Tutaj każdy może zadać pytanie i każdy może na nie odpowiadać.
Zabronione jest tutaj używanie wulgaryzmów i obrażanie innych użytkowników.
Zabronione jest tutaj używanie wulgaryzmów i obrażanie innych użytkowników.
pytanie o trening siłowy
- anonim
- Autor
- Gość
-
2016/10/07 18:19 #29040
przez anonim
pytanie o trening siłowy was created by anonim
witam. mam 33 lata.Waga 96 kg. trenuje od 3 lat kalistenikę. od 3 miesięcy ustawiłem trening siłowy.
pompki na jednym ręku 5 x 2
podciąganie w L-sit 5 x 2 z zatrzymaniem izometrycznym.
przysiady bułgarskie 5 x3
plank 3x dziennie po 30 -40 sek.
Dodatkowo staram się za każdym razem wbiegać po schodach( mieszkam na czwartym piętrze).
moje pytanie: 1) zaczynają mi wszędzie na ciele wychodzić żyły, mimo że po ciuchach nie czuję żebym nabrał masy,waga też stoi w miejscu. dlaczego?
2) czy warto iść w trening unilateralny czy utrudniać bilateralny?
ps. Nie interesują mnie triki, tylko siła ,a siłowni nie lubię:-/
pompki na jednym ręku 5 x 2
podciąganie w L-sit 5 x 2 z zatrzymaniem izometrycznym.
przysiady bułgarskie 5 x3
plank 3x dziennie po 30 -40 sek.
Dodatkowo staram się za każdym razem wbiegać po schodach( mieszkam na czwartym piętrze).
moje pytanie: 1) zaczynają mi wszędzie na ciele wychodzić żyły, mimo że po ciuchach nie czuję żebym nabrał masy,waga też stoi w miejscu. dlaczego?
2) czy warto iść w trening unilateralny czy utrudniać bilateralny?
ps. Nie interesują mnie triki, tylko siła ,a siłowni nie lubię:-/
Odpowiedz do anonim
- zulco
-
- Wylogowany
- Administrator
-
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
2016/10/07 19:30 #29044
przez zulco
Replied by zulco on topic pytanie o trening siłowy
cześć.
Żyły często się mocniej uwidoczniają u osób trenujących sporty siłowe.
Jeśli nie masz problemów z nadciśnieniem to chyba nic złego nie powinno się dziać.
W kalistenice w pewnym momencie trzeba przejść poziom wyżej i zacząć wykonywać ćwiczenia w sposób niesymetryczny.
Jak najbardziej możesz warto wprowadzić takie ćwiczenia przy treningu siłowym.
Tylko ja nie jestem zwolennikiem tego by machać całą serię pompek na jednej ręce i potem robić serię na drugiej.
Lepiej po 2-3 powtórzenia i zmiana ręki. Łatwiej w ten sposób zachować poprawną sylwetkę (lub po prostu taką samą z obu stron).
Żyły często się mocniej uwidoczniają u osób trenujących sporty siłowe.
Jeśli nie masz problemów z nadciśnieniem to chyba nic złego nie powinno się dziać.
W kalistenice w pewnym momencie trzeba przejść poziom wyżej i zacząć wykonywać ćwiczenia w sposób niesymetryczny.
Jak najbardziej możesz warto wprowadzić takie ćwiczenia przy treningu siłowym.
Tylko ja nie jestem zwolennikiem tego by machać całą serię pompek na jednej ręce i potem robić serię na drugiej.
Lepiej po 2-3 powtórzenia i zmiana ręki. Łatwiej w ten sposób zachować poprawną sylwetkę (lub po prostu taką samą z obu stron).
Odpowiedz do zulco
- anonim
- Autor
- Gość
-
2016/10/07 20:13 #29048
przez anonim
Replied by anonim on topic pytanie o trening siłowy
Dzięki za odpowiedź.
Po prostu zdziwił a mnie ta zmiana jeśli chodzi o żyły. Wcześniej korzystałem z rutyn madbarz, skazanego na trening, treningu Armstronga i programów wytrzymałości. Nie mam problemów z nadciśnieniem:-). A jesli chodzi o pompki na 1 ręce celem był program 5x5 małymi kroczkami do niego zmierzam. Sugerujesz serie o mniejszej objętości i krótsze przerwy między nimi? Ile serii na stronę?
Po prostu zdziwił a mnie ta zmiana jeśli chodzi o żyły. Wcześniej korzystałem z rutyn madbarz, skazanego na trening, treningu Armstronga i programów wytrzymałości. Nie mam problemów z nadciśnieniem:-). A jesli chodzi o pompki na 1 ręce celem był program 5x5 małymi kroczkami do niego zmierzam. Sugerujesz serie o mniejszej objętości i krótsze przerwy między nimi? Ile serii na stronę?
Odpowiedz do anonim
- zulco
-
- Wylogowany
- Administrator
-
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
2016/10/07 20:46 #29050
przez zulco
Replied by zulco on topic pytanie o trening siłowy
Bardziej myślałem żeby w jednej serii robić naprzemiennie ćwiczenia (przykładowo po 1-2-3).
Jak na przykład robię przysiady na jednej nodze to nie robię 8 powtórzeń na prawej, a potem 8 na lewej, tylko:
1pow prawa, 1pow lewa, 1pow prawa, 1pow lewa, ....
Przysiady boczne robiłem sobie po 2-3 powtórzenia na jedną, 2-3 pow na drugą i ponownie 2-3 na pierwszą, ....
W takiej serii nie robiłem odpoczynku, a powiedzmy pierwsze powtórzenia na prawą stronę były zbliżone do tych na lewą stronę.
Chyba najbardziej taką nie równość w zachowaniu sylwetki można było by zobaczyć przy robieniu pompek na jednej ręce.
Jak machniesz za jednym razem 5 powtórzeń na jednej ręce to kolejnych 5 na drugiej może nie być robionych w identyczny sposób. Organizm będzie trochę zmęczony i zachowanie prawidłowej sylwetki będzie trudniejsze. Jedna połowa ciała będzie trenowana z prawidłową sylwetką, a druga bardziej koślawo.
Jak na przykład robię przysiady na jednej nodze to nie robię 8 powtórzeń na prawej, a potem 8 na lewej, tylko:
1pow prawa, 1pow lewa, 1pow prawa, 1pow lewa, ....
Przysiady boczne robiłem sobie po 2-3 powtórzenia na jedną, 2-3 pow na drugą i ponownie 2-3 na pierwszą, ....
W takiej serii nie robiłem odpoczynku, a powiedzmy pierwsze powtórzenia na prawą stronę były zbliżone do tych na lewą stronę.
Chyba najbardziej taką nie równość w zachowaniu sylwetki można było by zobaczyć przy robieniu pompek na jednej ręce.
Jak machniesz za jednym razem 5 powtórzeń na jednej ręce to kolejnych 5 na drugiej może nie być robionych w identyczny sposób. Organizm będzie trochę zmęczony i zachowanie prawidłowej sylwetki będzie trudniejsze. Jedna połowa ciała będzie trenowana z prawidłową sylwetką, a druga bardziej koślawo.
Odpowiedz do zulco
Moderatorzy: Rabbek