Jak zredukować z kalistenika
- Kubax113
- Autor
- Wylogowany
- New Member
- Otrzymane podziękowania: 0
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
- Otrzymane podziękowania: 233
- Wariot
- Wylogowany
- Platinum Member
- Otrzymane podziękowania: 29
Ogólnie trening z wykorzystaniem masy ciała , inaczej mówiąc trening siłowy podczas redukcji zawsze na propsie , bo on pozwala nam zachowywać mięśnie , a w twoim przypadku nawet budować redukując mase ciała. Przez co po zrzuceniu wagi nie będziemy wyglądać jak osoby , które nigdy nie trenowały. Ogólnie trening siłowy spala mało kcal , do tego dorzuciłbym jakąś forme cardio , lub jakąś aktywność (NIE JEST ONA OBOWIĄZKOWA , JEŚLI TRZYMASZ DEFICYT KALORII Z SAMEJ DIETY). Cardio po prostu jest narzędziem aby wygenerować ten deficyt kalorii i móc więcej zjeść redukując masę ciała Np. uwzgędniając liczbę kalorii każdego dnia bez cardio , wynosi 2300 aby chudnąć a z cardio moze wynosić 2800.
Sam na swoim przykładzie schudłem praktycznie 19kg nie robiąc cardio bo mi sie nie chcialo Liczyłem poprostu bardzo dokładnie kalorie , ale oczywiście musiałem ich jeść po prostu mniej niż jakbym robił cardio albo miał jakąs aktywność np. spacery.
Na twoim miejscu ustawiłbym sobie jakiś mniejszy cel wagi a nie 85kg bo to jest dość dużo schodząc ze 108. Daj sobie cel np. 95-100kg do końca września i jakiś cel treningowy np. 5 podciągnięć podchwytem.
Dam ci fun fact Schudnięcie jest 10 razy prostsze niż budowanie masy i siły I pamiętaj liczą się tylko czyny , konsekwencja i dobra zabawa z procesu.
Jeśli chodzi o plan mogę ci rozpisać , tylko napisz na ile dni w tygodniu , czy miałeś jakieś poważniejsze kontuzje. Diagnostyki przez internet niestety ci nie zrobię ale powiedzmy , że nie masz większych problemów z mobilnością
- Maz
- Wylogowany
- Platinum Member
- A dream within a dream
- Otrzymane podziękowania: 64
Nie stosowałem diety, nie pilnowałem kalorii. Wywaliłem z lodówki wszystko, co ma cukier - słodycze, słodkie napoje, itp. Zero alkoholu, chipsów i innych przekąsek. Dołożyłem do wszystkiego sałatki - przed głównym posiłkiem albo razem z nim wtrajałem sałatkę z tego, co najbardziej lubię - pomidory, sałata, papryka, avocado i co tam jeszcze miałem pod ręką. Wtedy czułem się syty, a z głównego posiłku wchodzi połowę mniej naprawdę kalorycznych rzeczy. Zamiast przekąsek zastosowałem owoce - też te które lubię. Jesteś głodny wieczorem - zjedz dwa jabłka, jogurt.
No i codzienne ważenie - schodziło mi mniej więcej kilogram do dwóch miesięcznie. Po roku efekty były znakomite, po dwóch latach miałem 12-13% body fat, które trzymam do dzisiaj.
Musisz zmienić jadłospis. Oczywiście dieta pomoże szybciej, ale potem wraca się do starego sposobu odżywiania i masz jojo. Jak zmienisz przyzwyczajenia, masz gwarantowany efekt na długo.
Odnośnie treningu - trening przyspieszy spalanie kalorii, ale ma mały wpływ na redukcję. Równie dobrze można godzinę dziennie pospacerować szybszym tempem i będzie to samo. Za to nie pozwolisz spalić mięśni, nabędziesz siły i będziesz miał kondycję. Podciąganie jest bardzo ciężkim ćwiczeniem, możesz wspomóc się powerbandem na początku. Jak zwalisz z 5-10 kg będzie Ci dużo łatwiej... Ułóż sobie tygodniowy plan ćwiczeń (daj 2-3 dni treningowe i ze 2 dni spacerów albo cardio, reszta wolna) i staraj się go robić. Ćwiczenia te, które lubisz, bo inaczej nie starczy Ci zapału i wymiękniesz po miesiącu czy dwóch. Jak wypadnie jeden dzień nie ma problemu, świat się nie zawali. Ważne, żebyś zrobił przynajmniej po godzinie ruchu ze 4x w tygodniu.
Pamiętaj, żebyś nie robił rewolucji. Pomału wdrażaj zmiany diety i stopniowo rozkręcaj się z treningiem. Tu nie ma pośpiechu. Lepiej robić regularnie trochę, niż zacząć wariować na początku. Jak przesadzisz, po miesiącu będziesz zmęczony, bez energii i rzucisz to wszystko. Wtedy nici z efektów. Trening i odchudzanie to raczej maraton niż sprint. Musisz być cierpliwy i uparty, robić swoje. Zrobisz za dużo naraz - wypalisz się szybko. Rób tyle, żeby się zmęczyć, ale nie zamęczyć Trening ma być, jak mycie zębów. Robisz, bo masz w zwyczaju i tyle filozofii.
Wiem z doświadczenia, że prawie nigdy nie chce się zacząć treningu. Bywają takie dni, bardzo często. Na początek wrzuć coś łatwego na rozgrzewkę. Jak już zaczniesz, rozkręcisz się i z rozpędu zrobisz wszystko albo sporo.
Powodzenia!
- Wariot
- Wylogowany
- Platinum Member
- Otrzymane podziękowania: 29
- Kubax113
- Autor
- Wylogowany
- New Member
- Maz
- Wylogowany
- Platinum Member
- A dream within a dream
Ogólnie, jak zrobisz 2x albo 3x w tygodniu 3 serie po 8 powtórzeń, będzie w sam raz. Tyle, żeby te 8 było blisko maksymalnej ilości, jaką jesteś w stanie wykonać. Jak robisz 20 pompek - zrób je wolniej, zejdź niżej, albo dociąż nieco...
No i przerwy - jeśli 9-10 powtórzeń to Twój max w danym ćwiczeniu i robisz 8 powtórzeń w serii - zrób 2-3 minuty przerwy między seriami. Z zegarkiem w ręku. Inaczej nie dasz rady powtórzyć tej ilości w kolejnych seriach.
- Kubax113
- Autor
- Wylogowany
- New Member
10 pompek
2 min przerwy5 podciągnięć
2 min przerwy10 pompekItd...
tak samo dipy i australijskie tak?
A jeśli np chce ćwiczyć 3 razy w tygodniu co drugi dzień i np pompek jestem w stanie zrobić więcej niż 60 w skali tygodnia?
- Maz
- Wylogowany
- Platinum Member
- A dream within a dream
1 ćwiczenie jedna seria
2 ćwiczenie jedna seria
3 ćwiczenie jedna seria
I to jest obwód powtarzany kilka razy.
Przy takim układzie możesz skrócić odpoczynek, jeżeli kolejne ćwiczenia atakują inne partie mięśniowe. Jeśli je skrócisz, będziesz mocniej pracował nad wytrzymałością.
Ja ćwiczę w seriach, które wyglądają tak:
1 ćwiczenie 3-4 serie po kolei
2 ćwiczenie 3-4 serie po kolei
3 ćwiczenie 3-4 serie po kolei.
W takim układzie trzyma się dłuższe odpoczynki, żeby mięśnie zdążyły odpocząć, bo inaczej kolejna seria będzie spalona.
Wybierz taki układ, który bardziej Ci pasuje. Pompek rób tyle, ile dajesz radę.
- Kubax113
- Autor
- Wylogowany
- New Member
-podciąganie nachwytem/podchwytem-dipy-pompki-podciaganie australijskie
-przysiady/wykroki z hantlami-hollow body
3 razy w tygodniu taki zestaw, może być?
- Maz
- Wylogowany
- Platinum Member
- A dream within a dream
I dawaj znać, jak Ci idzie.
- CHM13LU
- Wylogowany
- Platinum Member
- Otrzymane podziękowania: 20
- Kubax113
- Autor
- Wylogowany
- New Member
allegro.pl/ofer...NEALw_wcB#
myślicie że będzie ok? Ma dużo pozytywnych opini.
- CHM13LU
- Wylogowany
- Platinum Member
- Otrzymane podziękowania: 20
- koteł
- Wylogowany
- Platinum Member
- Otrzymane podziękowania: 102
- florian420
- Wylogowany
- Brak rangi