Ciekawe przepisy.
- Alice_35
- Wylogowany
- Platinum Member
- Posty: 1016
- Otrzymane podziękowania: 61
Teraz to czas na świąteczne pierniki
Oczywiście dam znać jak mi poszło (albo nie poszło ).
"Do your best and forget the rest"
T.H.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Ancik
- Wylogowany
- Użytkownik jest zablokowany
- „Ból nie istnieje, to tylko samoobrona naszego umysłu”
- Posty: 238
- Otrzymane podziękowania: 28
Podejrzewam, że za dużo wody dałam i ciasto było za rzadkie
Ja z kolei nigdy nie piekłam pierniczków.
Może macie Alice_35 albo ktoś inny jakiś sprawdzony przepis na piernikowe ciasteczka, takie do chrupania, nie miękkie
"Niemożliwe uczyń możliwym"
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Alice_35
- Wylogowany
- Platinum Member
- Posty: 1016
- Otrzymane podziękowania: 61
Teraz wyszukałam przepis na miękkie pierniki i takie wyszły (bo wcześniej kilka lat z rzędu piekłam i wychodziły twarde, dopiero po czasie robiły sie miękkie). A teraz postanowiłam właśnie miękkie upiec, co by dzieciaki zębów nie łamały
Muszę odszukać w domu tamten przepis, to Ci podam, bo tak z głowy to nie pamiętam.
"Do your best and forget the rest"
T.H.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Alice_35
- Wylogowany
- Platinum Member
- Posty: 1016
- Otrzymane podziękowania: 61
Zawsze robiłam z podwójnej porcji składników.
Po upieczeniu ostudzone chowałam do metalowej puszki. Ale jak stały normalnie to też były długo twarde
Jakby co to moja kumpela jak piecze "eko" pierniki to nie dodaje żadnego proszku czy sody i chciał nie chciał zawsze wychodzą jej twarde więc można każdy przepis wykorzystać, tylko nie dać proszku i będziesz miała takie jakie chcesz
250g mąki
1 jajko
100g masła
120g cukru pudru
10g przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody oczyszczonej)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia (sodą), posiekać z masłem. Dodać cukier puder, jajko, przyprawę do piernika i wyrobić ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać pierniczki. Piec ok. 8 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
"Do your best and forget the rest"
T.H.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Ancik
- Wylogowany
- Użytkownik jest zablokowany
- „Ból nie istnieje, to tylko samoobrona naszego umysłu”
- Posty: 238
- Otrzymane podziękowania: 28
Mam nadzieję, że jak masło zastąpię czymś bezmlecznym to też wyjdzie.
Mój Smyk uczulony jest na mleko
"Niemożliwe uczyń możliwym"
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Alice_35
- Wylogowany
- Platinum Member
- Posty: 1016
- Otrzymane podziękowania: 61
Moi też uczuleni na mleko. Ciągle na Pepti jechali... ale zawsze gdzies tam się im "przemycało" trochę mleka. I od tych kilku pierników nie było nigdy wysypki itp.
"Do your best and forget the rest"
T.H.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Bartosz S.
- Wylogowany
- Senior Member
- Posty: 50
- Otrzymane podziękowania: 0
Boli...
Ale to kara za wożenie d....y samochodem
No!
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Ancik
- Wylogowany
- Użytkownik jest zablokowany
- „Ból nie istnieje, to tylko samoobrona naszego umysłu”
- Posty: 238
- Otrzymane podziękowania: 28
Wygląda świetnie! I to tak za pierwszym razem?
Ode mnie oklaski
Normalnie Uczeń przerósł Mistrza
A Mistrz jest dumny z Ucznia
"Niemożliwe uczyń możliwym"
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Bartosz S.
- Wylogowany
- Senior Member
- Posty: 50
- Otrzymane podziękowania: 0
zrobiłem z porcji na jedna foremkę, czyli wszystko dzielone przez 3.
drożdży dałem jedna paczkę suchych.
Wody poszło ok 700ml.
Po wymieszaniu rosło jakieś 40 minut i przełożyłem do foremki gdzie podrosło jeszcze tak by się zrównało z jej krawędzią, a potem do piekarnika i już pieczenie jak w przepisie.
Ten chleb ma jedna straszna wadę...
strasznie szybko się kończy
Boli...
Ale to kara za wożenie d....y samochodem
No!
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Ancik
- Wylogowany
- Użytkownik jest zablokowany
- „Ból nie istnieje, to tylko samoobrona naszego umysłu”
- Posty: 238
- Otrzymane podziękowania: 28
Bartosz S. napisał: Bo to nie mój pierwszy chleb
Tego to ja nie wiedziałam
W takim razie Uczeń jest dumny z Mistrza
Cieszę się, że smakuje
"Niemożliwe uczyń możliwym"
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- etanolek
- Wylogowany
- Senior Member
- Finis coronat opus :
- Posty: 79
- Otrzymane podziękowania: 6
-pół kostki twarogu
-banan
-trochę mleka
-jak ktoś lubi to troche kakao
Wszystko razem mieszamy i gotowe
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- etanolek
- Wylogowany
- Senior Member
- Finis coronat opus :
- Posty: 79
- Otrzymane podziękowania: 6
A konkretnie chodzi o to co jeść przed treningiem.
Jeżeli nie jest to wielka tajemnica piszcie swoje przepisy.
Może ktoś coś komuś podpowie może ktoś ma swoje sprawdzone dania ???
Piszmy i dzielmy się
Moje ulubione to:
Płatki granola z jogurtem naturalnym i szczyptą cynamonu lub z trzema zmiksowanymi bananami z polową szklanki mleka
Sucharki z bananami
chleb razowy z bananami
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Pepes
- Wylogowany
- Moderator
- Powoli do celu.
- Posty: 651
- Otrzymane podziękowania: 42
Może ktoś jest chętny i ma czas by przeszukać tematy i zebrać wszystko w jedną całość?
Ja osobiście jem to co mam w domu na obiad także może być różnie od bigosu czy placków ziemniaczanych, przez makaron z sosiwem, do schabowego w płatkach z mizerią xd czekam lub odpoczywam godzinę czy 1,5 i ćwiczę....przynajmniej tak było ostatnimi razami.
Zaczynałem od 0 podciągnięć i 7 pompek.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zulco
- Wylogowany
- Administrator
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
Jeśli już tak wypada że muszę to albo połowę obiadu (obiad u mnie chyba spory), a drugą połowę po treningu.
Jeśli rano (dawno nie byłem na takim treningu) to jabłko przed wyjściem z domu żeby brzucha nie obciążać.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- pawelpol2002
- Wylogowany
- Premium Member
- "Nie ma rzeczy niemożliwych, czasem są po prostu trudne"
- Posty: 166
- Otrzymane podziękowania: 4
- Jedno duże jajko
- 1/4 szklanki cukru pudru
- pół szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody
- 1,25 szklanki mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- (można też dodać łyżkę oleju)
- Syrop klonowy
Wszystkie składniki oprócz syropu blendujemy.
Z powstałej smażymy małe naleśniki. Przed zjedzeniem polewamy je syropem klonowym.
przepis dodany na fb przez grupę sw
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Ancik
- Wylogowany
- Użytkownik jest zablokowany
- „Ból nie istnieje, to tylko samoobrona naszego umysłu”
- Posty: 238
- Otrzymane podziękowania: 28
Dzięki PepesAncik ma dobre pomysły na posiłki z tego co zauważyłem
To ja proponuje po treningu sushi
Dzisiaj robiłam pierwsze w swoim życiu maki
Skład:
Ryż = węglowodany
Ryba = białko
Awokado = potas
Ogórek = woda
Papryka = witamina C
+ zdrowe tłuszcze
a do tego sos sojowy, wasabi i imbir
Muszę jeszcze popracować nad wyglądem ale w smaku było wyborne
"Niemożliwe uczyń możliwym"
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zulco
- Wylogowany
- Administrator
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.