Zdrowe Hamburgery - Bułki
- kenny_bbx
- Autor
- Wylogowany
- Elite Member
- Money! Calisthenics! Coaching! Progress!
jakie polecacie zdrowe bułki do hamburgerów i gdzie je najlepiej kupić? czy są jakieś zdrowe bułki które mi wytrzymają 2 dni i nie stwardnieją? bo chodzi o to, że ja trochę leń jestem i chcę zrobić w jeden dzień kilka hamburgerów, żeby mi starczyły na 3 dni
oprócz tego co polecacie włożyć do hamburgera, żeby mi dużo witaminek dodał i minerałów?
dzięki za wszystkie pomocne odpowiedzi! oczywiście będzie pochwała etc
Patrz w przyszłość!
@kenny_bbx
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- zulco
- Wylogowany
- Administrator
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Ancik
- Wylogowany
- Użytkownik jest zablokowany
- „Ból nie istnieje, to tylko samoobrona naszego umysłu”
- Posty: 238
- Otrzymane podziękowania: 28
workout-polska....-hamburger
Jeśli chodzi o bułki, to najlepiej do jakiejś małej piekarni zajrzeć.
Ale uczciwie mogę polecić bułki z Lidla - to jedyne pieczywo supermarketowe, które wytrzymuje dwa dni i jest miękkie (podobno bez konserwantów).
Mięso najlepiej przez siebie mielone, ale ze sklepu też ujdzie, tylko czytaj etykiety, bo lubią wszystko zagęszczać preparatami sojowymi.
Przepis na mielone:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- jajko
- bułka namoczona w wodzie i wyciśnięta
- cebula (moża dać surową, albo lekko podsmażyć)
- sól
- pieprz
- można dodać jeszcze jakieś zioła jak ktoś lubi (oregano, bazylia, czosnek, itp.)
Wszystko wyrabiamy, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i na patelnię, albo do piekarnika.
Reszta to już czysta fantazja co dodajemy
Może być:
- ser żółty - taki cheeseburger
- kiełki - więcej białka będzie
- majonez jeśli na masie chcesz przybrać
- ketchup - ma potas dobry na skurcze mięśni,
- sałatka przez siebie zrobiona albo ulubione warzywa - źródło witamin i mikroelementów
Smacznego
P.S. A co do przechowywania, to możesz napiec / nasmażyć mielonych i zamrozić.
"Niemożliwe uczyń możliwym"
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kenny_bbx
- Autor
- Wylogowany
- Elite Member
- Money! Calisthenics! Coaching! Progress!
Czyli ogólnie zwykłe bułki ze sklepu dają radę i są dobre w hamburgerach?
No to jak znowu przyjadę do Wrocławia to od razu lecę do lidla kupić bułki i lecę robić hamburgery
A te kiełki to gdzie mogę kupić? W każdym supermarkecie są dostępne? Pierwszy raz spotykam się z kiełkami xd pewnie dla kogoś to będzie dziwne
Patrz w przyszłość!
@kenny_bbx
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kenny_bbx
- Autor
- Wylogowany
- Elite Member
- Money! Calisthenics! Coaching! Progress!
Na ile nastawić piekarnik i jak długo piec?
chyba sera żółtego nie będę dawał, bo dużo nasyconych
Patrz w przyszłość!
@kenny_bbx
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Ancik
- Wylogowany
- Użytkownik jest zablokowany
- „Ból nie istnieje, to tylko samoobrona naszego umysłu”
- Posty: 238
- Otrzymane podziękowania: 28
kenny_bbx napisał: Czyli ogólnie zwykłe bułki ze sklepu dają radę i są dobre w hamburgerach?
Zwykła kajzerka może być, ale jeśli chcesz zdrowiej to polecam grahamkę, albo jakąś bułkę pełnoziarnistą. Smak nie będzie ten sam, jaki znamy z fast foodów, ale korzyści wymierne
kenny_bbx napisał: A te kiełki to gdzie mogę kupić? W każdym supermarkecie są dostępne? Pierwszy raz spotykam się z kiełkami xd
Podejrzewam, że w każdym. Podejrzewam, ze się spotkałeś, tylko nazwy nie kojarzysz. Kiełki to tzn. zarodki roślin, czyli zjadasz nie wyrośniętą roślinę np. kiełki słonecznika, lucerny. Oooo, na Wielkanoc rzeżuchę Mama sieje? To właśnie są kiełki
W supermarkecie znajdziesz je w lodówce przy warzywach. Ale możesz też sam siać w domu. Wystarczy woda i jakiś pojemnik, a czasami jeszcze wata czy lignina.
Lepiej piec, bo mniej tłuszczu, ale ja czasami smażę na tzw. niewielkiej ilości tłuszczu można też grilować, jak masz taką patelnię.kenny_bbx napisał: A tak to lepiej do piekarnika dawać mięso? Bo smażyć to trochę niezdrowo na zwykłym oleju :/
Na ile nastawić piekarnik i jak długo piec?
Piekarnik na 180 st i piec około 30 min, w zależności jakiej wielkości te kotlety zrobisz zawsze możesz sprawdzić i przekroić jednego w trakcie pieczenia, jak mięso nie będzie różowe to znaczy, że upieczone
Podany przepis jest podstawowy, ale równie dobrze smakują kotlety warzywne, sojowe, "kaszowe" (z kaszy )
Ale mięsne najwięcej pełnowartościowego białka mają
"Niemożliwe uczyń możliwym"
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kenny_bbx
- Autor
- Wylogowany
- Elite Member
- Money! Calisthenics! Coaching! Progress!
-bułka pełnoziarnista
-ogarnięte mięso mielone
-kiełki
-ketchup
-ogóraski
-sałata (są jakieś rodzaje sałat? jest jakas najlepsza co daje najwiecej witaminek etc?)
-cebula
takiego hamburgiera będę mógł sobie jeść po treningu?
Patrz w przyszłość!
@kenny_bbx
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Ancik
- Wylogowany
- Użytkownik jest zablokowany
- „Ból nie istnieje, to tylko samoobrona naszego umysłu”
- Posty: 238
- Otrzymane podziękowania: 28
A co do sałaty, najpopularniejsza masłowa ma sporo właściwości odżywczych, ale jest nietrwała, jak masłową wsadzisz do hamburgera i wstawisz do lodówki to zwiotczeje. Najlepiej dodać ją przed samym spożyciem.
Lodowa chyba ma najmniej właściwości odżywczych. Lepsza już będzie rzymska i dębowa. Warto też sięgnąć po cykorię.
Bujnej wyobraźni życzę przy komponowaniu posiłków
"Niemożliwe uczyń możliwym"
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kenny_bbx
- Autor
- Wylogowany
- Elite Member
- Money! Calisthenics! Coaching! Progress!
Od next tygodnia nawalam te hamburgerki ;d
Patrz w przyszłość!
@kenny_bbx
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.