Jedzenie
- Samolsa
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Posty: 14
- Otrzymane podziękowania: 0
2015/04/24 19:21 #4227
przez Samolsa
Jedzenie was created by Samolsa
Witam. Mam pytanie odnośnie potraw. Chodzi mi jakie potrawy mają najwięcej kalorii, białka, węglów itp. Chciałbym też dowiedzieć się co warto jeść zdrowego. Na co zwrócić szczególną uwagę itp. Moim celem jest przytycie. Przytyłem już 4kg. Chcę dobić do około 70kg. Odrzuciłem również śmieciowe jedzenia
Ostatnia edycja: Samolsa od.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zulco
- Wylogowany
- Administrator
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
2015/04/24 21:39 #4230
przez zulco
Replied by zulco on topic Jedzenie
To ja podam pierwszy produkt:
RYŻ 100g (jeden woreczek):
Kcal: 339
Białko: 7,50g
Węglowodany: 76,00g
Tłuszcze: 0,70g
RYŻ 100g (jeden woreczek):
Kcal: 339
Białko: 7,50g
Węglowodany: 76,00g
Tłuszcze: 0,70g
Ostatnia edycja: zulco od.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Kris89
- Wylogowany
- Platinum Member
- Trening to droga która ma początek, ale nie ma końca...
Mniej
Więcej
- Posty: 581
- Otrzymane podziękowania: 3
2015/04/24 23:32 #4234
przez Kris89
Replied by Kris89 on topic Jedzenie
Chciałem i ja coś dorzucić i się długo zastanawiałem. No i w końcu wymyśliłem Banana.
Banan: też na 100g - a jeden banan to zwykle około 120g waży
Energia 95 kcal
Białko 1,0 g
Tłuszcz 0,3 g
Węglowodany 23,5 g
Błonnik 1,7 g
Banan: też na 100g - a jeden banan to zwykle około 120g waży
Energia 95 kcal
Białko 1,0 g
Tłuszcz 0,3 g
Węglowodany 23,5 g
Błonnik 1,7 g
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- aveseba333
- Wylogowany
- Premium Member
Mniej
Więcej
- Posty: 127
- Otrzymane podziękowania: 0
2015/04/25 09:19 #4235
przez aveseba333
Replied by aveseba333 on topic Jedzenie
Kolega z forum podał mi ciekawą stronkę, wybierasz produkt i masz wszystko pokazane ile kalorii, węglowodanów, białka itp. ma każdy produkt na pewno się przyda a przy okazji możesz sam sobie ułożyć dietę ...
www.tabele-kalorii.pl/
www.tabele-kalorii.pl/
Nie ma początku ani końca tylko działanie ...
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Kris89
- Wylogowany
- Platinum Member
- Trening to droga która ma początek, ale nie ma końca...
Mniej
Więcej
- Posty: 581
- Otrzymane podziękowania: 3
2015/04/25 09:53 #4236
przez Kris89
Replied by Kris89 on topic Jedzenie
Warto jeść mięso bo ma sporo białka. a to jest potrzebne do budowania mięśni.
Warto jeść Różne kasze, w tym: gryczana, jaglana, jęczmienne, i ryż, bo mają dużo węglowodanów.
Warto jeść ryby, bo tam też siedzi sporo białka, oraz często bardzo dobre kwasy tłuszczowe omega 3 i 6.
Warto smażyć na oleju rzepakowym, a nie na słonecznikowy.
Warto jeść Różne kasze, w tym: gryczana, jaglana, jęczmienne, i ryż, bo mają dużo węglowodanów.
Warto jeść ryby, bo tam też siedzi sporo białka, oraz często bardzo dobre kwasy tłuszczowe omega 3 i 6.
Warto smażyć na oleju rzepakowym, a nie na słonecznikowy.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- poczciwyekto
- Wylogowany
- Elite Member
- Wyciągać wnioski z każdego treningu i... byle do przodu.
Mniej
Więcej
- Posty: 322
- Otrzymane podziękowania: 10
2015/04/25 12:21 #4243
przez poczciwyekto
Twoje ciało to twój prawdziwy dom i tylko ty zadbasz o to jak on będzie wyglądać.
Replied by poczciwyekto on topic Jedzenie
Płatki owsiane na mleku:
Wartości odżywcze
Opis porcji: 1 porcja - 300 g
w 100 g w porcji 300 g
Wartość energetyczna 110,20 kcal 330,60 kcal
Białko 4,96 g 14,88 g
Węglowodany 16,00 g 48,00 g
Tłuszcz 2,70 g 8,10 g
Warto zaznaczyć, że węglowodany są w większości złożone
Wartości odżywcze
Opis porcji: 1 porcja - 300 g
w 100 g w porcji 300 g
Wartość energetyczna 110,20 kcal 330,60 kcal
Białko 4,96 g 14,88 g
Węglowodany 16,00 g 48,00 g
Tłuszcz 2,70 g 8,10 g
Warto zaznaczyć, że węglowodany są w większości złożone
Twoje ciało to twój prawdziwy dom i tylko ty zadbasz o to jak on będzie wyglądać.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Samolsa
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Posty: 14
- Otrzymane podziękowania: 0
2015/04/25 19:51 #4252
przez Samolsa
Replied by Samolsa on topic Jedzenie
Dziękuje za pomoc
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zulco
- Wylogowany
- Administrator
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
2015/04/25 20:48 #4255
przez zulco
Replied by zulco on topic Jedzenie
Czekaj, czekaj. To dopiero początek.
1 jajko to około 60 g (ja zawsze liczyłem że jest to około 6g białka, ale różnie piszą, więc podam z innego źródła):
Kalorie 147kcal
Białko 12,6g
Tłuszcze 10g
Jednonienasycone 3,8g
Nasycone 3,1g
Wielonienasycone 1,4g
Cholesterol 0,42g
Węglowodany 7,7g
Jajka dzielimy w zależności od wagi na 4 klasy wagowe. Pod każdą klasą podaje wartości dla minimalnej, średniej i maksymalnej wagi jajka (dla klasy XL tylko min, dla S tylko max):
XL - bardzo duże, o masie od 73 g
Kalorie 107
Białko 9,2
Tłuszcze 7,3
Jednonienasycone 2,8
Nasycone 2,3
Wielonienasycone 1
Cholesterol 0,31
Węglowodany 5,6
L - duże, o masie od 63 g do poniżej 73 g (wartość śr. = 68g)
Kalorie 93 100 107
Białko 7,9 8,6 9,2
Tłuszcze 6,3 6,8 7,3
Jednonienasycone 2,4 2,6 2,8
Nasycone 1,9 2,1 2,3
Wielonienasycone 0,9 0,9 1
Cholesterol 0,26 0,29 0,31
Węglowodany 4,8 5,2 5,6
M - średnie, o masie od 53 g do poniżej 63 g (wartość śr. = 58g)
Kalorie 78 85 93
Białko 6,7 7,3 7,9
Tłuszcze 5,3 5,8 6,3
Jednonienasycone 2 2,2 2,4
Nasycone 1,6 1,8 1,9
Wielonienasycone 0,7 0,8 0,9
Cholesterol 0,22 0,24 0,26
Węglowodany 4,1 4,5 4,8
S - małe, o masie poniżej 53 g
Kalorie 78
Białko 6,7
Tłuszcze 5,3
Jednonienasycone 2
Nasycone 1,6
Wielonienasycone 0,7
Cholesterol 0,22
Węglowodany 4,1
Są to wartości oczywiście orientacyjne - dużo zależy od tego w jakich warunkach kury były hodowane i czym były karmione. Te informacje również można ?wyczytać" z jajka, jeżeli posiada ono nadruk. Nie da rady tego przełożyć na liczby tzn. można bezpośrednio spojrzeć na wartość odżywczą podaną przez producenta, ale chodzi głównie o fakt czym były karmione i warunki w jakich zostały złożone. Należy unikać jaj bez nadruku, chyba, że ma się pewność co do ich pochodzenia - w przeciwnym wypadku to loteria - mogły być karmione na podwórku ziarenkami i jeść robaczki lub równie dobrze trzymane w klatkach i karmione mączką rybną.
Na jajku zakupionym w sklepie znajduje się następujący nadruk:
X - XX - XXXXXXXX
Gdzie
X - sposób chowu:
0 - chów ekologiczny
1 - chów z wolnym wybiegiem
2 - chów ściółkowy
3 - chów klatkowy
XX - Kod kraju, np.
PL - Polska
DE - Niemcy
NL - Holandia
XXXXXXXX - Weterynaryjny Numer Identyfikacji Producenta
Da się to głębiej rozszyfrować, ale nie ma to żadnego znaczenia, więc nie podaje informacji.
#############################################################################
Info o jajkach, ładnie przygotowane i zebrane do kupy znalazłem na sfd.pl
1 jajko to około 60 g (ja zawsze liczyłem że jest to około 6g białka, ale różnie piszą, więc podam z innego źródła):
Kalorie 147kcal
Białko 12,6g
Tłuszcze 10g
Jednonienasycone 3,8g
Nasycone 3,1g
Wielonienasycone 1,4g
Cholesterol 0,42g
Węglowodany 7,7g
Jajka dzielimy w zależności od wagi na 4 klasy wagowe. Pod każdą klasą podaje wartości dla minimalnej, średniej i maksymalnej wagi jajka (dla klasy XL tylko min, dla S tylko max):
XL - bardzo duże, o masie od 73 g
Kalorie 107
Białko 9,2
Tłuszcze 7,3
Jednonienasycone 2,8
Nasycone 2,3
Wielonienasycone 1
Cholesterol 0,31
Węglowodany 5,6
L - duże, o masie od 63 g do poniżej 73 g (wartość śr. = 68g)
Kalorie 93 100 107
Białko 7,9 8,6 9,2
Tłuszcze 6,3 6,8 7,3
Jednonienasycone 2,4 2,6 2,8
Nasycone 1,9 2,1 2,3
Wielonienasycone 0,9 0,9 1
Cholesterol 0,26 0,29 0,31
Węglowodany 4,8 5,2 5,6
M - średnie, o masie od 53 g do poniżej 63 g (wartość śr. = 58g)
Kalorie 78 85 93
Białko 6,7 7,3 7,9
Tłuszcze 5,3 5,8 6,3
Jednonienasycone 2 2,2 2,4
Nasycone 1,6 1,8 1,9
Wielonienasycone 0,7 0,8 0,9
Cholesterol 0,22 0,24 0,26
Węglowodany 4,1 4,5 4,8
S - małe, o masie poniżej 53 g
Kalorie 78
Białko 6,7
Tłuszcze 5,3
Jednonienasycone 2
Nasycone 1,6
Wielonienasycone 0,7
Cholesterol 0,22
Węglowodany 4,1
Są to wartości oczywiście orientacyjne - dużo zależy od tego w jakich warunkach kury były hodowane i czym były karmione. Te informacje również można ?wyczytać" z jajka, jeżeli posiada ono nadruk. Nie da rady tego przełożyć na liczby tzn. można bezpośrednio spojrzeć na wartość odżywczą podaną przez producenta, ale chodzi głównie o fakt czym były karmione i warunki w jakich zostały złożone. Należy unikać jaj bez nadruku, chyba, że ma się pewność co do ich pochodzenia - w przeciwnym wypadku to loteria - mogły być karmione na podwórku ziarenkami i jeść robaczki lub równie dobrze trzymane w klatkach i karmione mączką rybną.
Na jajku zakupionym w sklepie znajduje się następujący nadruk:
X - XX - XXXXXXXX
Gdzie
X - sposób chowu:
0 - chów ekologiczny
1 - chów z wolnym wybiegiem
2 - chów ściółkowy
3 - chów klatkowy
XX - Kod kraju, np.
PL - Polska
DE - Niemcy
NL - Holandia
XXXXXXXX - Weterynaryjny Numer Identyfikacji Producenta
Da się to głębiej rozszyfrować, ale nie ma to żadnego znaczenia, więc nie podaje informacji.
#############################################################################
Info o jajkach, ładnie przygotowane i zebrane do kupy znalazłem na sfd.pl
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Samolsa
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Posty: 14
- Otrzymane podziękowania: 0
2015/04/25 21:09 #4256
przez Samolsa
Replied by Samolsa on topic Jedzenie
Bardzo dziękuje Jajek dużo jem
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: Pepes, Rabbek