / Ćwiczenia
- Problem z oszukanym muscle up'em
O tym jak wykonać podstawowe triki, figury, ćwiczenia.
Problem z oszukanym muscle up'em
- Krystijan
- Autor
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2018/04/18 18:48 #40361
przez Krystijan
Problem z oszukanym muscle up'em was created by Krystijan
Witam wszystkich!
Od razu zaznaczę iż jest to mój pierwszy post na tym forum także jakbym zrobił coś źle to od razu z góry przepraszam.
Przechodząc do tematu, od kiedy zrobiło się ciepło zacząłem wychodzić na drążki na zewnątrz 1 jest wysoki, idealny do podciągnięć itd, oraz jest jeszcze mniejszy (ok. 1,90 m) i to właśnie o niego chodzi. No więc zaczynając treningi na dworze pomyślałem że świetnym ćwiczeniem będą bar dipy więc bez problemu wskoczyłem na ten niższy drążek (właśnie tym oszukanym muscle up'em czyli przy pomocy wybicia się z ziemi) i przez całe 5 dni wszystko było ok, wskakiwałem robiłem 5/6 powtórzeń, zeskakiwałem i tak 4 razy.
Ale na ostatnim treningu (2 dni temu) udało mi się zrobić to tylko 2 razy, pomyślałem wtedy że jest to wina zmęczenia gdyż robiłem to pod koniec treningu no ale dzisiaj (czyli 2 dni po tym zdarzeniu) problem był taki że nie mogłem ani razu wzbić się na ten drążek a starałem się to zrobić na początku treningu kiedy byłem świeży oraz w połowie treningu i za każdym razem mi nie wychodziło, wydaje mi się że ma to też jakieś podłoże psychiczne, nie umiem nazwać tego uczucia ale podczas przygotowania pod wybicie drążek wydawał się jakoś wysoko a samo wybicie jakoś dziwnie nie możliwe.
Proszę o poradę w tej sprawie i z góry bardzo dziękuję.
Od razu zaznaczę iż jest to mój pierwszy post na tym forum także jakbym zrobił coś źle to od razu z góry przepraszam.
Przechodząc do tematu, od kiedy zrobiło się ciepło zacząłem wychodzić na drążki na zewnątrz 1 jest wysoki, idealny do podciągnięć itd, oraz jest jeszcze mniejszy (ok. 1,90 m) i to właśnie o niego chodzi. No więc zaczynając treningi na dworze pomyślałem że świetnym ćwiczeniem będą bar dipy więc bez problemu wskoczyłem na ten niższy drążek (właśnie tym oszukanym muscle up'em czyli przy pomocy wybicia się z ziemi) i przez całe 5 dni wszystko było ok, wskakiwałem robiłem 5/6 powtórzeń, zeskakiwałem i tak 4 razy.
Ale na ostatnim treningu (2 dni temu) udało mi się zrobić to tylko 2 razy, pomyślałem wtedy że jest to wina zmęczenia gdyż robiłem to pod koniec treningu no ale dzisiaj (czyli 2 dni po tym zdarzeniu) problem był taki że nie mogłem ani razu wzbić się na ten drążek a starałem się to zrobić na początku treningu kiedy byłem świeży oraz w połowie treningu i za każdym razem mi nie wychodziło, wydaje mi się że ma to też jakieś podłoże psychiczne, nie umiem nazwać tego uczucia ale podczas przygotowania pod wybicie drążek wydawał się jakoś wysoko a samo wybicie jakoś dziwnie nie możliwe.
Proszę o poradę w tej sprawie i z góry bardzo dziękuję.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Je7en
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 3
2018/04/19 08:11 #40368
przez Je7en
Replied by Je7en on topic Problem z oszukanym muscle up'em
Ciekawe. Moim zdaniem nie powinieneś tego rozpamiętywać czy nad tym rozmyślać. Z doświadczenia wiem, że to nigdy nie pomaga. Podejdź pod ten drążek, powiedz sobie, że dasz radę, że rozpieprzysz ten drążek jak będzie trzeba i po prostu na niego wskocz. Wiem, że łatwo mówić, ale gdy już to zrobisz, sam pomyślisz, że jeszcze łatwiej było to zrobić.
Z drugiej strony być może jest to efekt lekkiego przemęczenia treningami. Jak byś wstawił swój plan treningowy moglibyśmy go ocenić pod tym kątem. Gdyby tak było radziłbym odpuszczenie tego ćwiczenia na tydzień lub dwa i wrócenie do niego. Czasami przerwa naprawdę pomaga i wprowadza świeżość. Ja miałem tak z podciąganiem, że nie mogłem ugryźć ponad 2 powtórzenia. Zrobiłem chyba 3 dni przerwy na początek i za pierwszym razem zrobiłem 3, a teraz robię 4 i cisnę dalej
Z drugiej strony być może jest to efekt lekkiego przemęczenia treningami. Jak byś wstawił swój plan treningowy moglibyśmy go ocenić pod tym kątem. Gdyby tak było radziłbym odpuszczenie tego ćwiczenia na tydzień lub dwa i wrócenie do niego. Czasami przerwa naprawdę pomaga i wprowadza świeżość. Ja miałem tak z podciąganiem, że nie mogłem ugryźć ponad 2 powtórzenia. Zrobiłem chyba 3 dni przerwy na początek i za pierwszym razem zrobiłem 3, a teraz robię 4 i cisnę dalej

Za tę wiadomość podziękował(a): Krystijan
- Krystijan
- Autor
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2018/04/20 20:16 #40387
przez Krystijan
Replied by Krystijan on topic Problem z oszukanym muscle up'em
Dzisiaj udało mi się z lekkim trudem za chyba 5 razem wskoczyć
i myślę że jednak to było podłoże psychiczne jak i techniczne gdyż nie mogłem przełamać się aby przełożyć łokcie nad drążek, dzięki za pomoc i małą motywację ;P a co do treningu to tak w skrócie ćwiczę 3 razy w tygodniu FBW

- Nabemori
-
- Wylogowany
- Administrator
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 60
2018/04/22 07:50 #40408
przez Nabemori
Mam plan plan,
I za ciosem idę...
ig: konrad.sudol
Replied by Nabemori on topic Problem z oszukanym muscle up'em
Nie ma co się martwić. Nawet pogoda potrafi przeszkadzać. Muscle'up to głównie technika i troche siły. Może poprostu nie wyrobiłeś sobie tego w nawyk, żeby podejść, wskoczyć i dymać. Ćwicz, ćwicz, ćwicz a będzie Ci to przychodziło w łatwością od strzala

Mam plan plan,
I za ciosem idę...
ig: konrad.sudol
- zulco
-
- Wylogowany
- Administrator
-
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
2018/04/23 14:37 #40430
przez zulco
Replied by zulco on topic Problem z oszukanym muscle up'em
Może być też tak, że początkowo wskakiwałeś mniej czysto, ale jak widać z lepszym efektem.
Po kilku dniach, kilku treningach, iluś tam udanych próbach zyskałeś więcej pewności, nabrałeś też pewnego ogarnięcia w ruchu i próbujesz je wykonać bardziej technicznie (mniej wierzgać nogami, bardziej czysto i płynnie się wśliznąć na górę).
Tylko że jeśli coś próbujesz robić bardziej technicznie, to jest to już o wiele trudniejsze.
Może być też gorszy dzień......
Po kilku dniach, kilku treningach, iluś tam udanych próbach zyskałeś więcej pewności, nabrałeś też pewnego ogarnięcia w ruchu i próbujesz je wykonać bardziej technicznie (mniej wierzgać nogami, bardziej czysto i płynnie się wśliznąć na górę).
Tylko że jeśli coś próbujesz robić bardziej technicznie, to jest to już o wiele trudniejsze.
Może być też gorszy dzień......

Moderatorzy: Firentis