Drążek do zabetonowania
- Thotex
- Autor
- Wylogowany
- Brak rangi
-
- Otrzymane podziękowania: 1
Jeśli temat zamieściłem nie w tym dziale, bardzo was przepraszam.
Planuje zrobić drążek do zabetonowania w ziemi.
Chcę do tego użyć:
* 2 kantówki 10x10 3 metrowe
* Rurka ( z firmy zajmującej się metalurgią w której pracuje)
* Beton ze żwirem
* Kotwy regulowane typu U z prętem zbrojeniowym.
Cena łącznie: ( 2x kantówki 95zł, 2 kotwy typu u 50 zł,
Beton 30 zł ) 175 zł śrub i rurki nie wliczam
Szanowni państwo proszę o pomoc jak najlepiej to zamontować by posłużyło minimum 10 lat.
Jeśli lepiej coś zmienić podpowiedzcie co i jak,
Budżet może się zmienić +- 50 zł
Mój plan działania jest taki:
- Wykopać dołki po 70cm głębokości
- wsadzić kotwy
- zamontować kantówki
- wypoziomować
- skręcić rurkę z kantówkami
- zalać zaprawą
Nie mam pewności czy te kotwy się nadają.
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
- Virl3x
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Otrzymane podziękowania: 85
Ja swoje kankówki pokryłem drewnochronem ale przed tym te kantówki wysuszyłem bo z tartaku to poleżały parę miesięcy w piwnicy i z miesiąc przed wkopaniem pod balkonem żeby je przewiało jeszcze. Szlifierką przejechałem (tu trzeba na papier zwrócić uwagę aby nie był za gruby) i pomalowałem farbą z drewnochronem i wkopałem.
Za 2 kantówki prawie stówkę? Już wysuszone kupujesz?
Patrzyłeś na średnicę drążka jaką chcesz?
Do kotw się nie wypowiem bo nie używałem.
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
-
- Otrzymane podziękowania: 235
- Thotex
- Autor
- Wylogowany
- Brak rangi
-
Virl3x napisał: Ja mam 8x8 bez kotwów na 50 cm mniej więcej zalane z kilkoma kamieniami większymi i mi pasuje, podczas ćwiczeń nie czuję aby się bujało jednak od boku lekko to widać. Jak chcesz, żeby po postało 10 lat w dobrym stanie to nie dawałbym kantówek drewnianych tylko jakieś stalowe słupy takie jak są na parkach do SW.
Ja swoje kankówki pokryłem drewnochronem ale przed tym te kantówki wysuszyłem bo z tartaku to poleżały parę miesięcy w piwnicy i z miesiąc przed wkopaniem pod balkonem żeby je przewiało jeszcze. Szlifierką przejechałem (tu trzeba na papier zwrócić uwagę aby nie był za gruby) i pomalowałem farbą z drewnochronem i wkopałem.
Za 2 kantówki prawie stówkę? Już wysuszone kupujesz?
Patrzyłeś na średnicę drążka jaką chcesz?
Do kotw się nie wypowiem bo nie używałem.
Tak za 2 kantowki 95 zł bo dzwoniłem do tartaku ale nie pytałem czy wysuszone. ( Ile suszyłeś swoje? Moglbys podac nazwe farby z drewnochronem?)
Średnice drazka chcę 30-32mm bo w pokoju mam stacjonarny i mi pasuje.
- Thotex
- Autor
- Wylogowany
- Brak rangi
-
Rabbek napisał: Z 8 będzie się gibało na 10 jest lepiej.Ja osobiście bym dał do pospawania ze stalowych kantówek niż drewno bo drewno na bank Ci 10 lat nie wytrzyma.
A po jakim czasie zacznie gnić?
Muszę to przemyśleć.
- Virl3x
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Otrzymane podziękowania: 85
Postawiłem u siebie z drewna bo jak będę się wyprowadzał od rodziców to łatwiej będzie rozebrać jeśli będzie taka potrzeba ale myślę ze ładnie parę lat postoją jeszcze. Mam je rok i jedyne co się stało to rurki zardzewiały bo jednak na dworze to deszcz ale co za problem szprejem machnąć i znowu przykręcić.
Nie Rabbek ja mam 8x8 i mi się nie giba jakoś mocno bo mi nie przeszkadza ale też mogę wziąć pod uwagę to, że mam to połączone z poręczami do dipów, więc sam drążek może się mocniej gibać ale przy 10x10 na 70 cm wkopanych i jeszcze z kotwami i żwirem zamiast jak u mnie z kamieniami polnymi to chyba będzie mocniej trzymać. Ale jak chcesz aby długo postało to chyba stalowe były by lepsze.
Nazwy farby Ci dziś nie podam bo mi się nie chce do piwnicy schodzić
Ja mam jeszcze daszki na kantówkach od góry założone bo wtedy od góry nie będzie się rozwalać tylko muszę je jakoś przykleić bo jak mocniejszy wiatr jest to spadają ale to jest spoko opcja takie daszki.
Średnica 30-32 mm to cal czyli standard jeżeli chodzi o drążek do podciągania ale to też jest kwestia indywidualna.
Już mówię, że za stalowe jak byś chciał to niestety Cię raczej więcej wyniesie.
Jaka szerokość drążka? Tak z ciekawości
- Thotex
- Autor
- Wylogowany
- Brak rangi
-
W domu mam 125cm
Ale na ogródku myśle zrobić 150cm
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
-
- Otrzymane podziękowania: 235
Thotex u mnie stoi 2 lata już i jest ok ale mogłem lepiej zabezpieczyć. Na necie widziałem że ta część co idzie w glebę to opalają opalarka lub jakimś lepszym środkiem zabezpieczają. Jakbym miał robić jeszcze raz to tak jak ten gościu ma zrobione