Wszystko na temat sprzętu do ćwiczeń, placów treningowych, ciekawych urządzeń które można wykorzystać we własnym treningu.
Obciążenia
- Qbixx
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2023/03/06 20:27 #67345
przez Qbixx
Obciążenia was created by Qbixx
Hej hej, zwracam się do Was z prośbą o polecenie czegoś czym będę mógł się dodatkowo obciążyć. Czy najlepszym wyborem będzie po prostu kamizelka? Z góry dzięki za wszelakie konkretne polecenia Pozdrawiam!
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Maz
- Wylogowany
- Platinum Member
- A dream within a dream
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 64
2023/03/07 20:29 #67347
przez Maz
Replied by Maz on topic Obciążenia
Zależy, do jakich ćwiczeń. Dość dużo dyskutowaliśmy tu na forum o obciążeniach.
1. Kamizelka powyżej 20 kg bardzo gniecie, trudno się ją zakłada i zdejmuje. Za to jest znakomita, jak chcesz dociążyć pompki i/lub australijskie. Zwykle mają kieszenie z ciężarkami, więc można regulować masę. Tyle, że to niezbyt wygodne i szybkie, nie wyobrażam sobie zmiany przy każdym ćwiczeniu.
2. Pas z doczepianym obciążeniem pozwala dorzucić więcej ciężaru. Nadaje się do dipów i pullupów i to chyba tyle. Regulacja jest błyskawiczna, wystarczy dorzucić/zdjąć ciężar. Musisz dokupić talerze albo kettle. To akurat zaleta, masz dodatkowy sprzęt do ćwiczeń. Ja kupiłem hantle z talerzami po 1 - 2,5 - 5kg. Używan hantli i wieszam talerze na pasie.
3. Warto też rozważyć obciążniki na kostki. Do niektórych ćwiczeń np. wznosy nóg wystarczy dołożyć 1-2kg i robi się dramatycznie trudniej.
Ja używam wszystkiego po trochu. Mam kamizelkę 15kg, obciążniki na kostki (w sumie 20 kg) i pas. Do dipów i pullupów zakładam wszystkiego po trochu - 15kg kamizelka, 10kg na nogi i 15kg na pas. Ale to tylko dlatego, że kupowałem to sukcesywnie, jak mi zaczynało brakować ciężaru. Zacząłem od kamizelki, potem dokupiłem obciążniki, na koniec pas i te hantle z talerzami. Gdybym zaczynał teraz i nie chciał dociążać pompek, kupiłbym tylko pas + obciążenie i obciążniki na kostki 1 i 2 kg.
1. Kamizelka powyżej 20 kg bardzo gniecie, trudno się ją zakłada i zdejmuje. Za to jest znakomita, jak chcesz dociążyć pompki i/lub australijskie. Zwykle mają kieszenie z ciężarkami, więc można regulować masę. Tyle, że to niezbyt wygodne i szybkie, nie wyobrażam sobie zmiany przy każdym ćwiczeniu.
2. Pas z doczepianym obciążeniem pozwala dorzucić więcej ciężaru. Nadaje się do dipów i pullupów i to chyba tyle. Regulacja jest błyskawiczna, wystarczy dorzucić/zdjąć ciężar. Musisz dokupić talerze albo kettle. To akurat zaleta, masz dodatkowy sprzęt do ćwiczeń. Ja kupiłem hantle z talerzami po 1 - 2,5 - 5kg. Używan hantli i wieszam talerze na pasie.
3. Warto też rozważyć obciążniki na kostki. Do niektórych ćwiczeń np. wznosy nóg wystarczy dołożyć 1-2kg i robi się dramatycznie trudniej.
Ja używam wszystkiego po trochu. Mam kamizelkę 15kg, obciążniki na kostki (w sumie 20 kg) i pas. Do dipów i pullupów zakładam wszystkiego po trochu - 15kg kamizelka, 10kg na nogi i 15kg na pas. Ale to tylko dlatego, że kupowałem to sukcesywnie, jak mi zaczynało brakować ciężaru. Zacząłem od kamizelki, potem dokupiłem obciążniki, na koniec pas i te hantle z talerzami. Gdybym zaczynał teraz i nie chciał dociążać pompek, kupiłbym tylko pas + obciążenie i obciążniki na kostki 1 i 2 kg.
- Qbixx
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
2023/03/08 18:38 #67351
przez Qbixx
Replied by Qbixx on topic Obciążenia
Śliczne dzięki za pomoc! Można wiedzieć jakiej marki sprzętu używasz/używałeś?
- Maz
- Wylogowany
- Platinum Member
- A dream within a dream
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 64
2023/03/08 21:18 #67352
przez Maz
Replied by Maz on topic Obciążenia
Mam:
1. Kamizelkę bushido 15kg. Jakość jest ok, po paru latach ciągle się trzyma. Trochę rzepy już słabo trzymają.
2. Pas używam od mt idea. Kupiłem jako pas do kółek (kółka 50/50), ale jest super wygodny i można na nim powiesić talerze. Ale może dedykowany pas byłby lepszy, nie wiem.
3. Hantle, tj. 2 gryfy krótkie standardowe i talerze gumowane od marbo. Bardzo dobra jakość. Te nakrętki na gryfach trzeba odkręcać, żeby zdjąć/dołożyć talerz, co chwilę zajmuje. Lepsze byłyby a gryfy i obciążenia olimpijskie z szybkimi zaciskami, ale cena jest porażająca.
4. Obciążniki na kostki profit, takie niebieskie. Mam inne, ale miały tendencje do rozrywania się na szwach i leciał z nich piach. Awansowały do szafy jako kurzołap. Te profity się trzymają i nic z nich nie leci. Są miękkie i wygodne. Parę lat używam, codziennie i nic się z nimi nie dzieje.
1. Kamizelkę bushido 15kg. Jakość jest ok, po paru latach ciągle się trzyma. Trochę rzepy już słabo trzymają.
2. Pas używam od mt idea. Kupiłem jako pas do kółek (kółka 50/50), ale jest super wygodny i można na nim powiesić talerze. Ale może dedykowany pas byłby lepszy, nie wiem.
3. Hantle, tj. 2 gryfy krótkie standardowe i talerze gumowane od marbo. Bardzo dobra jakość. Te nakrętki na gryfach trzeba odkręcać, żeby zdjąć/dołożyć talerz, co chwilę zajmuje. Lepsze byłyby a gryfy i obciążenia olimpijskie z szybkimi zaciskami, ale cena jest porażająca.
4. Obciążniki na kostki profit, takie niebieskie. Mam inne, ale miały tendencje do rozrywania się na szwach i leciał z nich piach. Awansowały do szafy jako kurzołap. Te profity się trzymają i nic z nich nie leci. Są miękkie i wygodne. Parę lat używam, codziennie i nic się z nimi nie dzieje.
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 233
2023/03/08 21:22 #67353
przez Rabbek
Replied by Rabbek on topic Obciążenia
Kamizekli nie kupuj już lepiej kettlebell
- Wariot
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 29
2023/03/09 13:18 #67356
przez Wariot
Replied by Wariot on topic Obciążenia
Ewentualnie jeśli chcesz sobie utrudnić jakieś główne ćwiczenie , np. podciąganie , dipy ,pompki wprowadź tempo , pauzy. Trzymanie tempa w fazie ekscentrycznej i pauzy naprawdę robią robotę , mega się buduje siłę na tych parametrach.
- zrzucbrzuch
- Wylogowany
- Brak rangi
Mniej
Więcej
2024/02/19 15:03 #67928
przez zrzucbrzuch
Replied by zrzucbrzuch on topic Obciążenia
Ja używałem kamizelki z Thornfit 10 kg można ją kupić w fajnej cenie. Dodatkowo kettle albo talerze zwykłe żeliwne przypinane do pasa.
- fresz
- Wylogowany
- Platinum Member
- rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki na cuda trzeba chwilkę poczekać
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 76
2024/04/16 20:37 #67975
przez fresz
Zakręt jest jak bar wchodzisz bez gazu wychodzisz na.
Replied by fresz on topic Obciążenia
Siema ja jak mam czas to ćwiczę z dziećmi, po prostu jedno czepia się za noge i się podciągam z dwójką jestem jeszcze za słaby:D czepiak cokolwiek i ćwicz a na gadżety szkoda kasy bo i tak pierwsze skrzypce grają chęci
Zakręt jest jak bar wchodzisz bez gazu wychodzisz na.
Moderatorzy: Nabemori, Rabbek