Pomoc w budowaniu siłowni
- Pawels
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
-
- Otrzymane podziękowania: 0
Mam pytanie czy trening FBW 3 razy w tygodniu będzie dobry na początek w budowaniu masy?
Muszę zakupić sprzęt, więc moje pytanie co kupić żeby wystarczyło na trening? Czy starczy ławka regulowana, sztanga prosta, hantle + obciazenie czy coś jeszcze dodać.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
-
- Otrzymane podziękowania: 233

- Virl3x
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Otrzymane podziękowania: 85
- Gustlik
-
- Wylogowany
- Junior Member
-
- Otrzymane podziękowania: 2
Jak wspomnieli koledzy wyżej, drążek to podstawa, tak jak przysiady. Ze stojaków do sztangi polecam takie z poręczą do asekuracji przy przysiadach - przy większych ciężarach nietrudno o "zawieszenie" się w siadzie. Jeśli chodzi o rodzaj sztangi, to zależy już od budżetu, jaki chcesz przeznaczyć na siłownię.
Na gryf olimpijski możesz zarzucić znacznie więcej ciężaru, ale jeżeli nie masz zamiaru w domu trenować pod trójbój i zarzucać grubo ponad 200 kg na martwy, to wystarczy Ci zwykły gryf, który jest nieporównywalnie tańszy (choć zapewne dojdziesz do momentu, kiedy w MC będziesz zarzucał więcej, niż wytrzymałość "standardowego" gryfu). Hantle też są bardzo fajną sprawą, warto jest oprócz sztangi dokupić gryfiki (na allegro widziałem całe zestawy gryfów razem z hantlami).
Zatem:
- drążek - nie polecam tych zawieszanych w futrynie. "Jedyne słuszne" to wolnostojący (ja takiego używam) albo wkręcany do ściany/sufitu - tak, byś mógł trenować z obciążeniem. [80-250 zł]
- ławeczka - zwróć uwagę na wytrzymałość, 300 kg to jest bezpieczne minimum. [100-500 zł]
- sztanga - olimpijska=dużo więcej ciężaru, ceny sztangi i ciężaru co najmniej 3 razy wyższe, zwykła=wersja ekonomiczna [olimpijska - 400-1500 zł, zwykła 80-100 zł]
- stojaki do sztangi - bardzo ważna rzecz przy przysiadach [300 - 3000 zł (w przypadku klatki)]
- obciążenia - nie kupuj ciężarów bitumicznych, po pewnym czasie będą się kruszyć. Na allegro można znaleźć tanie obciążenia żeliwne [ok. 6-8 zł za kg]. Polecam też zwiedzić okoliczne złomowiska - ja tym sposobem kupiłem za bezcen sporo sprzętu - dosyć często zdarza się, że wyrzucane są całe siłownie!
- megamoc
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
- Otrzymane podziękowania: 18
Pracuję nad sobą...
- Pawels
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
-

- zulco
-
- Wylogowany
- Administrator
-
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
Do hantli będziesz potrzebował mniej ciężaru.
Sztangę będziesz mógł dokupić później.
Workout Polska - Street Workout i Kalistenika
workout-polska.pl
Wierszyki dla dzieci
- Pawels
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
-
FBW A
1. Przysiad ze sztangą z przodu 5 x 5
2. Wiosłowanie sztangą nachwytem 5 x 5
3. Wyciskanie sztangi na ławeczce poziomej 5 x 5
4. Żołnierskie wyciskanie 5 x 5
FBW B
1. Przysiad ze sztangą z tyłu 5 x 5
2. Martwy ciąg klasyczny 5 x 5
3. Pompki na poręczach 5 x 5
4. Arnoldki 5 x 5
FBW C
1. Przysiad klasyczny z siadaniem na ławkę 5 x 5
2. Wiosłowanie sztangielką jednorącz 5 x 5
3. Wyciskanie sztangielek na skosie dodatnim 5 x 5
4. Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia 5 x 5
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
-
- Pawels
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
-
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
-
- Pawels
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
-

Czytałem że w budowaniu masy ważna jest właśnie mała ilość powtórzeń przy jak największym ciężarze, dlatego od razu pomyślałem o treningu 5x5
Dlatego proszę tutaj o pomoc kogoś kto się zna na rzeczy i pomoc w choćby dobraniu odpowiedniego treningu pod budowanie masy.
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
-
- Pawels
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
-
- Virl3x
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Otrzymane podziękowania: 85
- Pawels
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
-

Dziękuje już wszystkim w sprawie pomocy sprzętu.
Proszę jeszczcze o pomoc w dobraniu odpowiedniego treningu do robienia masy dla początkującego. Jedni piszą że 5x5 FBW na mase będzie dobry, a drudzy że nie 5x5 to na siłe i sam już nie wiem. Więc proszę jeszcze tylko o pomoc w sprawie tego planu

- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
-

- Gustlik
-
- Wylogowany
- Junior Member
-
- Otrzymane podziękowania: 2
Pawels napisał: Wiem ale uwierz mi ja się nie zaleje choćbym jadł byle co i jak najwięcej, mam dietę, pełnowartościowe zdrowe składniki, nadwyżke dam sobie może i nawet 600. Jestem ektomorfikiem i nie ma szans że się zaleje
Wierz mi, że też tak mówiłem, a rzeczywistość to zweryfikowała (a z typu budowy bliżej mi do ekto, może poza nogami - nikt nie jest w 100% ekto/endo/mezo). Co prawda trudniej Ci będzie się zalać, ale dla chcącego nic trudnego

Twój plan jest w porządku, jednak ja ograniczyłbym się na początek do 2 dni treningowych zamiast trzech, żeby móc obserwować progres z ciężarami. Ćwiczenia dużych grup mięśniowych (przysiady, martwy ciąg) są kluczowe. Jesteś osobą początkującą, więc do budowy masy będziesz tak czy inaczej potrzebował zbudować siłę, by progresować z ciężarem. Jako że celujesz w masę, dorzuć ćwiczenia izolowane np. uginanie przedramion w zakresach np. 3 serie po 8-12, przykładowo jedno ćwiczenie do każdego dnia treningowego.
I nie bój się kalisteniki - to, że nie czujesz "zakwasów", nie znaczy że ćwiczenie nic nie daje ("jak boli to rośnie" - kłamstwo). Ćwiczenia takie jak drążek możesz dołożyć z czystym sumieniem do swojego planu, ja osobiście nie wyobrażam sobie treningu bez drążka

Podsumowując, rób siłę, progresuj z ciężarem, nie unikaj ćwiczeń kalistenicznych - bo tu też budujesz siłę, jedz z nadwyżką, ale też nie jakąś wywaloną w kosmos. No i trenuj z głową.
- Pawels
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
-
I mam jeszcze pytanie w sprawie zwiększania ciężaru, jak przyjdzie mi sprzęt to sobie mniej więcej zobacze od czego zacznę. Ale jak to zwiększać. Co tydzień dodawać ile kg na sztange i ile na hantle,
Tak wogóle to dzięki już za wszystkie odpowiedzi, szczególnie tobie Gustlik dużo się dzięki Wam dowiedziałem.
- Pawels
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
-