Ektomorfik-jak przybrać masy mięśniowej ?

Więcej
2015/08/14 23:14 #7912 przez Dami11an
Witam,na wstępie powiem że mam 180 i ważę 60kg.Jem bardzo dużo ale co prawda niesystematycznie,i w ogóle nie mogę przybrać masy mięśniowej..Mógł by mi ktoś podpowiedzieć może ułożyć jakąś dietę aby za jakiś czas ważył o kilka kg więcej.??? Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

• zulco
  • zulco Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
Więcej
2015/08/14 23:43 #7919 przez zulco
Nie wiem ile masz lat, ale nie wiem czy jest sens tak bardzo walczyć z naturą.

Nawet jak będziesz jadał teraz po 4000, lub nawet 5000 kalorii i twoja waga podskoczy do góry, to jak powrócisz na przykład do 3500 kcal to twoja masa wróci do poprzedniego stanu.

To taka trochę walka z wiatrakami, no ale możesz próbować.

Co trenujesz? Jakie ćwiczenia wykonujesz.
Zacznij wykonywać ćwiczenia wielostawowe (najlepiej na wolnych ciężarach). One świetnie budują masę mięśniową.
Nie chciałem pisać nic o ciężarach, ale takiej masy nie stracisz zbyt szybko.

Trening z własną masą ciała.
Workout Polska - Street Workout i Kalistenika
workout-polska.pl
Wierszyki dla dzieci

Więcej
2015/08/15 00:15 #7922 przez Sliwa
Zulco nie mów że to walka z wiatrakami, jak to nieprawda . Prawdą jest to że ektomorfikowi jest ciężko przybrać na wadzę, ale jest to możliwe przy odpowiednim żywieniu. Oblicz swój bilans kaloryczny w ciągu dnia w jakimś kalkulatorze w internecie i wstaw tu screena zobaczę jak się żywisz. Bo do przybrania na wadze jest potrzebny bilans kaloryczny na + w ciągu dnia i u ektomorfika w diecie powinno być więcej białka niż u pozostałych(tzn. mezo i endo, ale też nie kosmicznie dużo, bo zbyt duża ilość ma zły wpływ na nerki) .

• zulco
  • zulco Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
Więcej
2015/08/15 10:40 #7926 przez zulco
Przybrać przybierze, tylko będzie musiał bardzo pilnować żeby z powrotem mu masa nie spadła, czyli diety trzeba będzie się dosyć rygorystycznie trzymać.

Dobrą opcją jest też unikanie zbędnej aktywności fizycznej, bo nawet zwykłe wejście po schodach na 3 piętro już mocno podkręca u ekto metabolizm.

Trening z własną masą ciała.
Workout Polska - Street Workout i Kalistenika
workout-polska.pl
Wierszyki dla dzieci

Więcej
2015/08/15 11:56 #7928 przez Sliwa
Rygorystycznie diety nie będzie musiał trzymać, nie przesadzajmy ;) Wystarczy że będzie jadł odpowiednio kalorycznie tak jak każdy musi żeby nie mieć spadków :D

Więcej
2015/08/15 18:12 #7933 przez Dami11an
Replied by Dami11an on topic Ektomorfik-jak przybrać masy mięśniowej ?
Sliwa mógł byś mi podpowiedzieć jak obliczyć taki bilans kaloryczny bo nie za bardzo wiem jak to zrobić żeby wyszło dobrze

Więcej
2015/08/15 18:43 #7934 przez Sliwa
www.zdrowotne.p...or-kalorii tu masz taki przykładowy kalkulator. Chodzi oto abyś zrobił spis tego co aktualnie spożywasz w ciągu dnia.

Więcej
2015/08/15 19:19 #7935 przez Dami11an
ok,nwm czy dokładnie o to chodziło ale tutaj znajduje się co dzisiaj zjadłem,oczywiści co dzień jem coś innego
www.fotosik.pl/...fa3fb.html

Więcej
2015/08/15 19:37 #7937 przez Dami11an
zulco i sliwa może lepiej by było jak byście mi wszystko napisali w prywatnej wiadomości,bo mam jeszcze 2 pytania :)
Ostatnia edycja: Dami11an od.

Więcej
2015/08/15 22:03 #7942 przez Dami11an
no właśnie jaką dietę ułożyć (co zjadać) aby dziennie jadł 4000 kalori ?

• poczciwyekto
  • poczciwyekto Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Wyciągać wnioski z każdego treningu i... byle do przodu.
Więcej
2015/08/15 22:16 #7945 przez poczciwyekto
Replied by poczciwyekto on topic Ektomorfik-jak przybrać masy mięśniowej ?
Jakie 4000 kalorii ? Gdzie ty to zmieścisz ? Jak już to będziesz mieć brzuch jak w ciąży, a i tak tego wszystkiego nie strawisz więc zjedz zdrowe 3000 i NA PEWNO urośniesz. Sam osobiście jem w granicach 2500 kcal, rosnę ale powoli i się nie zalewam.

Twoje ciało to twój prawdziwy dom i tylko ty zadbasz o to jak on będzie wyglądać.

Więcej
2015/08/15 22:26 #7946 przez Dami11an
ok przesadziłem z tym 4000 ;)

Więcej
2015/08/15 22:42 #7951 przez biosqn
Najlepsza rada to jeść i ćwiczyć a metabolizm sam zwolni. Aby tyć to trzeba wpierniczać odpowiednią ilość węglowodanów i trochę białka oczywiście. Sam jestem ektomorfikiem a w sumnie to byłem :) Jeśli dalej nie ma efektów to kreta i ewentualnie posiłkójemy się gajnerami. Jest też takie powiedzenia. Jeśli możesz biec to idź, jeśli możesz iść to stój, jeśli możesz stać to siedź, jeśli możesz siedzieć to leż, jeśli możesz leżeć to śpij. Systematyczna dieta, aktywność i odpowiednia ilość odpoczynku.

Więcej
2015/08/16 10:43 #7960 przez Sliwa
Z tego co wysłałeś jest strasznie mało wartościowych produktów w Twoim odżywianiu praktycznie w ogóle nie ma białka, a za to jest dużo bezwartościowych węglowodanów. I żeby przytyć musiałbyś minimum spożywać 3100 kcal z tego co widzę a w tym co wczoraj zjadłeś nawet 2000 kcal nie ma.

Więcej
2015/08/16 11:00 #7961 przez Sliwa
www.fotosik.pl/...b4a1a.html . Tu masz taki przykład co mniej więcej jem w ciągu dnia.

Więcej
2015/08/16 15:06 #7972 przez biosqn
@Sliwa w tym przykładzie są lody, ja bym polecał robić własne sorbety. Sądzę, że to lepsze rozwiązanie a do tego pyszne i bardzo zdrowe. W lodach z fabryki nie wiemy co jest :) Ale dobra propozycja w tak ciepłe dni jak ostatnio ^^

Btw: Dami11an: Może w ciągu dnia masz za duży wysiłek w np. w pracy dlatego mimo starań nie udaje się przybrać na wadzę i być może nawet te 3100 kalorii to będzie mało. Zresztą Ja mam 164cm i jem 3000/3500, ćwiczę, jeżdzę na rowerze i 8h dziennie biegam w pracy. Jeśli ty przy swoim wzroście jesz 2tyś to faktycznie stanowczo za mało. Jako ektomorfik masz ten plus, że na wiele więcej możesz sobie pozwolić w diecie niż przy innych budowach ciała. Tobie kalorie, tłuszcze i cukry nie straszne a i wytrzymałość dość wysoka. Dlatego też, często braknie siły na kolejne powtórzenie niż zacznie coś boleć, ale to normalne.

Więcej
2015/08/16 15:34 #7974 przez Sliwa
Wiem że sorbety są lepsze i zdrowsze, można nawet zrobić z WPC przez co będą wysokobiałkowe, ale szczerze to nie chce mi się z tym bawić :D więc sięgam po te co są w zamrażalniku jeżeli oczywiście są bez żadnych zbędnych dodatków. I to jest jedyna taka słodycz po którą sięgam nie licząc Cini Minis, ale to ze względu aby dodać owsianym trochę smaku :D Nie dość ,że w takie dni są idealne na ochłodzenie to jeszcze lody są mało kaloryczne.

Dami11an dodam ,że niekoniecznie jesteś ektomorfikiem (nikt nie jest żadną z "sylwetek" w 100%, tzn ja jestem połączeniem ekto i mezo mniej więcej 50% ) Wszystko się okaże jak zaczniesz poważnie jeść, bo to co aktualnie jadasz to nazwę to śmieciowym żarciem, które nawet dziennego zapotrzebowania nie spełnia ,więc się nie dziw że jesteś szczupły.

Więcej
2015/08/16 21:46 #7984 przez Dami11an
ok,dzięki za pomoc od teraz będę jadał więcej a i jeszcze ile posiłków dziennie byście proponowali ?

Więcej
2015/08/16 22:21 #7986 przez Sliwa
5/6 posiłków wystarczy ;)

Więcej
2015/08/17 08:18 #7990 przez megamoc
Replied by megamoc on topic Ektomorfik-jak przybrać masy mięśniowej ?
5 posiłków jak już. Dodatkowo warto zainteresować się suplementacją - przynajmniej na początku. Ja bym radził jakieś gainery na masę, są to dobrze skomponowane węglowodany. Dodatkowo białko, kreatyna i bardzo dużo treningów. W końcu zależy Ci raczej na przybraniu masy mięśniowej, a nie tłuszczowej :)

Pracuję nad sobą...

Moderatorzy: PepesRabbek

Kalistenika - Trening w domu

Kalistenika Trening

Chciałbyś zacząć trenować kalistenikę, ale nie wiesz od czego zacząć?

A może po prostu szukasz sposobu żeby w prosty sposób poprawić swoją kondycję?

W poniższym artykule znajdziesz gotowy trening wraz z przykładami ćwiczeń które możesz wykonywać w domu, bez absolutnie żadnego sprzętu.

Spróbuj i przekonaj się jakie to proste:

Trening dla osób początkujących

Rutyny MadBarz

Zapraszamy do nowo utworzonej galerii z rutynami MadBarz.

Galeria MadBarz

Beginner

Medium

Hard

Human Flag

Human flag

Zapraszamy na nasz wideotutorial na którym dowiecie się jakie ćwiczenia wykonywać, żeby opanować Human Flag.

Miłego oglądania, trenowania i powiewania na wietrze.

facebook

Ostatnio na forum