Jak żyć zdrowo, unikać kontuzji, oraz je leczyć.Jak żyć zdrowo, oraz jak unikać i leczyć kontuzje.
Kontuzja nadgarstka przez pompki na palcach
- Dragson
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2019/09/19 19:05 #49458
przez Dragson
Kontuzja nadgarstka przez pompki na palcach was created by Dragson
Witam
Zapisałem się do ortopedy, ale niestety w moim wypizdowie zepsuł się rentgen i dopiero mam wizytę 24 dlatego piszę co mi się stało a już minęło od urazu z około 1,5 tygodnia po kolei.
Ćwiczyłem pompki na palcach i coś strzeliło mi w nadgarstku w ciągu ułamku sekundy. Do tego ćwiczenia przygotowywałem się miesiącami robiąc łatwiejsze progresje a same pompki na palcach robiłem z 2 miesiące w 1 serii od 1-5 powtórzeń.
W dniu urazu nic nie spuchło, nie było obrzęku itd więc smarowałem altacetem. Obecnie ból sprawia mi rotacja nadgarstkiem w lewo i prawo wokół własnej osi. Boli mnie nadgarstek prawej ręki z jego prawej strony.
Na ten moment próbowałem robić powoli jakieś ćwiczenia i co ciekawe:
Mogę: podciągać się nachwytem, robić dipy, zwykłe pompki o ile nie wychyle się w trakcie
Nie mogę: podciągać się podchwytem (zwis też odpada), podnosić przedmiotów podchwytem np. garnka z wodą
Miał ktoś z was może coś podobnego? Na ten moment codziennie kręcę tym nadgarstkiem tak jak w trakcie rozgrzewki ból mija powoli, ale najbardziej boli jak wykonuje ćwiczenie rozciągające na przedramiona (dłonie na ziemi czubki palców skierowane do klaty przez co czuć rozciągnięcie w przedramionach co powoduje duży ból w nadgarstku).
Zapisałem się do ortopedy, ale niestety w moim wypizdowie zepsuł się rentgen i dopiero mam wizytę 24 dlatego piszę co mi się stało a już minęło od urazu z około 1,5 tygodnia po kolei.
Ćwiczyłem pompki na palcach i coś strzeliło mi w nadgarstku w ciągu ułamku sekundy. Do tego ćwiczenia przygotowywałem się miesiącami robiąc łatwiejsze progresje a same pompki na palcach robiłem z 2 miesiące w 1 serii od 1-5 powtórzeń.
W dniu urazu nic nie spuchło, nie było obrzęku itd więc smarowałem altacetem. Obecnie ból sprawia mi rotacja nadgarstkiem w lewo i prawo wokół własnej osi. Boli mnie nadgarstek prawej ręki z jego prawej strony.
Na ten moment próbowałem robić powoli jakieś ćwiczenia i co ciekawe:
Mogę: podciągać się nachwytem, robić dipy, zwykłe pompki o ile nie wychyle się w trakcie
Nie mogę: podciągać się podchwytem (zwis też odpada), podnosić przedmiotów podchwytem np. garnka z wodą
Miał ktoś z was może coś podobnego? Na ten moment codziennie kręcę tym nadgarstkiem tak jak w trakcie rozgrzewki ból mija powoli, ale najbardziej boli jak wykonuje ćwiczenie rozciągające na przedramiona (dłonie na ziemi czubki palców skierowane do klaty przez co czuć rozciągnięcie w przedramionach co powoduje duży ból w nadgarstku).
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 231
2019/09/19 19:39 #49459
przez Rabbek
Replied by Rabbek on topic Kontuzja nadgarstka przez pompki na palcach
A może w przedramieniu jest problem a nie w nadgarstku ?
- Dragson
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
2019/09/19 20:10 #49460
przez Dragson
Replied by Dragson on topic Kontuzja nadgarstka przez pompki na palcach
Właśnie taka ciekawostka zapomniałem napisać. Przez pierwsze parę dni czułem ból w przedramieniu po tej samej stronie tak jakby w 1 połowie ręki. Przestało mnie boleć przedramię myślałem, że ból promieniuje.
- Rabbek
- Wylogowany
- Administrator
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 231
2019/09/19 20:19 #49463
przez Rabbek
Replied by Rabbek on topic Kontuzja nadgarstka przez pompki na palcach
ja miałem podobną przypadłość do twojej tylko mnie bolała jakby ta "poduszka" przy kciuku to się chyba nazywa przywodziciel kciuka ale gdy rotowałem dłoń to też mnie bolało. Oczywiście fizjo nareperował sucho igłowaniem w punkty spustowe na dłoni i przedramieniu
- Dragson
- Autor
- Wylogowany
- Junior Member
-
Mniej
Więcej
2019/09/25 17:07 #49558
przez Dragson
Replied by Dragson on topic Kontuzja nadgarstka przez pompki na palcach
Byłem u ortopedy gość arogancki i totalny buc tak mnie zbadał po łepkach, że szok.
Miałem rtg nic nie mam złamanego, ale wg niego mam uszkodzoną chrząstkę trójkątną. Nieźle się załatwiłem na rezonans u mnie czeka się 2 miesiące a prywatnie cena wacha się od 470 do 600 zł.
Co ciekawe zacząłem ćwiczyć i dodałem rozciąganie (nie robię ćwiczeń z podchwytem, które sprawiają ból) boli mnie mniej niz przedtem i trochę siła wróciła bo nie mam już problemu np ze złapaniem garnka z wodą.
Miałem rtg nic nie mam złamanego, ale wg niego mam uszkodzoną chrząstkę trójkątną. Nieźle się załatwiłem na rezonans u mnie czeka się 2 miesiące a prywatnie cena wacha się od 470 do 600 zł.
Co ciekawe zacząłem ćwiczyć i dodałem rozciąganie (nie robię ćwiczeń z podchwytem, które sprawiają ból) boli mnie mniej niz przedtem i trochę siła wróciła bo nie mam już problemu np ze złapaniem garnka z wodą.
- zulco
-
- Wylogowany
- Administrator
-
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
2019/09/30 15:30 #49623
przez zulco
Replied by zulco on topic Kontuzja nadgarstka przez pompki na palcach
Nadgarstek to częsty uraz u osób trenujących sporty siłowe.
Ja też miałem trochę problemów z nadgarstkami.
Zawsze wyglądało to tak, że jak bolało to robiłem 2-3 tygodnie przerwy i potem powoli stopniowo wracałem do treningów.
Teraz podczas rozgrzewki najbardziej się skupiam na nadgarstkach i na karku.
Ja też miałem trochę problemów z nadgarstkami.
Zawsze wyglądało to tak, że jak bolało to robiłem 2-3 tygodnie przerwy i potem powoli stopniowo wracałem do treningów.
Teraz podczas rozgrzewki najbardziej się skupiam na nadgarstkach i na karku.
Moderatorzy: Pepes, Rabbek