Zanim poprosisz o trening zapoznaj się z wątkami przypiętymi.........
Kiedy zacząć się podciągać ?
- Zap
- Autor
- Wylogowany
- Brak rangi
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2022/04/30 15:09 #66548
przez Zap
Kiedy zacząć się podciągać ? was created by Zap
Cześć
Chciałbym zacząć się podciągać ale nie wiem czy jest to dobry pomysł przy niedowadze +/- 10 kg, obecnie mam 186 cm przy 59 kg 26 lat. Lepiej najpierw dobić te 10 kg do wagi prawidłowej czy już zacząć trening a dieta w międzyczasie ?
Chciałbym zacząć się podciągać ale nie wiem czy jest to dobry pomysł przy niedowadze +/- 10 kg, obecnie mam 186 cm przy 59 kg 26 lat. Lepiej najpierw dobić te 10 kg do wagi prawidłowej czy już zacząć trening a dieta w międzyczasie ?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Maz
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
- A dream within a dream
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 60
2022/04/30 19:17 #66550
przez Maz
Replied by Maz on topic Kiedy zacząć się podciągać ?
Niska masa nie przeszkadza przy podciąganiu. Wręcz przeciwnie. Będzie Ci lżej. Dołożenie 10kg samą dietą nie spowoduje, że przybędzie Ci mięśni, tylko tłuszczu. Rozumiem, że zależy Ci na poprawie sylwetki, ale to możesz osiągnąć jedynie wiążąc dobrą dietę z treningami.
Zacznij treningi i pilnuj masy. Jeśli zaczniesz przybierać zbyt szybko, obtłuścisz się niepotrzebnie. Sylwetka Ci się zrobi nieestetyczna typu skinny fat. Potem będziesz musiał redukować ten nadmiarowy tłuszcz.
Nie szalej z treningami ani z dietą. Z podciąganiami tak samo. Rozkręcaj się powoli, żeby się nie przeciążać i nie załapać kontuzji. Jeżeli jesteś w stanie podciągnąć się raz czy dwa - ok, podciągnij się. Potem odciąż się powerbandem, takim mocnym, żeby móc zrobić chociaż 8-12 powtórzeń. I zrób ze dwie serie. Więcej nie warto na początku. Niech się Twój organizm przyzwyczaja do wysiłku.
Do tego dołóż trochę pompek, coś na brzuch i coś na nogi. Wybierz sobie ćwiczenia, które lubisz i sprawiają Ci frajdę.
Pamiętaj, żeby zbudować jakieś mięśnie, potrzeba rok do dwóch treningów. Twoim najgorszym wrogiem będzie przemęczenie i brak regularności. Intensywność treningu musisz tak dobrać, żeby móc go powtarzać 2-3× w tygodniu i nie wypalić się psychicznie.
Zacznij treningi i pilnuj masy. Jeśli zaczniesz przybierać zbyt szybko, obtłuścisz się niepotrzebnie. Sylwetka Ci się zrobi nieestetyczna typu skinny fat. Potem będziesz musiał redukować ten nadmiarowy tłuszcz.
Nie szalej z treningami ani z dietą. Z podciąganiami tak samo. Rozkręcaj się powoli, żeby się nie przeciążać i nie załapać kontuzji. Jeżeli jesteś w stanie podciągnąć się raz czy dwa - ok, podciągnij się. Potem odciąż się powerbandem, takim mocnym, żeby móc zrobić chociaż 8-12 powtórzeń. I zrób ze dwie serie. Więcej nie warto na początku. Niech się Twój organizm przyzwyczaja do wysiłku.
Do tego dołóż trochę pompek, coś na brzuch i coś na nogi. Wybierz sobie ćwiczenia, które lubisz i sprawiają Ci frajdę.
Pamiętaj, żeby zbudować jakieś mięśnie, potrzeba rok do dwóch treningów. Twoim najgorszym wrogiem będzie przemęczenie i brak regularności. Intensywność treningu musisz tak dobrać, żeby móc go powtarzać 2-3× w tygodniu i nie wypalić się psychicznie.
- zulco
-
- Wylogowany
- Administrator
-
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
2022/05/05 21:35 #66569
przez zulco
Replied by zulco on topic Kiedy zacząć się podciągać ?
Natychmiast zacznij się podciągać.
Codziennie.
Codziennie.
- Stoiak
- Wylogowany
- Brak rangi
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2022/05/11 13:18 #66583
przez Stoiak
Replied by Stoiak on topic Kiedy zacząć się podciągać ?
A czy codzienie, to nie za często? Bardzo to lubię robić i robię co 3 dni, bo chcę regenerować mięsień, czasami co dwa dni. Nie wiem czy to optymalnie, ale rosnę w oczach. Poważnie można podciągać się codziennie?
- Maz
-
- Wylogowany
- Platinum Member
-
- A dream within a dream
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 60
2022/05/11 20:54 #66587
przez Maz
Replied by Maz on topic Kiedy zacząć się podciągać ?
Codziennie pewnie nie, ale ja się podciągam 4 do 5x w tygodniu. Tyle, że nie do odcięcia:)
- zulco
-
- Wylogowany
- Administrator
-
- Żeby dojść do źródła trzeba iść pod prąd.
2022/05/12 06:08 - 2022/05/12 06:09 #66590
przez zulco
Replied by zulco on topic Kiedy zacząć się podciągać ?
Ja osobiście podciągam się codziennie...
Tylko czasem 5x, a czasem 40x - tyle powtórzeń w ciągu dnia.
Nie wiedziałem na jakim jesteś poziomie i jakie masz cele.
Jeśli jednego dnia zrobisz trening podciągania, a kolejnego dnia zrobisz 10% tego samego.......
Lub tylko wiszenie na drążku (może być naprzemiennie lewa i prawa ręka) ..... to na pewno się nie przetrenujesz.
Może faktycznie zbyt ogólnikowo napisałem "Codziennie", ale Ty napisałeś że chcesz zacząć się podciągać i się zastanawiasz kiedy zacząć.
Korzyści z samego podciągania jest tyle, że nawet codzienne treningi dadzą więcej korzyści niż nic nie robienie.
Oczywiście nie można codziennie na 110%, ale to Ci pewnie powie Twój organizm.
Tylko czasem 5x, a czasem 40x - tyle powtórzeń w ciągu dnia.
Nie wiedziałem na jakim jesteś poziomie i jakie masz cele.
Jeśli jednego dnia zrobisz trening podciągania, a kolejnego dnia zrobisz 10% tego samego.......
Lub tylko wiszenie na drążku (może być naprzemiennie lewa i prawa ręka) ..... to na pewno się nie przetrenujesz.
Może faktycznie zbyt ogólnikowo napisałem "Codziennie", ale Ty napisałeś że chcesz zacząć się podciągać i się zastanawiasz kiedy zacząć.
Korzyści z samego podciągania jest tyle, że nawet codzienne treningi dadzą więcej korzyści niż nic nie robienie.
Oczywiście nie można codziennie na 110%, ale to Ci pewnie powie Twój organizm.
Ostatnia2022/05/12 06:09 edycja: zulco od.
Moderatorzy: Pepes