Zanim poprosisz o trening zapoznaj się z wątkami przypiętymi.........
Nowa przygoda, nowy cel
- Drops
- Autor
- Wylogowany
- Brak rangi
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2022/09/18 15:31 #66937
przez Drops
Nowa przygoda, nowy cel was created by Drops
Witam. Jestem nowy na tym forum jak i również w świecie kalisteniki więc pozwólcie, że na wstepie się przedstawie i opisze co i jak a nastepnie przejde do metryczki. Nazywam się Paweł, mam 24 lata i długi czas przepracowany na siłowni, jednak po paru latach troszkę mnie dopadła pewnego rodzaju depresja i chciałbym spróbować czegoś nowego co odświeży mnie i chęci do działania. Obecnie jestem dużym klockiem który chodzi na siłownie i targa ciężary a chciałbym się skupić na tym żeby być bardziej rozciągniętym, mobilniejszym i w przyszłości za jakiś rok, dwa, pięć umieć np stanąć na rękach albo zrobić planche.
Zachęcam do dyskusji i chętnie napisze coś więcej jeżeli będzie potrzeba
Wzrost: 178
Waga: 105
Ilość wykonanych pompek: 30
Ilość wykonanych podciągnięć (nachwyt i podchwyt): 10/15
Ilość wykonanych dipów: 15 (lekki problem z łokciem przy mocniejszym zejściu)
Ilość wykonywanych przysiadów: 20 z obciążeniem 40kg
Czy potrafisz zrobić: Muscle up, handstand, front lever, back lever, human flag, dragon flag l-sit, mostek,: Stanąć przy ścianie i zrobić pare pompek a reszty nie
Kiedy ostatni przebiegłeś/aś 1km, kiedy 5km, a kiedy 15+km: Na treningu na bieżni 1k a reszta już bardziej na redukcji.
Ogólny stan fizyczny (słaby, średni, dobry, super): Biorąc pod uwagę ćwiczenia na silowni dobry, jeżeli uwzględnić mobilność i ogólnie kondycje to średni
Uprawiane aktywności fizyczne (rower, bieganie, siłownia, sztuki walki, wspinaczka, joga, ...?): siłownia
Jeśli ostatni trenowałeś cokolwiek (Siłownia, Street Worout, Crossfit, Boks...), to tu podaj jak wyglądał twój trening (plan treningowy, ciężar, jakie ćwiczenia ile serii, ...): Nie chcę tu podawać całego treningu po prostu każda partia ciała po 4 serie 12-6 powtórzeń. Trenowałem raczej pod siłe i mase więc duży ciężar
Przebyte kontuzje, urazy: brak
Czy teraz coś boli: nie
Jak często chcesz/możesz trenować: codziennie
Gdzie będą się odbywały twoje treningi (Dom, Siłownie, Park SW): Silownia
Co chcesz osiągnąć (schudnąć, złapać masę, poprawić wyniki w pompkach, nauka trików, ?..): schudnąć i przygotowanie to "trików"
Co masz do dyspozycji (Opisz cały sprzęt, który posiadasz do treningu): Siłownia posiada strefe SW więc mam do dypozycji maty, drążki, poręcze, paraletki
Zachęcam do dyskusji i chętnie napisze coś więcej jeżeli będzie potrzeba
Wzrost: 178
Waga: 105
Ilość wykonanych pompek: 30
Ilość wykonanych podciągnięć (nachwyt i podchwyt): 10/15
Ilość wykonanych dipów: 15 (lekki problem z łokciem przy mocniejszym zejściu)
Ilość wykonywanych przysiadów: 20 z obciążeniem 40kg
Czy potrafisz zrobić: Muscle up, handstand, front lever, back lever, human flag, dragon flag l-sit, mostek,: Stanąć przy ścianie i zrobić pare pompek a reszty nie
Kiedy ostatni przebiegłeś/aś 1km, kiedy 5km, a kiedy 15+km: Na treningu na bieżni 1k a reszta już bardziej na redukcji.
Ogólny stan fizyczny (słaby, średni, dobry, super): Biorąc pod uwagę ćwiczenia na silowni dobry, jeżeli uwzględnić mobilność i ogólnie kondycje to średni
Uprawiane aktywności fizyczne (rower, bieganie, siłownia, sztuki walki, wspinaczka, joga, ...?): siłownia
Jeśli ostatni trenowałeś cokolwiek (Siłownia, Street Worout, Crossfit, Boks...), to tu podaj jak wyglądał twój trening (plan treningowy, ciężar, jakie ćwiczenia ile serii, ...): Nie chcę tu podawać całego treningu po prostu każda partia ciała po 4 serie 12-6 powtórzeń. Trenowałem raczej pod siłe i mase więc duży ciężar
Przebyte kontuzje, urazy: brak
Czy teraz coś boli: nie
Jak często chcesz/możesz trenować: codziennie
Gdzie będą się odbywały twoje treningi (Dom, Siłownie, Park SW): Silownia
Co chcesz osiągnąć (schudnąć, złapać masę, poprawić wyniki w pompkach, nauka trików, ?..): schudnąć i przygotowanie to "trików"
Co masz do dyspozycji (Opisz cały sprzęt, który posiadasz do treningu): Siłownia posiada strefe SW więc mam do dypozycji maty, drążki, poręcze, paraletki
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Maz
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
- A dream within a dream
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 60
2022/09/18 21:13 #66938
przez Maz
Replied by Maz on topic Nowa przygoda, nowy cel
Witaj! Czasami warto spróbować czegoś nowego i urozmaicić trening. Masz potężną masę przy swoim wzroście i to Ci na pewno nie ułatwi zadania przy nauce izometrii typu planche. Ale za to pewnie jesteś bardzo silny:) Do nauki trików siła będzie jak znalazł, tylko wejdź na redukcję
Maxy masz niezłe, możesz się już spokojnie przymierzać do nauki trików. Polecam levery na początek. Są sporo łatwiejsze od planche, co nie znaczy, że łatwe. Muscle up może być wyzwaniem przy Twojej obecnej masie. Handstand to raczej kwestia wprawy i równowagi, więc jeśli Cię to jara, działaj od razu.
Powodzenia!

Maxy masz niezłe, możesz się już spokojnie przymierzać do nauki trików. Polecam levery na początek. Są sporo łatwiejsze od planche, co nie znaczy, że łatwe. Muscle up może być wyzwaniem przy Twojej obecnej masie. Handstand to raczej kwestia wprawy i równowagi, więc jeśli Cię to jara, działaj od razu.
Powodzenia!
- Drops
- Autor
- Wylogowany
- Brak rangi
-
Mniej
Więcej
2022/09/19 16:26 #66940
przez Drops
Replied by Drops on topic Nowa przygoda, nowy cel
Sile posiadam jednak np zrobienie mostka sprawia problem i to chcialbym poprawić.
Co do wagi to potrafie ważyć 70 ale to już wyglądam na mega suchego, więc aktualnie moim celem bedzie 80kg
Jakbyś mógł jeszcze doradzić czy lepiej byloby mi trenować rozdzielając te treningi typu ćwicząc 4 razy w tygodniu trening np
Poniedzialek A
Wtorek -
Sroda B
Czwartek -
Piatek A
Sobota -
Niedziela B
Gdzie A to trening bazowy typu pompki podciagniecia a B to trening jakis pod dana figure czy lepiej trenowac wszystko jednego dnia.
Dodatkowo mam pytanie odnośnie czy powinienem cwiczyc z ciężarem odpowiednio chudnąc np. ważąc 95 kg zakladac 5 na pas przy podciaganiu, ważąc 90 - 10 czy to mija się z celem?
Co do wagi to potrafie ważyć 70 ale to już wyglądam na mega suchego, więc aktualnie moim celem bedzie 80kg
Jakbyś mógł jeszcze doradzić czy lepiej byloby mi trenować rozdzielając te treningi typu ćwicząc 4 razy w tygodniu trening np
Poniedzialek A
Wtorek -
Sroda B
Czwartek -
Piatek A
Sobota -
Niedziela B
Gdzie A to trening bazowy typu pompki podciagniecia a B to trening jakis pod dana figure czy lepiej trenowac wszystko jednego dnia.
Dodatkowo mam pytanie odnośnie czy powinienem cwiczyc z ciężarem odpowiednio chudnąc np. ważąc 95 kg zakladac 5 na pas przy podciaganiu, ważąc 90 - 10 czy to mija się z celem?
- Maz
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
- A dream within a dream
Mniej
Więcej
2022/09/19 16:34 #66941
przez Maz
Musisz spróbować, co Ci lepiej podejdzie. W sumie tylko objętość tygodniowa musi się zgadzać. Ja wolę robić wszystkiego mniej, ale częściej. Jak mam za dużą objętość jakiegoś ćwiczenia w jednym dniu, to ostatnie serie jadę już zmęczony i jakość pozostawia wiele do życzenia.
W przypadku dipów i pullupów obciążonych liczy się całkowita masa, więc nieważne, czy zredukujesz, czy nie. Ale przy izometriach i muscle upach dodatkowe kilogramy bardzo przeszkadzają.
W przypadku dipów i pullupów obciążonych liczy się całkowita masa, więc nieważne, czy zredukujesz, czy nie. Ale przy izometriach i muscle upach dodatkowe kilogramy bardzo przeszkadzają.
- Drops
- Autor
- Wylogowany
- Brak rangi
-
Mniej
Więcej
2022/09/19 17:03 #66942
przez Drops
Co masz na myśli mówiąc objętość tygodniowa? Bo trochę poczytałem tutaj na forum i widzę, że często o tym wspominasz ludziom.
Co do treningu chyba postawię narazie na jeden trening ogólny aby poczuć lepiej ciało a nastepnie będę wkładał ćwiczenia pod figurę jakąś.
Co do treningu chyba postawię narazie na jeden trening ogólny aby poczuć lepiej ciało a nastepnie będę wkładał ćwiczenia pod figurę jakąś.
- Maz
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
- A dream within a dream
Mniej
Więcej
2022/09/19 17:20 #66943
przez Maz
Czytałem sporo i szukałem, jaka powinna być optymalna objętość treningowa. Czyli ile zrobić serii i powtórzeń, żeby dać mięśniom bodziec do rozwoju. Różne źródła różnie to opisują. Oczywiście objętość to nie wszystko, liczy się intensywność, time under tension, czasy przerw itd. Ogólnie głowa mi puchnie od nadmiaru, niekiedy sprzecznych, informacji.
W końcu postanowiłem się trzymać prostej reguły podanej na stronie aworkoutroutine.com. 60 powtórzeń tygodniowo dla małych grup mięśniowych i 120 dla dużych, obojętnie w ilu seriach. I tego się trzymam. Czyli jak robię pompki i dipy, to chcę w tygodniu zrobić przynajmniej 60. Oczywiście takich pompek i dipów, żeby pracować w zakresie siłowym, około 5 powtórzeń w serii. Albo przynajmniej w zakresie hipertroficznym, nie przekraczając 12 powtórzeń.
W końcu postanowiłem się trzymać prostej reguły podanej na stronie aworkoutroutine.com. 60 powtórzeń tygodniowo dla małych grup mięśniowych i 120 dla dużych, obojętnie w ilu seriach. I tego się trzymam. Czyli jak robię pompki i dipy, to chcę w tygodniu zrobić przynajmniej 60. Oczywiście takich pompek i dipów, żeby pracować w zakresie siłowym, około 5 powtórzeń w serii. Albo przynajmniej w zakresie hipertroficznym, nie przekraczając 12 powtórzeń.
- Drops
- Autor
- Wylogowany
- Brak rangi
-
Mniej
Więcej
2022/09/19 19:01 #66944
przez Drops
Myślę, że robiąc takim planem na 60-70% możliwości powtórzeń, 3-4 obwody wyjdzie mi tyle w tygodniu a nawet wiecej.
Pompki
Przysiady
Wznosy nóg
Brzuszki
Podciąganie
Dipy
Podpory
Superman
Podciąganie podchwyt
Dipy
Pompki z nogami na podwyższeniu
Przysiady z wyskokiem
Podciąganie nóg na drążku
Hollow body
Podciąganie
Dipy
Pompki z rękoma szeroko
Pompki
Przysiady
Wznosy nóg
Brzuszki
Podciąganie
Dipy
Podpory
Superman
Podciąganie podchwyt
Dipy
Pompki z nogami na podwyższeniu
Przysiady z wyskokiem
Podciąganie nóg na drążku
Hollow body
Podciąganie
Dipy
Pompki z rękoma szeroko
Moderatorzy: Pepes