- Forum
- Forum główne - Kalistenika i Street Workout
- Rozciąganie / Poprawa mobilności
- Zestaw ćwiczeń rozciągających po treningu 2019!
Wszystko na temat rozciągania i poprawy mobilności.
Zestaw ćwiczeń rozciągających po treningu 2019!
- zoogyone
- Autor
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2019/06/26 23:16 #47821
przez zoogyone
Zestaw ćwiczeń rozciągających po treningu 2019! was created by zoogyone
Siemano czasami po treningu się rozciągam ale raz na jakiś czas i chcę to mieć czarno na białym macie jakieś fajne proste ćwiczenia rozciągające po te co ja znam to takie:
i co myślicie o pozycji 90 90 z pochlaniem . bo nie czuje bólu tylko ciągniecie tylko dziwnie ciało w tej pozycji jest ułożóne.
Piszczie swoje sprawdzone ćwiczenia albo filmiki razem zrobimy fajne proste bezpieczne rozciąganie po treningu!
.
i co myślicie o pozycji 90 90 z pochlaniem . bo nie czuje bólu tylko ciągniecie tylko dziwnie ciało w tej pozycji jest ułożóne.
Piszczie swoje sprawdzone ćwiczenia albo filmiki razem zrobimy fajne proste bezpieczne rozciąganie po treningu!

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zulco
-
- Wylogowany
- Administrator
-
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
2019/07/04 14:23 #47994
przez zulco
Replied by zulco on topic Zestaw ćwiczeń rozciągających po treningu 2019!
Dobra, to ja napisze swoje najczęściej wykonywane rozciąganie na barki i ramiona..
Ćwiczenie wykonywane na drążku w pełnym zwisie Początkowo z powodu napięcia i "bólu" lepiej wykonywać na niskim drążku żeby całkowicie nie zawisnąć.
Potem (z czasem) można się huśtać i bujać do woli.
Jest to rodzaj zwisu podchwytem, ale......... Jeśli chwytamy standardowo podchwytem i dłoń jest skierowana w stronę czoła, to teraz musimy obrócić rękę o 360* na zewnątrz i złapać w ten sposób jedną i drugą ręką.
Z tego powodu naturalnie otrzymujemy szerszy chwyt. szerzej niż szerokość barków.
Najłatwiej to wytłumaczyć że jest to chwyt taki jak do Hefesto, ale zwis jest sporo, sporo głębszy.
Pozycja wyjściowa do Hefesto to taki german hang zrobiony podchwytem.
Ale barki nie pozwalają wtedy swobodnie zawisnąć, dlatego lepiej chwycić w ten sposób drążek stojąc bezpośrednio pod nim i chwycić podchwytem wykręcając uprzednio dłoń o 360*.
Nie wiem czy ktoś zrozumiał.
Przy takim chwycie mamy super rozciągnięte barki i bicepsy. Można się delikatnie pohuśtać ale na boki, tak żeby efekt rozciągnięcia był lepszy.
No może postaram się zrobić kilka fotek to bym wrzucił.
Ćwiczenie wykonywane na drążku w pełnym zwisie Początkowo z powodu napięcia i "bólu" lepiej wykonywać na niskim drążku żeby całkowicie nie zawisnąć.
Potem (z czasem) można się huśtać i bujać do woli.
Jest to rodzaj zwisu podchwytem, ale......... Jeśli chwytamy standardowo podchwytem i dłoń jest skierowana w stronę czoła, to teraz musimy obrócić rękę o 360* na zewnątrz i złapać w ten sposób jedną i drugą ręką.
Z tego powodu naturalnie otrzymujemy szerszy chwyt. szerzej niż szerokość barków.
Najłatwiej to wytłumaczyć że jest to chwyt taki jak do Hefesto, ale zwis jest sporo, sporo głębszy.
Pozycja wyjściowa do Hefesto to taki german hang zrobiony podchwytem.
Ale barki nie pozwalają wtedy swobodnie zawisnąć, dlatego lepiej chwycić w ten sposób drążek stojąc bezpośrednio pod nim i chwycić podchwytem wykręcając uprzednio dłoń o 360*.
Nie wiem czy ktoś zrozumiał.
Przy takim chwycie mamy super rozciągnięte barki i bicepsy. Można się delikatnie pohuśtać ale na boki, tak żeby efekt rozciągnięcia był lepszy.
No może postaram się zrobić kilka fotek to bym wrzucił.
Trening z własną masą ciała.
Workout Polska - Street Workout i Kalistenika
workout-polska.pl
Wierszyki dla dzieci
Workout Polska - Street Workout i Kalistenika
workout-polska.pl
Wierszyki dla dzieci
- MariuszW.
- Wylogowany
- Elite Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 7
2019/07/05 08:43 #48022
przez MariuszW.
...
Replied by MariuszW. on topic Zestaw ćwiczeń rozciągających po treningu 2019!
Ja jestem na etapie szukania. Jak zbiorę jakiś sensowny materiał, mogę tu wrzucić. Myślę, że zejdzie mi na to jakieś dwa tygodnie, bo robię w tak zwanym międzyczasie.
...
- zdzisek
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2019/07/10 09:09 #48177
przez zdzisek
Replied by zdzisek on topic Zestaw ćwiczeń rozciągających po treningu 2019!
- zdzisek
- Wylogowany
- New Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2019/07/10 09:15 #48178
przez zdzisek
Replied by zdzisek on topic Zestaw ćwiczeń rozciągających po treningu 2019!
Za tę wiadomość podziękował(a): Firentis
- zoogyone
- Autor
- Wylogowany
- Premium Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2019/07/12 20:49 #48225
przez zoogyone
Replied by zoogyone on topic Zestaw ćwiczeń rozciągających po treningu 2019!
Woow zdzisek zapodał dużo matreriału.
Tylko że po angielsku ale kumam mniej więcej.
Kiedy je włożyć prze po czy może kiedy chcem nawet w dni nie treningowe ?
Tylko że po angielsku ale kumam mniej więcej.
Kiedy je włożyć prze po czy może kiedy chcem nawet w dni nie treningowe ?
- Firentis
-
- Wylogowany
- Administrator
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 64
2019/07/13 08:30 #48230
przez Firentis
Replied by Firentis on topic Zestaw ćwiczeń rozciągających po treningu 2019!
Przed treningiem możesz porobić jakieś ćwiczenia dynamiczne na poprawę mobilności, jeśli jest ci ona na danym treningu potrzebna. Na przykład - jeśli chcesz ćwiczyć stanie na rękach, możesz rozciągnąć nieco barki i najszersze, aby być w stanie ładnie przenieść ręce za głowę.
Po treningu możesz zrobić lekkie rozciągnięcie - nie takie, którym chcesz zwiększyć zakres ruchu, a jedynie rozluźnić nieco spięty mięsień (tu też można zastosować roller).
Dni nietreningowe to najlepszy czas na pracę nad zakresem ruchu - wtedy możesz wykonywać trochę bardziej intensywne rozciąganie.
Po treningu możesz zrobić lekkie rozciągnięcie - nie takie, którym chcesz zwiększyć zakres ruchu, a jedynie rozluźnić nieco spięty mięsień (tu też można zastosować roller).
Dni nietreningowe to najlepszy czas na pracę nad zakresem ruchu - wtedy możesz wykonywać trochę bardziej intensywne rozciąganie.
Moderatorzy: Firentis