× Zanim poprosisz o trening zapoznaj się z wątkami przypiętymi.........

Trening rekreacyjny, ale z określonymi celami

Więcej
2021/10/12 10:14 #65696 przez LukaszO
Witajcie

Chciałbym Was zapytać o zdanie odnośnie mojego planu treningowego. Z kalisteniką mam kontakt z przerwami od lat. Aktualnie mam 190 cm wzrostu i 87 kg wagi (duże spadki formy, bo od roku nic nie robię). Wiek 30 lat. Chciałbym wrócić do formy z zeszłego roku, gdy ważyłem przy niezłej suplementacji 94 kg. Liczę, że zadziała pamięć mięśniowa i szybko wrócę do formy. Ćwiczyłem FBW z użyciem masy własnego ciała.

Teraz chciałbym ćwiczyć systemem że "Skazanego na trening", czyli do każdego ćwiczenia rozgrzewka + dwie serie główne na maksa. Czy to wystarczy? W zeszłym roku robiłem po 3 serie główne, ale wydaje mi się, że nie było to ootymalne.

Moim celem jest spokojny vpowrót do formy oraz zwiększenie siły podciągania na drążku - marzy mi się podciąganie jedną ręką. Stąd oglądam się na Skazanego. Jednocześnie mam wrażenie, że progres systemem z tej książki szczególnie przy podciąganiu idzie wolno. Czy możecie polecić jakiś konkretny sposób na drastyczne zwiększenie siły podciągania? W tej chwili wykonanam ok. 10 powtórzeń nadciągiem i podciągiem. Kiedyś robiłem już po 5 powtórzeń podciągania mieszanego (jedna ręka trzyma drążek, druga podtrzymuje tą rękę). Niestety nigdy nie udało mi się wykonać jednego podciągnięcia jedną ręką.

Co myślicie? Co radzicie?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2021/10/12 15:03 #65697 przez drake

LukaszO napisał: Kiedyś robiłem już po 5 powtórzeń podciągania mieszanego (jedna ręka trzyma drążek, druga podtrzymuje tą rękę). Niestety nigdy nie udało mi się wykonać jednego podciągnięcia jedną ręką.

Nie udało się bo takie podciągnięcia z asekuracją nie są nawet blisko "czystego" podciągnięcia na jednej ręce.
A co do metody u mnie najlepiej sprawdziło się połączenie: podciąganie z ciężarem + podciąganie na jednej ręce z asekuracją (ja robiłem na kółkach przy czym jedno kółko opuszczałem w miarę postępów coraz niżej, ale może być też guma albo ręcznik). I tak z ciężarem pracowałem głównie nad siłą, a na kółkach nad techniką ruchu.
No i u mnie okazało się na koniec że nie mam siły ściągnąć łopatki w swobodnym zwisie na jednej ręce - czyli sama inicjacja ruchu, potem już mogłem się podciągnąć. No i ten mały szczegół trzymał mnie prawie rok. Robiłem te szruksy w zwisie na jednej ręce z asekuracją drugą na gumie i w końcu wymęczyłem. Więc lepiej sprawdź czy nie jest to u ciebie słabym ogniwem, czy dasz radę wejść do pozycji aktywnej w zwisie na jednej ręce, a jak nie to już sobie nad tym pracuj, bo potem będzie cię trzymać.

LukaszO napisał: Czy możecie polecić jakiś konkretny sposób na drastyczne zwiększenie siły podciągania?

Redukcja.
Za tę wiadomość podziękował(a): LukaszO

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Moderatorzy: Pepes

Kalistenika - Trening w domu

Kalistenika Trening

Chciałbyś zacząć trenować kalistenikę, ale nie wiesz od czego zacząć?

A może po prostu szukasz sposobu żeby w prosty sposób poprawić swoją kondycję?

W poniższym artykule znajdziesz gotowy trening wraz z przykładami ćwiczeń które możesz wykonywać w domu, bez absolutnie żadnego sprzętu.

Spróbuj i przekonaj się jakie to proste:

Trening dla osób początkujących

Rutyny MadBarz

Zapraszamy do nowo utworzonej galerii z rutynami MadBarz.

Galeria MadBarz

Beginner

Medium

Hard

Human Flag

Human flag

Zapraszamy na nasz wideotutorial na którym dowiecie się jakie ćwiczenia wykonywać, żeby opanować Human Flag.

Miłego oglądania, trenowania i powiewania na wietrze.

facebook

Ostatnio na forum