× Wszystko na temat sprzętu do ćwiczeń, placów treningowych, ciekawych urządzeń które można wykorzystać we własnym treningu.

Gumy do treningów

Więcej
2018/04/21 11:26 #40397 przez amnestian
Gumy do treningów was created by amnestian
Hej !

Mam pytanie dość proste i łatwe, ale nie umiem znaleść odpowiedniej odpowiedzi na necie :D

Potrzebuję kupić gumę do nauki muscle up. Jednak jak ją dobrać ? Na necie coś pisze że im ciężej się rozciaga tym łatwije się np. podciągnąć na drążku. Jednak czy jak zaczepie ją na nogach to mi się rozciągnie do 2.2m ? na necie i w sklepach jest wiele gum. Ale na co patrzeć oprócz % zawartości lateksu?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2018/04/21 13:10 #40399 przez drake
Replied by drake on topic Gumy do treningów
Gdy wpiszesz np w allegro "guma oporowa" czy tam "taśma power band" to masz w parametrach podany opór w kg (czyli ile teoretycznie ujmuje kilogramów z Twojej wagi - teoretycznie - ale o tym poniżej). Niektórzy producenci stosują kolory dla rozróżnienia stopnia oporu. Jeżeli kupisz pełnowymiarową gumę to bez problemu rozciągnie się do Twojego zwisu (pełnowymiarowe mają zdaje się standardowo 208 cm w obwodzie).

Mam pewne doświadczenie z takimi gumami w nauce MU i jeżeli pozwolisz to pokrótce napiszę - mi niewiele one pomogły, a zdarzyło się, że podbiła mi oko gdy mi się stopa z niej wysunęła :) Mam dwie sztuki - zieloną grubszą i czarną cieńszą z mniejszym oporem. Przy nauce MU mi najbardziej pomogły: wysokie, dynamiczne podciągnięcia z odchyleniem do tyłu, wysokie podciągnięcia proste z przytrzymaniem w górnym punkcie, jak najniższe bar dipy również z przytrzymaniem w najniższym puckie - na 2-3 ruchy. Chodzi o to aby nauczyć się panować właśnie w tej fazie przejścia z podciągnięcia do podporu. Również negatywy jak najwolniejsze.

Najbardziej upierdliwa sprawa z gumami jest taka, że nie działają równomiernie, tylko na samym dole najbardziej odciążają, a na górze niemal wcale. Ponadto zmieniają tor ruchu - nogi ciągnie Ci do przodu. Jak napisałem wyżej u mnie się nie sprawdziły, teraz zaczynam progresję do podciągnięcia na jednej ręce, to dam im jeszcze jedną szansę, ale raczej jako asekuracja dla drugiej ręki niż zaczepianie o stopy.

Więcej
2018/04/23 11:58 #40425 przez megamoc
Replied by megamoc on topic Gumy do treningów
Mam podobne odczucia do drake :D Dla mnie taka guma to wręcz utrudnienie, bo o wiele ciężej mi jest utrzymać równowagę. Pewnie to kwestia przyzwyczajenia, ale jednak wolę progresować bez takiego "ułatwienia".

Pracuję nad sobą...

Więcej
2018/08/16 12:49 #42111 przez amnestian
Replied by amnestian on topic Gumy do treningów
Wieć krotko i na temat :)

Kupować gumę z Domyosa 30/ 45 kg ( jezeli tak to ktora) Czy nie ? Bo tego MU nie umiem opanowac;/

Więcej
2018/08/16 13:01 #42112 przez Rabbek
Replied by Rabbek on topic Gumy do treningów
Powiem tak ja mam dwie gumy 25 i 15 daje je razem i raz udało mi się MU zrobić. Ogólnie to ta guma według mnie nie pomaga. Niby jesteś lżejszy ale już przeszkadza w tym bujaniu się.

Więcej
2018/08/16 14:12 #42115 przez Virl3x
Replied by Virl3x on topic Gumy do treningów
Ja mam gumę -25 kg i dzięki niej się nauczyłem MU. Kosztowała mnie jakieś 35 zł chyba w decathlonie i nie narzekam.

• costa1999
  • costa1999 Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Moderator
  • "Uważaj na zasięg mojej długiej ręki, bo bardzo chce Ci się dobrać do szczęki"
Więcej
2018/08/21 20:17 #42143 przez costa1999
Replied by costa1999 on topic Gumy do treningów
Osobiście polecam gumy, ale nie do MU.

Ja nauczyłem się kippowanych MU przez katowanie podciągania i dipów z obciążeniem (moje 65kg + chyba wtedy było 20kg na łańcuchu przy pasie) a z gumą nadal nie mogłem zrobić.

Guma spokojnie rozciągnie się do 220см, jak brakowało mi obciążenia do martwego ciągu naciągalłem ją na gryf 180cm zahaczając po obu stronach za obciążeniami, obracałem gumą do dołu i stawałem na niej.

Robiąc tak martwy ciąg około 50cm gumy pomiędzy stopami nie pracowało, a reszta rozciągała się ponad 2m. Więc ich elastyczność jest naprawdę duża.

Więcej
2018/08/21 20:36 #42144 przez Nabemori
Replied by Nabemori on topic Gumy do treningów
Z gumą ostrożnie, bo jak odbije na gołe plecy to ojojoj :P

Mam plan plan,
I za ciosem idę...

ig: konrad.sudol

• costa1999
  • costa1999 Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Moderator
  • "Uważaj na zasięg mojej długiej ręki, bo bardzo chce Ci się dobrać do szczęki"
Więcej
2018/08/22 07:48 #42150 przez costa1999
Replied by costa1999 on topic Gumy do treningów
I jest jeszcze taki patent ze jak opór jest zbyt mały to zawiązujesz na gumie supeł przedzielając ją na dwie pętle, odzielasz 10, 20, 30cm w zależności ile ci potrzeba.

Wtedy pętla za supłem nie pracuje, a ta przed musi się mocniej rozciągać i stawia większy opór.

Więcej
2018/08/22 17:27 - 2018/08/22 17:29 #42153 przez amnestian
Replied by amnestian on topic Gumy do treningów
Kupilem gumę i nie umiem na nią wejść bo mam za wysoko drążek -.- brawo ja :D Chociaż spróbuję jąrozciągnać na maxa ale mam straszne problemy by na nią wejść;/ kupilem 35kg w Decathlonie bo inne byly wykupione a nie chailem 10.15kg kupowac
Ostatnia2018/08/22 17:29 edycja: amnestian od.

Moderatorzy: NabemoriRabbek

Kalistenika - Trening w domu

Kalistenika Trening

Chciałbyś zacząć trenować kalistenikę, ale nie wiesz od czego zacząć?

A może po prostu szukasz sposobu żeby w prosty sposób poprawić swoją kondycję?

W poniższym artykule znajdziesz gotowy trening wraz z przykładami ćwiczeń które możesz wykonywać w domu, bez absolutnie żadnego sprzętu.

Spróbuj i przekonaj się jakie to proste:

Trening dla osób początkujących

Rutyny MadBarz

Zapraszamy do nowo utworzonej galerii z rutynami MadBarz.

Galeria MadBarz

Beginner

Medium

Hard

Human Flag

Human flag

Zapraszamy na nasz wideotutorial na którym dowiecie się jakie ćwiczenia wykonywać, żeby opanować Human Flag.

Miłego oglądania, trenowania i powiewania na wietrze.

facebook

Ostatnio na forum