Mleko 3,2%
- Dymek
- Autor
- Wylogowany
- Premium Member
- Posty: 119
- Otrzymane podziękowania: 6
Niekiedy nie mam czasu na normalny posiłek więc jednym duszkiem pół litra znika u mnie.
Dziennie wypijam ok 1,5-2l takiego mleka.
Wartości odżywcze 100ml
Energia 60kcal
Węgle 11,8g
Białko 7,5g
Tłuszcz 3,2g
Teoretycznie powinno być lepsze niż jakieś tam słodkie napoje, bo często do posiłku też je pije aby jeszcze więcej kalorii złapać.
Wypijając 2l między/do posiłków w ciągu dnia dostarczam 1200kcal, W 94g, B 60g, T 64g.
Jak myślicie białko z takiego źródła dobrze się przyswoi?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zulco
- Wylogowany
- Administrator
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
dla 2litrów dobrze napisałeś że to około 60g.
Ja akurat lubię mleko i nie mam nic przeciwko, ale może nie aż 60g białka z mleka.
30g według mnie jest ok.
Więcej to jeśli Ci nie przeszkadza to pij.
Są zwolennicy i przeciwnicy mleka i ogólnie nabiału.
Wiele osób ma też problemy z tego typu białkiem lub z laktozą.
Więcej bąków, biegunka, czasem jakieś zmiany skórne, nawet nasilenie łupieżu (albo łupieżopodobnych wydzielin we włosach).
Jeśli ktoś od kilku lat nie spożywał mleka i teraz chciał by zacząć codziennie pić po kilka szklanek to może natrafić na podane wyżej problemy. Organizmy przyzwyczajone do mleka mają odpowiednią florę bakteryjną zdolną rozkładać to na czynniki pierwsze.
Jest też coś co sprawia że skóra robi się gruba (czy tam się to coś odkłada pod skórą).
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Dymek
- Autor
- Wylogowany
- Premium Member
- Posty: 119
- Otrzymane podziękowania: 6
No ja tam nie zauważyłem, żeby mi się coś pod skórą zbierało ja tam nie mam problemów z mlekiem i ogólnie większą część białka w diecie czerpię właśnie z nabiału nie jestem za tym , żeby codziennie obżerać się schabowymi z piersi itp.
Wracając do problemów gastrycznych to mianowicie zauważyłem tylko 1 odkąd tak pije mleko.
Codziennie rano mam parcie na kibel i to w takiej luźnej postaci, ale jakoś mi to nie przeszkadza czuję się normalnie nie mam żadnych bóli żołądka jak przy normalnej biegunce. Może to dlatego, że po pożywieniu stałym jest na twardo bo ma postać stałą, a mleko to nie woda, to też przecież pożywienie tylko, że w postaci płynnej
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Firentis
- Wylogowany
- Administrator
- Posty: 704
- Otrzymane podziękowania: 64
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Dymek
- Autor
- Wylogowany
- Premium Member
- Posty: 119
- Otrzymane podziękowania: 6
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- qla
- Wylogowany
- Moderator
- Nie ma, że boli. Musi boleć.
- Posty: 1518
- Otrzymane podziękowania: 56
A co do mleka to piję go również dużo i dużo jem nabiału.
Codziennie zjadam z nabiału:
- 250 sera białego 0% tłuszczu
- 400 ml jogurtu naturalnego 3%
- 500 ml mleka 2%
Jakość nie ilość.
Tomek
Dragon flag , kółko i zawody
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Firentis
- Wylogowany
- Administrator
- Posty: 704
- Otrzymane podziękowania: 64
Dymek napisał: Nigdy nie jadłeś schabowych z piersi kurczaka?? Rozkrajasz pierś wzdłuż na 3-4 kawałki lekko sklepujesz, obtaczasz w mące, jajku z przyprawami i bułce tartej i wrzucasz na rozgrzana patelnie
Zawsze myślałem, że schabowe to ze świni, a z kurczaka to po prostu pierś z kurczaka albo drobiowe
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zulco
- Wylogowany
- Administrator
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
Schab to lędźwie świni. Najdłuższy mięsień grzbietu.
To teraz pytanie: Które mleko jest bardziej przetworzone: 0,5% czy 3,2%?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- megamoc
- Wylogowany
- Platinum Member
- Posty: 445
- Otrzymane podziękowania: 18
Pracuję nad sobą...
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Dymek
- Autor
- Wylogowany
- Premium Member
- Posty: 119
- Otrzymane podziękowania: 6
Firentis napisał: Zawsze myślałem, że schabowe to ze świni, a z kurczaka to po prostu pierś z kurczaka albo drobiowe
Oj czepiasz się słówek Każdy i tak wie o co chodzi
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Firentis
- Wylogowany
- Administrator
- Posty: 704
- Otrzymane podziękowania: 64
Dymek napisał:
Firentis napisał: Zawsze myślałem, że schabowe to ze świni, a z kurczaka to po prostu pierś z kurczaka albo drobiowe
Oj czepiasz się słówek Każdy i tak wie o co chodzi
Oczywiście, nudzi mi się i się czepiam
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Ancik
- Wylogowany
- Użytkownik jest zablokowany
- „Ból nie istnieje, to tylko samoobrona naszego umysłu”
- Posty: 238
- Otrzymane podziękowania: 28
zulco napisał: To teraz pytanie: Które mleko jest bardziej przetworzone: 0,5% czy 3,2%?
Zawartość procentowa tłuszczu nie świadczy o przetworzeniu mleko, po prostu w jednym jest więcej, a w drugim mniej tłuszczu
Bardziej przetworzone jest mleko UHT. Dlatego w Twojej lodówce jest pasteryzownane
A co do samego mleka.
"W mleku pochodzącym od krów, w odróżnieniu od mleka ludzkiego przeważającą grupą białek są frakcje kazeinowe, a nie białka serwatkowe. Całkowita ilość białka w 100 ml to około 3,2 g, z czego na kazeinę przypada 80%. W mleku poddanym obróbce termicznej, zawartość białek serwatkowych jest dodatkowo obniżona, z powodu ich termowrażliwości, powodującej wytrącanie podczas procesu technologicznego. Kazeina jest fosfoproteiną o nienajwyższej wartości biologicznej. Zawiera dużą ilość proliny i kwasu glutaminowego, przy stosunkowo niskiej ilości aminokwasów siarkowych. Wskaźnik limitujący CS dla mleka to 52,1 dla metioniny i cystyny.Podczas trawienia, tworzy w jelitach żel, co może, przy niskiej podaży błonnika prowadzić po pewnym czasie do zaburzeń w postaci kolek i obniżonego wchłaniania.
Z drugiej strony białka serwatkowe, szczególnie alfa laktoalbumina są jakościowo bardzo dobrym źródłem białka. Są szybko przyswajalne, bogate w aminokwasy rozgałęzione i aminokwasy siarkowe. Współczynnik wydajności wzrostowej białka PER wynosi: 3,4- dla b.serwatkowych; 2,9-dla kazeiny;3,4-dla jaj; 2,1 do 2,5-dla mięsa; 1,3 do 2,3 dla soi; 1,2 do 1,6-dla fasoli"
"Niemożliwe uczyń możliwym"
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zulco
- Wylogowany
- Administrator
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
UHT to przewalenie pod ciśnieniem (a może odwirowanie) przez drobne sita mleka zęby rozbić (rozdrobnić tłuszcze na drobniejsze kawałeczki).
Podobno mleko UHT jest tak rozdrobnione że potrafi przenikać przez jelita do jamy brzusznej, a organizm broniąc się przed tym tworzy ............ brak mi słówka (torbiele jakieś czy coś tam). Tak tylko gdzieś zasłyszałem od pediatry.
Niezależnie od rodzaju mleka to zawsze najpierw się próbuje rozdzielić mleko od tłuszczy. Uzyskuje się wtedy "MLEKO" 0%
I potem się je ponownie scala żeby uzyskać mleko z tłuszczem (0,5%, 2%, 3,2%).
I jeszcze raz taka drobna uwaga: Żeby mleko się odpowiedni trawiło to trzeba sobie wyhodować w jelitach odpowiednią florę bakteryjną.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.