× Wszystko na temat sprzętu do ćwiczeń, placów treningowych, ciekawych urządzeń które można wykorzystać we własnym treningu.

Kamizelka obciążeniowa - warto?

Więcej
2017/04/27 17:33 #36078 przez drake
Kamizelka obciążeniowa - warto? was created by drake
Zastanawiam się nad zakupem kamizelki obciążeniowej - myślę, że wersja z regulowanym obciążeniem do 18-20 kg załatwi mi sprawę na długo. Co chcę w tym robić? Podciągnięcia, dipy, wskoki może czasem jakiś bieg przełajowy. Nie mam za bardzo od kogo pożyczyć aby sprawdzić. Kiedyś - dawno - gdy chodziłem na siłownię zakładałem do podciągania i dipów pas i do niego przywieszałem talerz od sztangi. Ostatnio próbowałem z plecakiem, ale nie leży mi - uwiera i ciężar dziwnie się rozkłada.
Więc pytanie czy warto wydać na kamizelkę? Jak z komfortem na drążku i poręczach?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2017/04/27 18:10 #36082 przez Phenoim
Replied by Phenoim on topic Kamizelka obciążeniowa - warto?

Ja bym kupował kamizelkę, bo wszędzie się nada (HS PU, elementy jakieś, baza, biegi...).

• costa1999
  • costa1999 Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Moderator
  • "Uważaj na zasięg mojej długiej ręki, bo bardzo chce Ci się dobrać do szczęki"
Więcej
2017/04/27 20:21 #36086 przez costa1999
Replied by costa1999 on topic Kamizelka obciążeniowa - warto?
Może zastanów się najpierw jak często faktycznie będziesz wykorzystywał tą kamizelkę, 18kg to około 250zł, 10kg to około 100zł, baze z obciążeniem lepiej robić z łańcuchem(ewentualnie pasem do tego) i obciążeniem albo gumami oporowymi, obciążenie z kamizelki szybko przestaje wystarczać do ćwiczeń podstawowych(podciąganie, pompki, przysiady, dipy), kamizelka będzie dobra do skoków, wchodzenia po linie, skakania na skakance, ćwiczeniach skoczności.

Do biegania to średni pomysł choć lepszy od obciążeń na kostki, dużo lepsza i zdrowsza będzie opona przyczepiona 2m za nami.

Więcej
2017/04/28 10:55 #36095 przez bartekhot
Replied by bartekhot on topic Kamizelka obciążeniowa - warto?
Ja mam i sobie chwalę. Wygoda i bardzo plastycznie można rozkładać i regulować obciążenia. Kupiłem taką do 10 kg, bo więcej nie chce na sobie wieszać. Bardziej doświadczeni mogą się tu wypowiedzieć ale wydaje mi się, że jak dojedziesz do kresu obciążeniowego w kamizelce to po prostu zmieniasz wariant ćwiczenia na trudniejszy np. z podciągania na podciąganie wysokie lub MU albo zmienić tempo wykonywania powtórzeń.
Też próbowałem z plecakami i z talerzami ale kamizelka to zdecydowanie wygodniejsze rozwiązanie. Problem jest tylko jeden, jak mieszasz w planie treningowym ćwiczenia z kamizelką i bez, bo wtedy musisz ją ściągać kilka razy w trakcie treningu a to jest upierdliwe i osłabiasz rzepy.

• zulco
  • zulco Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
Więcej
2017/04/30 21:21 #36135 przez zulco
Replied by zulco on topic Kamizelka obciążeniowa - warto?
Kamizelka dobra sprawa. Ciężar przylega do ciała. Nie obija się i nie robi obtarć i siniaków.

Trening z własną masą ciała.
Workout Polska - Street Workout i Kalistenika
workout-polska.pl

Więcej
2017/05/01 09:40 #36157 przez drake
Replied by drake on topic Kamizelka obciążeniowa - warto?
Ktoś wczoraj wieczorem nadrabiał zaległości na forum :)

W przyszłym tygodniu zamawiam to: allegro.pl/kami...83860.html
i zobaczymy jak będzie.
Ps. jeżeli nie wolno wstawiać takich linków, to proszę o zedytowanie posta.

Ad. costa1999 - wiesz, opona może i fajna sprawa, ale potrzebuję coś co nie będzie wadzić w bagażniku, a przede wszystkim poręcznego - jestem z pokolenia gdy się ćwiczyło po piwnicach kratkami ściekowymi i puszkami zalanymi cementem, więc na stare lata trochę wygody mi nie zawadzi :)

• costa1999
  • costa1999 Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Moderator
  • "Uważaj na zasięg mojej długiej ręki, bo bardzo chce Ci się dobrać do szczęki"
Więcej
2017/05/01 11:04 - 2017/05/01 11:14 #36160 przez costa1999
Replied by costa1999 on topic Kamizelka obciążeniowa - warto?
Do biegania kamizelka jest nie zdrowa bo daje obciążenie całego ciała niszcząc stawy i niewiele dając do oporu biegu(może pod górkę coś da bo siła kamizelki działająca na ciebie jest skierowana w dół, a ty biegniesz pod skosem w górę, więc część ciężaru będzie działać poprawnie).

Opona stawia tylko opór trąc o asfalt nie dodając ciężaru ciała, czyli jest zdrowsza dla stawów i daje większy opór.

Opona nie musi zajmować dużo miejsca w bagażniku, zwykła od skutera 8-12cali da większy faktyczny opór niż kamizelka, a można ją jeszcze dociążyć jakimś żelastwem w środku.

Kamizelka będzie ok, do ćwiczeń, ale nie używaj jej do biegania. A jeśli już to nie biegaj długimi krokami na piętę.
Bo może się okazać że za rok stawy się odezwą.

Jedyny sens kamizelki w bieganiu to sprinterskie podbiegi po wzniesieniu.
Ostatnia2017/05/01 11:14 edycja: costa1999 od.

Więcej
2017/10/29 20:42 - 2017/10/30 08:26 #38809 przez emte1
Replied by emte1 on topic Kamizelka obciążeniowa - warto?
Jak najbardziej warto! Używana we właściwy sposób kamizelka nie tylko nie jest niebezpieczna, ale przynosi trenującemu spore korzyści. Trzeba pamiętać, aby posiadała kilka ważnych cech: musi być dopasowana do ciała, mieć regulację ciężaru i równomierne jego rozmieszczenie, bezpieczne obciążniki oraz materiał neutralny dla skóry. Zależy też, w jaki sposób będzie użytkowana kamizelka. Polecam tekst: trenujesz.pl/wiadomosc/jak-wybrac-kamizelke-na-silownie-ktora-bedzie-najlepsza/5796. Powinien pomóc w wyborze. Warto też zajrzeć do sklepu na tej stronie. :)
Ostatnia2017/10/30 08:26 edycja: zulco od.

Więcej
2017/10/29 21:45 #38810 przez drake
Replied by drake on topic Kamizelka obciążeniowa - warto?
Kamizelkę zakupiłem już w czerwcu (u mnie zazwyczaj krótka droga od pomysłu do działania - co czasem wychodzi na dobre, a czasem niekoniecznie :) ).
Sprawdza się bardzo dobrze - podciąganie, dipy, archer pushups, zakładam też przy przysiadach thrusters. Do cięższych podciagnięć to już zdążyłem dodatkowe obciążniki na kostki dokupić :).

Więcej
2018/05/22 14:47 - 2018/05/22 15:59 #40871 przez Łukaszowy
Replied by Łukaszowy on topic Kamizelka obciążeniowa - warto?
Oczywiście że warto! A jeśli chodzi o dobre kamizelki to polecam k-sport. Profesjonalny sprzęt w atrakcyjnych cenach. Sam kupiłem ostatnio i jestem bardzo zadowolony. Obsługa na wysokim poziomie! k-sport.com.pl/pl/shop/category/6,kamizelki-obciazeniowe
Ostatnia2018/05/22 15:59 edycja: zulco od. Powód: LINK - reklama

Moderatorzy: NabemoriRabbek

Kalistenika - Trening w domu

Kalistenika Trening

Chciałbyś zacząć trenować kalistenikę, ale nie wiesz od czego zacząć?

A może po prostu szukasz sposobu żeby w prosty sposób poprawić swoją kondycję?

W poniższym artykule znajdziesz gotowy trening wraz z przykładami ćwiczeń które możesz wykonywać w domu, bez absolutnie żadnego sprzętu.

Spróbuj i przekonaj się jakie to proste:

Trening dla osób początkujących

Rutyny MadBarz

Zapraszamy do nowo utworzonej galerii z rutynami MadBarz.

Galeria MadBarz

Beginner

Medium

Hard

Human Flag

Human flag

Zapraszamy na nasz wideotutorial na którym dowiecie się jakie ćwiczenia wykonywać, żeby opanować Human Flag.

Miłego oglądania, trenowania i powiewania na wietrze.

facebook

Ostatnio na forum