× Wszystko na temat rozciągania i poprawy mobilności.

Nierównomierne rozciągnięcie nóg

Więcej
2019/07/14 18:18 #48246 przez Renx
Witam,
Mam problem z nierównomiernym rozciągnięciem nóg. Dokładniej chodzi o skłony to jednej i drugiej nogi .Gdy robię skłon do lewej nogi mogę bez większych problemów sięgnąć stopy i głową dotknąć kolana, ale gdy robię skłon do prawej nogi to już samo sięgnięcie stopy sprawia mi ból. I moje pytanie jest takie, czy gdy będę poświęcał tyle samo czasu na obie nogi to ten poziom kiedyś się wyrówna czy muszę skupić się bardziej na prawej nodze? Dodam, że jestem lewo nożny i to ta noga jest silniejsza.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2019/07/14 18:31 #48249 przez Rabbek
Replied by Rabbek on topic Nierównomierne rozciągnięcie nóg
może problem nie jest w nogach tylko w miednicy ? Może idź do fizjo albo na jakieś zajęcia mobility to fachowo Ci doradzą.

• StefczyKoks
  • StefczyKoks Avatar
  • Wylogowany
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Rób to co kochasz !
Więcej
2019/07/14 20:48 #48255 przez StefczyKoks
Replied by StefczyKoks on topic Nierównomierne rozciągnięcie nóg

Rabbek napisał: może problem nie jest w nogach tylko w miednicy ? Może idź do fizjo albo na jakieś zajęcia mobility to fachowo Ci doradzą.

Zajęcia z mobility ? Co masz na myśli ?Jak takie coś nie nazywa ? Chodzi Ci o jakieś zajęcia grupowe na siłowniach czy coś ? Szukam też dobrego fizjoterapeuty ale też nie mogę znaleźć, a chciałbym właśnie żeby ktoś mnie dobrze przebadał, jeśli chodzi właśnie o rozciąganie i inne mniejsze dolegliwości , bo ortopeda nie wiele mi pomógł.

Więcej
2019/07/14 20:57 #48256 przez Rabbek
Replied by Rabbek on topic Nierównomierne rozciągnięcie nóg
Chodzi o zajęcia grupowe. Byłem raz na takich i się załamałem jaki jestem patyk sztywny no ale niestety nie mam jak wysupłać więcej czasu żeby na nie chodzić

Więcej
2019/07/14 21:04 #48260 przez Hryniak
Replied by Hryniak on topic Nierównomierne rozciągnięcie nóg
Albo joge spróbować lub animal flow.
Te animal flow jest ciekawą sprawą, można się mocno spocić, wzmocnić i rozciągnąć jednocześnie praktycznie całe ciało. A i nudą tak nie wieje

Więcej
2019/07/15 09:10 #48266 przez Charles88
Replied by Charles88 on topic Nierównomierne rozciągnięcie nóg
Spróbuj też może rolowania, albo idź na masaż nóg by rozbić przykurcze w powięzi i niedługo po tym zabiegu spróbuj się rozciągać

Więcej
2019/07/16 08:22 #48299 przez Firentis
Replied by Firentis on topic Nierównomierne rozciągnięcie nóg
Różnice w rozciągnięciu kończyn są normalką, także na pewno nic z tobą złego się nie dzieje :) Bardzo często jedna część ciała jest bardziej sztywna (nie dotyczy to tylko nóg). Rozciągaj dalej dwie nogi, jeśli dysproporcja jest duża i bardzo Ci zależy, żeby to wyrównać, to możesz nogę lepiej rozciągniętą rozciągać tylko do momentu obecnego zakresu ruchu, nie pogłębiając go, a nogę słabiej rozciągniętą naciągnąć trochę mocniej, by zwiększyć zakres ruchu. Ale IMO nie jest to konieczne, skup się dobrze na rozciągnięciu i niedługo obie nogi powinny być już na podobnym poziomie :)

Więcej
2019/07/18 11:45 #48350 przez Invictus95
Replied by Invictus95 on topic Nierównomierne rozciągnięcie nóg
Powiem tak, nie ma sensu rozciagac bardziej prawej nogi, gdy bedziesz rozciagal jednoczesnie obydwie tak samo to dojdziesz do szpagatu i nie bój sie dalej sie nie da ( oczywiscie sie da ale są to wyjątki ) ;)

Ćwicz ciężko, jedz dobrze, śpij dużo

• parkour leito
  • parkour leito Avatar
  • Wylogowany
  • New Member
  • New Member
  • Plan zapisany to w połowie wykonany
Więcej
2019/11/14 13:23 #50287 przez parkour leito
Replied by parkour leito on topic Nierównomierne rozciągnięcie nóg
To ja się tu dołączę ponieważ nie chcę za bardzo off-topować :) .Do rzeczy mam problem przy wysiłku z więzadłem pobocznym strzałkowym podczas wysiłku, bieganie kopanie na biodro bo wyżej nie mogę podnieść, po rozgrzaniu przed rozciąganiem problem jest tylko z lewą nogą ból jest nieznośny ale przy chodzeniu nie boli w ogóle. Proszę o wypowiedz osób zaznajomionych z tematem.

"It does not matter how slowly you go as long as you do not stop. Confucius."

Więcej
2019/11/14 18:03 #50288 przez Hryniak
Replied by Hryniak on topic Nierównomierne rozciągnięcie nóg
najrązsądniej to wizyta u specjalisty który dotknie itp. Skąd pewność że to akurat wymienione więzadło? Czy dlatego że boli w tym miejscu? Osobiście przy bólach to najpierw sięgam po rolke. Porolowalbym od pośladka i boczna str nogi(pasmo biodrowo piszczelowe).
Za tę wiadomość podziękował(a): parkour leito

• zulco
  • zulco Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
Więcej
2019/11/18 14:40 #50358 przez zulco
Replied by zulco on topic Nierównomierne rozciągnięcie nóg
Może miałeś (albo nadal masz) jakiś uraz.

Przyczyn może być wiele. W moim przypadku z powodu kręgosłupa mam spięty mocno lewy poślade, dwugłowy uda i lewą łydkę.

Co do samego rozciągania to proponował bym tak samo jak przy treningu zawsze wszystko robić symetrycznie.

Wizyta u fizjoterapeuty, lub u chiropraktyka też pewnie by się przydała.

Trening z własną masą ciała.
Workout Polska - Street Workout i Kalistenika
workout-polska.pl
Wierszyki dla dzieci

Moderatorzy: Firentis

Kalistenika - Trening w domu

Kalistenika Trening

Chciałbyś zacząć trenować kalistenikę, ale nie wiesz od czego zacząć?

A może po prostu szukasz sposobu żeby w prosty sposób poprawić swoją kondycję?

W poniższym artykule znajdziesz gotowy trening wraz z przykładami ćwiczeń które możesz wykonywać w domu, bez absolutnie żadnego sprzętu.

Spróbuj i przekonaj się jakie to proste:

Trening dla osób początkujących

Rutyny MadBarz

Zapraszamy do nowo utworzonej galerii z rutynami MadBarz.

Galeria MadBarz

Beginner

Medium

Hard

Human Flag

Human flag

Zapraszamy na nasz wideotutorial na którym dowiecie się jakie ćwiczenia wykonywać, żeby opanować Human Flag.

Miłego oglądania, trenowania i powiewania na wietrze.

facebook

Ostatnio na forum