Pomoc w budowaniu siłowni
- Pawels
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
- Otrzymane podziękowania: 0
Mam pytanie czy trening FBW 3 razy w tygodniu będzie dobry na początek w budowaniu masy?
Muszę zakupić sprzęt, więc moje pytanie co kupić żeby wystarczyło na trening? Czy starczy ławka regulowana, sztanga prosta, hantle + obciazenie czy coś jeszcze dodać.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
- Otrzymane podziękowania: 233
- Virl3x
- Wylogowany
- Moderator
- Otrzymane podziękowania: 85
- Gustlik
- Wylogowany
- Junior Member
- Otrzymane podziękowania: 2
Jak wspomnieli koledzy wyżej, drążek to podstawa, tak jak przysiady. Ze stojaków do sztangi polecam takie z poręczą do asekuracji przy przysiadach - przy większych ciężarach nietrudno o "zawieszenie" się w siadzie. Jeśli chodzi o rodzaj sztangi, to zależy już od budżetu, jaki chcesz przeznaczyć na siłownię.
Na gryf olimpijski możesz zarzucić znacznie więcej ciężaru, ale jeżeli nie masz zamiaru w domu trenować pod trójbój i zarzucać grubo ponad 200 kg na martwy, to wystarczy Ci zwykły gryf, który jest nieporównywalnie tańszy (choć zapewne dojdziesz do momentu, kiedy w MC będziesz zarzucał więcej, niż wytrzymałość "standardowego" gryfu). Hantle też są bardzo fajną sprawą, warto jest oprócz sztangi dokupić gryfiki (na allegro widziałem całe zestawy gryfów razem z hantlami).
Zatem:
- drążek - nie polecam tych zawieszanych w futrynie. "Jedyne słuszne" to wolnostojący (ja takiego używam) albo wkręcany do ściany/sufitu - tak, byś mógł trenować z obciążeniem. [80-250 zł]
- ławeczka - zwróć uwagę na wytrzymałość, 300 kg to jest bezpieczne minimum. [100-500 zł]
- sztanga - olimpijska=dużo więcej ciężaru, ceny sztangi i ciężaru co najmniej 3 razy wyższe, zwykła=wersja ekonomiczna [olimpijska - 400-1500 zł, zwykła 80-100 zł]
- stojaki do sztangi - bardzo ważna rzecz przy przysiadach [300 - 3000 zł (w przypadku klatki)]
- obciążenia - nie kupuj ciężarów bitumicznych, po pewnym czasie będą się kruszyć. Na allegro można znaleźć tanie obciążenia żeliwne [ok. 6-8 zł za kg]. Polecam też zwiedzić okoliczne złomowiska - ja tym sposobem kupiłem za bezcen sporo sprzętu - dosyć często zdarza się, że wyrzucane są całe siłownie!
- megamoc
- Wylogowany
- Platinum Member
- Otrzymane podziękowania: 18
Pracuję nad sobą...
- Pawels
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
- zulco
- Wylogowany
- Administrator
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
Do hantli będziesz potrzebował mniej ciężaru.
Sztangę będziesz mógł dokupić później.
Workout Polska - Street Workout i Kalistenika
workout-polska.pl
Wierszyki dla dzieci
- Pawels
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
FBW A
1. Przysiad ze sztangą z przodu 5 x 5
2. Wiosłowanie sztangą nachwytem 5 x 5
3. Wyciskanie sztangi na ławeczce poziomej 5 x 5
4. Żołnierskie wyciskanie 5 x 5
FBW B
1. Przysiad ze sztangą z tyłu 5 x 5
2. Martwy ciąg klasyczny 5 x 5
3. Pompki na poręczach 5 x 5
4. Arnoldki 5 x 5
FBW C
1. Przysiad klasyczny z siadaniem na ławkę 5 x 5
2. Wiosłowanie sztangielką jednorącz 5 x 5
3. Wyciskanie sztangielek na skosie dodatnim 5 x 5
4. Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia 5 x 5
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
- Pawels
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
- Pawels
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
Czytałem że w budowaniu masy ważna jest właśnie mała ilość powtórzeń przy jak największym ciężarze, dlatego od razu pomyślałem o treningu 5x5
Dlatego proszę tutaj o pomoc kogoś kto się zna na rzeczy i pomoc w choćby dobraniu odpowiedniego treningu pod budowanie masy.
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
- Pawels
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
- Virl3x
- Wylogowany
- Moderator
- Otrzymane podziękowania: 85
- Pawels
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
Dziękuje już wszystkim w sprawie pomocy sprzętu.
Proszę jeszczcze o pomoc w dobraniu odpowiedniego treningu do robienia masy dla początkującego. Jedni piszą że 5x5 FBW na mase będzie dobry, a drudzy że nie 5x5 to na siłe i sam już nie wiem. Więc proszę jeszcze tylko o pomoc w sprawie tego planu
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
- Gustlik
- Wylogowany
- Junior Member
- Otrzymane podziękowania: 2
Pawels napisał: Wiem ale uwierz mi ja się nie zaleje choćbym jadł byle co i jak najwięcej, mam dietę, pełnowartościowe zdrowe składniki, nadwyżke dam sobie może i nawet 600. Jestem ektomorfikiem i nie ma szans że się zaleje
Wierz mi, że też tak mówiłem, a rzeczywistość to zweryfikowała (a z typu budowy bliżej mi do ekto, może poza nogami - nikt nie jest w 100% ekto/endo/mezo). Co prawda trudniej Ci będzie się zalać, ale dla chcącego nic trudnego Ja raczej doradziłbym Tobie dać nieco mniejszą nadwyżkę, bo lepiej jest budować masę dłużej, ale jakoś przy tym wyglądać, niż zalać się na szybko jak prosię a potem katować się na redukcji - takie rozwiązanie jest moim zdaniem niezdrowe, i mówię to z własnego doświadczenia.
Twój plan jest w porządku, jednak ja ograniczyłbym się na początek do 2 dni treningowych zamiast trzech, żeby móc obserwować progres z ciężarami. Ćwiczenia dużych grup mięśniowych (przysiady, martwy ciąg) są kluczowe. Jesteś osobą początkującą, więc do budowy masy będziesz tak czy inaczej potrzebował zbudować siłę, by progresować z ciężarem. Jako że celujesz w masę, dorzuć ćwiczenia izolowane np. uginanie przedramion w zakresach np. 3 serie po 8-12, przykładowo jedno ćwiczenie do każdego dnia treningowego.
I nie bój się kalisteniki - to, że nie czujesz "zakwasów", nie znaczy że ćwiczenie nic nie daje ("jak boli to rośnie" - kłamstwo). Ćwiczenia takie jak drążek możesz dołożyć z czystym sumieniem do swojego planu, ja osobiście nie wyobrażam sobie treningu bez drążka Możesz się podciągać z obciążeniem, z gumą albo robić trudniejsze warianty. Praktycznie każde ćwiczenie kalisteniczne można tak urozmaicić, ja osobiście jestem zwolennikiem łączenia ciężarów i ćwiczeń z własnym ciałem. Znam też ludzi, co chodzą na siłownię 2-3 lata i też nie mają efektów, bo po prostu źle ćwiczą - to zależy od planu, diety i niestety genetyki, bo są takie osoby, co będą rosnąć nawet trenując jakimś badziewnym planem z men's health.
Podsumowując, rób siłę, progresuj z ciężarem, nie unikaj ćwiczeń kalistenicznych - bo tu też budujesz siłę, jedz z nadwyżką, ale też nie jakąś wywaloną w kosmos. No i trenuj z głową.
- Pawels
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
I mam jeszcze pytanie w sprawie zwiększania ciężaru, jak przyjdzie mi sprzęt to sobie mniej więcej zobacze od czego zacznę. Ale jak to zwiększać. Co tydzień dodawać ile kg na sztange i ile na hantle,
Tak wogóle to dzięki już za wszystkie odpowiedzi, szczególnie tobie Gustlik dużo się dzięki Wam dowiedziałem.
- Pawels
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member