× Wszystko na temat sprzętu do ćwiczeń, placów treningowych, ciekawych urządzeń które można wykorzystać we własnym treningu.

Czy warto?

Więcej
2018/11/22 09:55 - 2018/11/22 09:56 #43502 przez Pawels
Czy warto? was created by Pawels
Mam pytanie czy taki zestaw starczy do 5x5 FBW dla początkującego,czy będzie trzeba coś dokupić?

be-active.pl/pr...gJb_PD_BwE
Ostatnia2018/11/22 09:56 edycja: Pawels od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2018/11/22 14:42 #43505 przez Rafał Mu.
Replied by Rafał Mu. on topic Czy warto?
Jak chcesz ćwiczyć kulturystycznie to tak. Tylko pamiętaj, że wydasz prawie 5 stów na ławkę. Bo obciążenie jest słabej jakości. Tzn talerze nie są z monolitycznej stali tylko jakieś tworzywo z wypełnieniem w środku. Nie nadaje się do takich ćwiczeń jak rwanie czy martwy ciąg - są za delikatne. Nie ma dokładnego opisu ale sądząc po zdjęciach. Czyli do ćwiczeń typowo kulturystycznych, izolowanych jak najbardziej, ale tylko do tego.

Ja bym za tę cenę wolał kupić porządne obciążenie ze stali a ławkę byle jaką, aby było na czym leżeć. Tutaj masz odwrotnie - łąwka ful wypas.

Więcej
2018/11/22 17:13 #43509 przez Pawels
Replied by Pawels on topic Czy warto?
Aha,czyli obciążenia żeliwne najlepiej kupić?

Więcej
2018/11/22 18:50 - 2018/11/22 18:51 #43511 przez drake
Replied by drake on topic Czy warto?
Nie kupuj tego, nie warto. W tych pieniądzach nie ma szans kupić nawet połowy z tego w przyzwoitej jakości. Sam gryf olimpijski to minimum 250 zł.
Zresztą już na zdjęciu widać że to jest liche. Zobacz chociażby na te gąbeczki na prostownicy do nóg czy a tych motylkach. Przejdź się na siłownię z rozsądnym sprzętem i przyjrzyj się jak obite są takie rzeczy (a tak piszczele bolą jak więcej założysz), jak stabilizowane są ławki itp. Jakość metalu też musi być bardzo niska Zamiast wtopić kasę w złom kup sobie karnet na siłownię i poćwicz na przyzwoitym sprzęcie. Chcesz ćwiczyć w domu? To ćwicz na razie na siłowni i stopniowo kupuj przyzwoity sprzęt. Po pół roku na siłowni powinieneś wiedzieć czy ta formuła treningu Ci odpowiada i co potrzebujesz.
Ostatnia2018/11/22 18:51 edycja: drake od.

Więcej
2018/11/22 20:57 #43512 przez Virl3x
Replied by Virl3x on topic Czy warto?
Za taką cenę i ilość tego nie oczekiwał bym, żeby to było jakieś super wytrzymałe albo stabilne. Wystarczy spojrzeć na te stojaki niby do asekuracji w wyciskaniu bo to chyba do tego, przecież to by zleciało i przycisnęło.

Więcej
2018/11/23 10:31 #43516 przez Rafał Mu.
Replied by Rafał Mu. on topic Czy warto?
Lepiej kup mniej, ale dobrej jakości. Gryf nie musi być od razu olimpijski, ale lepiej kupić nawet zwykły gryf, żeliwne obciążenie i zwykłą prostą ławkę od kogoś z allegro niż przekombinowanego transformersa kiepskiego wykonania

Więcej
2018/11/23 16:26 #43520 przez Pawels
Nie mam czasu na dojeżdżanie na siłownie 3 razy w tygodniu,tym bardziej że najbliższa 30km ode mnie.Po co mi gryf olimpijski dopiero zaczynam ćwiczyc i raczej 200 kg na niego nie założe :).
Mam pytanie odnośnie ławek.Prosta ma większą wytrzymałość od regulowanej czy jak bo nwm jaką kupić?Kupie wolnostojące stojaki,gryf prosty,krótkie.I do tego obciążenią żeliwne.W domu mam na ten moment drążek stacjonarny i poręcze do dipów starczy na początek?

Więcej
2018/11/23 17:24 #43521 przez Virl3x
Ławeczkę łamaną ja bym dał może i droższa ale trening można urozmaicić. Na początek taki zestaw to kozak będzie.

Więcej
2018/11/24 00:21 - 2018/11/24 00:21 #43525 przez Gustlik
Replied by Gustlik on topic Czy warto?
Jak dla mnie do 5x5 FBW to ta ławka jest raczej słabą opcją. Patrząc na max. obciązenia stojaków i "dopuszczalną wagę osoby ćwiczącej", podejrzewam, że sama ławeczka też nie jest mega wytrzymała, a warto żeby miała choć te 300 kg wytrzymałości. Na Twoim miejscu kupiłbym osobno ławeczkę, a stojaki wziąłbym wolnostojące - z takimi "zintegrowanymi" nie zrobisz m. in. przysiadów. Poza tym ławeczka jest mocno przekombinowana tymi pseudo-atlasowymi bajerami. Przykładowo poleciłbym taki zestaw:
- stojaki
- ławka
- gryf - celowo krótszy, bo takie mają większą wytrzymałość.

+ do tego dowolne obciążenia, w zależności czy bitumiczne czy żelastwo (optuję za tym drugim - bitumiki zaczną się prędzej czy później sypać, chyba że będziesz trenował mega ostrożnie), zestaw powinien zamknąć się w 500-700 zł, zakładając, że kupisz ~80 kg obciążenia. A zrobisz tym cały trening, jeśli chodzi o FBW 5x5.
Ostatnia2018/11/24 00:21 edycja: Gustlik od.

Więcej
2018/11/24 15:15 #43528 przez Pawels
Dzięki wszystkim za pomoc znalazłem taki sprzęt:

Ławka:
www.k-sport.com...l010-250kg

Stojaki:
www.k-sport.com...ne-ksh0015

Gryf:
www.k-sport.com...m-x-180-cm

Nic więcej do FBW 5x5 nie potrzebuje?

Więcej
2018/11/25 20:37 #43556 przez Virl3x
Jak do domu na poczatek to powinno wystarczyc pozniej moze jakies hantekki. Jak naklad do tego masz to fajnie tylko nie wiem jak z cena i z wytrzymaloscia i stabilnoscia tego bo tak w takim sprzecie nie siedze ale wyglada lepiej niz ta lawka z akcesoriami.

Więcej
2018/11/26 10:54 #43563 przez Pawels
Znalazłem jeszcze taką, jest tańsza i pisze że wytrzymałość 400kg myślicie, że naprawdę ma taką wytrzymałość?

www.sportbody.p...e_shopping

Moderatorzy: NabemoriRabbek

Kalistenika - Trening w domu

Kalistenika Trening

Chciałbyś zacząć trenować kalistenikę, ale nie wiesz od czego zacząć?

A może po prostu szukasz sposobu żeby w prosty sposób poprawić swoją kondycję?

W poniższym artykule znajdziesz gotowy trening wraz z przykładami ćwiczeń które możesz wykonywać w domu, bez absolutnie żadnego sprzętu.

Spróbuj i przekonaj się jakie to proste:

Trening dla osób początkujących

Rutyny MadBarz

Zapraszamy do nowo utworzonej galerii z rutynami MadBarz.

Galeria MadBarz

Beginner

Medium

Hard

Human Flag

Human flag

Zapraszamy na nasz wideotutorial na którym dowiecie się jakie ćwiczenia wykonywać, żeby opanować Human Flag.

Miłego oglądania, trenowania i powiewania na wietrze.

facebook

Ostatnio na forum