Ciekawe przepisy.

Więcej
2015/05/06 14:06 #4544 przez Dasiek
Replied by Dasiek on topic Ciekawe przepisy.
Składniki na 2 porcje:
- 100g kaszy jaglanej
- 100g jogurtu naturalnego
- 1 dojrzały banan
- 1/2 dojrzałego mango
- 1/2 awokado
- 50g czekoladowej odżywki białkowej
- 15g gorzkiego kakao
- odrobina wody

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut i odstawiamy do wystygnięcia.
Ugotowaną kaszę łączymy z pozostałymi składnikami i blendujemy na gładką masę - jeśli jest za gęste stopniowo dodajemy wodę aby lepiej zblendować krem. Gotowe!

Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 30.7g
Tłuszcz: 7.9g
Węglowodany: 61.0g
435 kca

Przepis nie jest mojego autorstwa został pobrany ze strony Facebook "Kaszomania - pomysły na dania z kaszy jaglanej. Kasza jaglana."
Ale ostatnio go sobie zrobiłem i jest bardzo dobry. Polecam

"Trzeba walczyć o teraźniejszość, a jeżeli się wywalczymy teraźniejszość wtedy będziemy mieli przyszłość" Paweł Kukiz, Fala - Jarocin '85

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/05/06 15:50 #4545 przez ry2n
Replied by ry2n on topic Ciekawe przepisy.

Krzysiek77 napisał(a):

Pewnie że szybki i dobra miska to podstawa - robiłeś koktajl typowo z sałat i warzyw ? Ja ostatnio kombinuje i miksuje co mi w ręce wpadnie. Żona mówi że tego się nie da pić.


W takim razie polecam wyciskarkę do soków, rewelacja, soki z zieleniny to dla niej żaden problem nawet ze słonecznika :) Posiadam, Potwierdzam :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • poczciwyekto
  • poczciwyekto Avatar
  • Wylogowany
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Wyciągać wnioski z każdego treningu i... byle do przodu.
Więcej
2015/05/06 16:27 #4547 przez poczciwyekto
Replied by poczciwyekto on topic Ciekawe przepisy.

Kosiash napisał(a):

Gdzieś mi się obiło o uszy, ze nie powinno się węglowodanów na noc jeść, ale nie wiem ile jest w tym prawdy. Sam jem podobnie kolację : twarożek z chlebkiem i do tego sobie przegryzam pomidora :)

Jestem ekto więc mogę sobie pozwolić przed snem (1h) tak zjeść

Twoje ciało to twój prawdziwy dom i tylko ty zadbasz o to jak on będzie wyglądać.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/05/09 08:42 #4610 przez Dasiek
Replied by Dasiek on topic Ciekawe przepisy.

Krzysiek77 napisał(a):

qla ma racje - miazga dla organizmu. Sztuczna energia na godzinę a później senność.


Kasza gryczana 200g

Soczewica czerwona 100g

Siemię lniane 6g

Jajko kurze surowe (całe) 60g

Twaróg Półtłusty 250g

Suma
waga 616,00
kcal 1475,14
białko 104,20
W 202,75
T 26,75

Mieszasz składniki i smażysz kotleciki obtaczając siemieniem.
Obiad na 4 osoby lub masz dwa konkret posiłki domowy i do pracy.
Dorzucasz sałatkę i np gotowane ziemniaki lub warzywa.


tzn. Dodajesz do kotletow siemie lniane, a pozniej obtaczasz w nim jeszcze kotlety?
Siemie lanieni ktorym obtaczasz kotlety jest mielone?

"Trzeba walczyć o teraźniejszość, a jeżeli się wywalczymy teraźniejszość wtedy będziemy mieli przyszłość" Paweł Kukiz, Fala - Jarocin '85
Ostatnia edycja: Dasiek od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • zulco
  • zulco Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
Więcej
2015/05/09 22:46 #4630 przez zulco
Replied by zulco on topic Ciekawe przepisy.
Siemie chyba się moczy. Tak robi moja Żona. Zalewa gorącą wodą na noc i rano kładzie na kanapkę takie gluty :)

Trening z własną masą ciała.
Workout Polska - Street Workout i Kalistenika
workout-polska.pl

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • qla
  • qla Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Moderator
  • Nie ma, że boli. Musi boleć.
Więcej
2015/05/10 11:57 #4639 przez qla
Replied by qla on topic Ciekawe przepisy.
Fajne opracowanie.
kalisteniczny.p...isteniczny

Jakość nie ilość.
Tomek

Moje filmiki
Dragon flag , kółko i zawody

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/05/11 21:43 #4732 przez Krzysiek77
Replied by Krzysiek77 on topic Ciekawe przepisy.
Siemię można moczyć lub użyć jako bułki tartej. Ja dorzucam czasami do chleba lub posypuję nim formę.

NO PAIN NO GAIN

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/05/25 17:41 #5164 przez ry2n
Replied by ry2n on topic Ciekawe przepisy.
No to ja mam bombę białkową:
kluski serowe
-300 g twarogu chudego
-4 jajka
-4 łyżki mąki
-sól, cukier do smaku
wszystko razem miksujemy w malakserze na gładką masę. W garnku gotujemy lekko osoloną wodę, jak się zagotuje to łyżką nabieramy masę serową i zanurzamy łyżkę we wrzątku itd., itd dobrze jest sobie postawić blisko garnka kubek z zimną wodą i za każdym razem zanurzać łyżkę w tym kubku wtedy ciasto nie przykleja się do łyżki a po włożeniu masy serowej do wrzątku, ładnie się od łyżki odkleja. Kiedy do garnka nałożymy już tyle klusek aby przykryły dno, czekamy aż wypłyną na powierzchnię wody i gotujemy jeszcze ok. 2-3 min, potem odcedzamy i gotowe. Z czym podawać ? To zależy od waszej inwencji, ja z reguły posypuję cukrem i polewam jogurtem. SMACZNEGO :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/06/03 16:18 #5572 przez Maciek_MMA
Replied by Maciek_MMA on topic Ciekawe przepisy.
Skorzystałem z kilku Waszych przepisów, dzięki ;) Zawsze spoko sobie urozmaicić codzienne żywienie.
Ja ostatnio trafiłem na tą stronę - www.kulturysta.com/przepisy/ całkiem ciekawe mają przepisy, również z wykorzystaniem odżywek. Przykład:



Wysokobiałkowy omlet z kokosem-

Składniki
10 g odżywki białkowej
1 łyżka mąki owsianej
2 jajka duże
20 g wiórków kokosowych
kilka truskawek
odrobina ananasa
kilka plasterków banana
jagody goji
olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania
Oddzielamy żółtka od białek i przekładamy do osobnych miseczek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy 15g wiórków kokosowych, mąkę, żółtka oraz odżywkę białkową. Wszystko delikatnie mieszamy
Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju kokosowego. Wlewamy masę i smażymy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez kilka minut
Przewracamy omleta na drugą stronę - aby omlet został nie uszkodzony najlepiej jest to wykonać w następujący sposób: ściągamy pokrywkę, przykładamy talerz do patelni i przewracamy patelnię na drugą stroną (tak aby omlet znalazł się na talerzu). Następnie zsuwamy go spowrotem na patelnię i smażymy na nieco wyższym ogniu.
Omleta przekładamy na talerz i układamy na nim owoce oraz resztkę wiórków.
Ostatnia edycja: Maciek_MMA od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Ancik
  • Ancik Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • „Ból nie istnieje, to tylko samoobrona naszego umysłu”
Więcej
2015/12/02 12:38 #18250 przez Ancik
Replied by Ancik on topic Ciekawe przepisy.
W związku z prośbą... przepis na chlebek.

Chleb pszenno-żytni ala Ancik

Podane proporce są na trzy chleby, które piekę w keksówkach o wymiarach 12x30. Analogicznie jak ktoś chce zacząć od jednego chleba to dzielimy składniki na trzy.

Potrzebujemy:
  1. 0,8-09 kg mąki pszennej (typ 650);
  2. 0,4 kg mąki żytniej (typ 720);
  3. 0,4 kg mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000);
  4. Około 1,5 l przegotowanej, letniej wody (daje tak na wyczucie, żeby mieć odpowiednią konsystencję, proponuje dolewanie jej stopniowo; dużo zależy od mąki – mąka mące nierówna);
  5. 50g świeżych drożdży (na suszonych nigdy nie piekłam);
  6. 0,5 łyżeczki soli morskiej (nie jestem zwolenniczką soli i do wszystkiego dodaje jej bardzo mało; sól morska jest bardziej słona niż sól jodowana – jej zwolennicy dodają łyżkę nawet półtora – pozostawiam tu dowolność :) );
  7. 1 łyżeczka cukru;
  8. ½ szklanki ziaren lnu;
  9. ½ szklanki ziaren słonecznika;
  10. ½ szklanki ziaren dyni;
  11. 2-3 szklanki otrębów orkiszowych.
1. Do miski wsypuję mąkę (kilka łyżek odkładam na zaczyn), ziarna, otręby sól i wodę. Wszystko mieszam mikserem używając mieszadeł hakowych. Z mąki żytniej nie uzyskamy takiego zbitego ciasta jak np. na pizzę, ciasto się bardzo klei, dlatego najlepiej mieszać mikserem. Ciężko mi określić jaka powinna być konsystencja, ale coś w rodzaju gliny, błota, taka papka nie za bardzo zbita.

2. Zaczyn. Do kubka wlewamy trochę przegotowanej, ciepłej wody (tyle żeby rozpuścić drożdże), dodajemy drożdże, cukier i kilka łyżek mąki pszennej (żytniej nie polecam, bo ona nie lubi długiego wyrastania i wyrabiania), tak żeby konsystencja przypominała kwaśną śmietanę. Pozostawiam do wyrośnięcia.

3. Blaszki smaruję niewielką ilością oleju.

4. Wyrośnięty zaczyn dodaje do ciasta. Mieszam. Przekładam do blaszek. Pozostawiam do wyrośnięcia –tak aby chleb urósł nieco poza brzegi blaszki.

5. Na początek wkładam chleb do piekarnika rozgrzanego na około 170st. i ustawiam tylko grzanie dolne. Jednocześnie podkręcam temperaturę do 200 st. W ten sposób piekę około 20 minut. W tym czasie chleb powinien jeszcze trochę podrosnąć. Potem piekę z termoobiegiem górnym i dolnym jakieś 30 – 35min.

Praktyczne wskazówki:

1. Podczas pieczenia nie zalecam otwierania piekarnika, bo chleb może opaść.

2. W czasie wyrastania warto też chleb przykryć jakąś lnianą ściereczką – lepiej i szybciej wtedy rośnie. Ja ostatnio pomijam ten punkt, bo ściereczkę trzeba ściągnąć zanim ją dotknie chleb, inaczej w czasie jej odklejania chleb może opaść i już nici z jego ponownego wyrośnięcia.

3. Chleb jest bez konserwantów, więc nie wytrzyma tydzień w chlebaku, ani w woreczku na blacie. Ja piekę od razu trzy z przyczyn ekonomicznych i mrożę. Co drugi/trzeci dzień odmrażam połówkę i w przechowuję w woreczku w lodówce.

To chyba najważniejsze rzeczy, jakby ktoś miał jeszcze jakieś pytania służę pomocą.

Chciałabym zaznaczyć, że z tym pieczeniem różnie bywa, chleb jest dość wymagający. Moje początki były niełatwe. Chleb był zbity, nie wyrośnięty i jakiś taki ni jaki. Mąż z grzeczności chwalił :D
Życzę wytrwałości i radzę nie poddawać się jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie ;)

P.S. Przy następnych wypiekach zrobię zdjęcia i wrzucę.

"Niemożliwe uczyń możliwym"
Za tę wiadomość podziękował(a): zulco, Bartosz S.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/12/02 20:20 #18263 przez Alice_35
Replied by Alice_35 on topic Ciekawe przepisy.
Jakoś nigdy nie zabierałam się za pieczenie chleba, bo jakieś takie miałam przekonanie, że to się udaje raczej tylko w tych urządzeniach do pieczenia chleba ;)
Ale w sumie czemu nie spróbować normalnie w piekarniku?
Dzięki za przepis.
Muszę zaopatrzyć się w mąki i heja :)

"Do your best and forget the rest"
T.H.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • qla
  • qla Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Moderator
  • Nie ma, że boli. Musi boleć.
Więcej
2015/12/02 21:06 - 2015/12/02 21:12 #18269 przez qla
Replied by qla on topic Ciekawe przepisy.
Ja codziennie piekę chleb razowy żytni.
Jest mega prosty do zrobienia pod warunkiem posiadania zakwasu!

Chleb żytni razowy by qla :)

Składniki na dwie foremki silikonowe (keksówki):
1 kg mąki żytniej razowej typ 2000,
garść płatków owsianych,
2 szklanki ciepłej wody,
1,5 łyżeczki soli,
0,5-0,8 szklanki nasion (dynia, słonecznik, siemię lniane itp.),
słoik 0,8l zakwasu żytniego domowego.

Sposób przygotowania.
Sypkie produkty mieszamy ze sobą, dodajemy wodę i zakwas i dalej mieszamy do uzyskanie jednolitej masy.
Część masy odkładam do słoika w którym jeszcze 5 min temu był zakwas (tak max 3/4 słoika). Masa ta będzie naszym zakwasem, który dodamy gdy będziemy robić następny chleb. Jeśli pieczemy codziennie to trzymamy na parapecie, jeśli dłużej chowamy do lodówki.
Resztę masy przekładamy do sylikonowych foremek i odstawiamy na 8-10 godzin do wyrośnięcia.
Ja wkładam na noc od piekarnika i jak tylko wstaję to włączam piekarnik. Jak dzieciaki wstają to mają cieplusi chlebik.
Lub inna opcja (szybsza) wstawiam na 2-3 godzinki do piekarnika ustawionego na góra i dół na 30-40 stopni C.
Pieczemy ok 1h w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Smacznego

Jakość nie ilość.
Tomek

Moje filmiki
Dragon flag , kółko i zawody
Ostatnia2015/12/02 21:12 edycja: qla od.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/12/02 22:23 #18282 przez Krzysiek77
Replied by Krzysiek77 on topic Ciekawe przepisy.
A ja również swego czasu piekłem sporo chleba i czekam teraz na zakwas od znajomej z pracy chyba że podacie jakiś dobry przepis na zakwas ?

NO PAIN NO GAIN

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • qla
  • qla Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Moderator
  • Nie ma, że boli. Musi boleć.
Więcej
2015/12/02 22:34 #18285 przez qla
Replied by qla on topic Ciekawe przepisy.
Ja robię tak jak mi zabraknie albo przez dłuższy czas nie piekę i się zmarnuje.
Do dużego słoika (08-1l) wsypuję wieczorkiem 50-100 gram mąki razowej żytniej, tyle samo (tylko w ml) ciepłej wody i mieszam.
Zostawiam na noc na blacie w kuchni. Rano przemieszam i wieczorem dodaję znów 50-100 gram mąki i tyle samo ciepłej wody.
Taki cykl powtarzam przez 5 dni. Po tym czasie piekę pierwszy chleb. Po 3 dniach poznasz po zapachu i wyglądzie czy ruszył.

Jakość nie ilość.
Tomek

Moje filmiki
Dragon flag , kółko i zawody

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Ancik
  • Ancik Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • „Ból nie istnieje, to tylko samoobrona naszego umysłu”
Więcej
2015/12/02 23:07 #18288 przez Ancik
Replied by Ancik on topic Ciekawe przepisy.
Ja też ze trzy razy piekłam na zakwasie. Wiem, że jest zdrowszy, ale niestety nie do końca podchodził mi ten kwaskowaty smak :unsure:
Zakwas robiłam tak samo jak qla, i pięknie "pracował".
Może za szybko się zraziłam. Zanim doszłam do wprawy z tym na drożdżach to minęły miesiące :)
Z pewnością jeszcze kiedyś spróbuję.

"Niemożliwe uczyń możliwym"

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • zulco
  • zulco Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Administrator
  • Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
Więcej
2015/12/02 23:07 #18289 przez zulco
Replied by zulco on topic Ciekawe przepisy.
Żona kiedyś kombinowała z zakwasem.
Ale śmierdział.

Trening z własną masą ciała.
Workout Polska - Street Workout i Kalistenika
workout-polska.pl

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/12/03 10:47 #18305 przez Saper19_86
Replied by Saper19_86 on topic Ciekawe przepisy.
jakby ktoś chciał i miał chęć na dietetyczny sernik na zimno to polecam taki prosty i szybki przepis:
do tego z dużą zawartością białka dla tych którzy sobie je cenią w diecie:

Galaretka o smaku truskawkowym 20g
jogurt grecki 300g(ja daje 400 tyle co jest w opakowaniu )
Ser twarogowy chudy 230g
Serek homogenizowany 250g ( Ja używam tego starego waniliowego najlepszego na świecie:p)
Serek wiejski 150g
Żelatyna 15g

Masa serowa: wrzucić wszystkie sery do miksera/blendera i zmielić na jednolitą masę.
Dodać rozrobionego w parku kroplach wody słodziku ( Ja w słodziki się nie bawię dodaje zawsze sporą łychę miodu)
Zagotować 100ml wody i gdy lekko ostygnie rozpuścić żelatynę i wlać do masy serowej. Wszystko nalezy jeszcze chwile miksować i odstawić do lodówki na tyle czasu żeby sernik zdążył się zsiąść przed wlaniem galaretki.

w 100g:
Białko 11g
węglow. 15g
Tłuszcze 1,5
Kcal 90

oczywiście jest to przybliżone bo zależy jakich produktów się użyję a wiadomo jest teraz tego dużo na rynku:p

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/12/03 10:51 #18306 przez Saper19_86
Replied by Saper19_86 on topic Ciekawe przepisy.
a to mój wczorajszy:D

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2015/12/03 23:45 #18346 przez Bartosz S.
Replied by Bartosz S. on topic Ciekawe przepisy.

Ancik napisał:

  • 2-3 szklanki otrębów orkiszowych.

  • dwie - trzy, czy dwie trzecie?

    Najprostszy chleb:
    - 0,5 kilo mąki pszennej
    - torebka drożdży suchych
    - 350 ml mleka
    - sól (do smaku)

    Wymieszać (najlepiej w mikserze) i zostawić w ciepłym miejscu na 45 minut do wyrośnięcia.
    Trochę wyrobić, przełożyć do foremki i odstawić na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.

    Piekarnik nagrzany do 180C i pieczemy przez godzinę.

    Boli...
    Ale to kara za wożenie d....y samochodem
    No!

    Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

    • Ancik
    • Ancik Avatar
    • Wylogowany
    • Użytkownik jest zablokowany
    • Użytkownik jest zablokowany
    • „Ból nie istnieje, to tylko samoobrona naszego umysłu”
    Więcej
    2015/12/04 12:26 - 2015/12/04 12:29 #18384 przez Ancik
    Replied by Ancik on topic Ciekawe przepisy.
    2 lub 3 szklanki.
    Pisałam tak na oko, bo ja odmierzam wszystko takim miarko-dzbankiem, jak poniżej :)
    Mąki żytnie i otręby wsypuję tak do poziomu 400 g w podziałce mąka :)

    Specjalnie dla Ciebie przed chwilą zmierzyłam ;) - 3 szklanki to właśnie poziom 400 g.

    Poza tym te wszystkie dodatki to można dodawać wedle uznania. Tylko wtedy trzeba wszystko kontrolować wodą - dodać jej mniej lub więcej.

    Trzyma kciuki za wypieki ;)


    P.S. Za Ciebie Alice_35 też :)

    "Niemożliwe uczyń możliwym"
    Załączniki:
    Ostatnia2015/12/04 12:29 edycja: Ancik od.
    Za tę wiadomość podziękował(a): Bartosz S.

    Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

    Moderatorzy: PepesRabbek
     

    Kalistenika - Trening w domu

    Kalistenika Trening

    Chciałbyś zacząć trenować kalistenikę, ale nie wiesz od czego zacząć?

    A może po prostu szukasz sposobu żeby w prosty sposób poprawić swoją kondycję?

    W poniższym artykule znajdziesz gotowy trening wraz z przykładami ćwiczeń które możesz wykonywać w domu, bez absolutnie żadnego sprzętu.

    Spróbuj i przekonaj się jakie to proste:

     

    Trening dla osób początkujących

     

    Rutyny MadBarz

    Zapraszamy do nowo utworzonej galerii z rutynami MadBarz.

    Galeria MadBarz

    Beginner

    Medium

    Hard

    Human Flag

    Human flag

    Zapraszamy na nasz wideotutorial na którym dowiecie się jakie ćwiczenia wykonywać, żeby opanować Human Flag.

    Miłego oglądania, trenowania i powiewania na wietrze.

    facebook

     

    Ostatnio na forum